Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Budapest, vidék, külföld? - A pályakezdők nem mozdulnak

Tízből nyolcan választják a szülőhelyüket a költözéssel szemben. Munkavállalási szempontból egyedül Budapest a vonzó célpont.

Elkészült a Figyelő-Hewitt KarrierStart TOP 30 listája

Alacsony a pályakezdők mobilitása, tízből nyolcan választják a szülőhelyüket a költözéssel szemben - derül ki a Figyelő-Hewitt KarrierStart TOP 30-as felméréséből.

Munkavállalási szempontból egyedül Közép-Magyarország, azon belül leginkább Budapest a vonzó célpont a megkérdezett vidékiek több mint 60 százaléka számára. Azonban ha egy vidéki a fővárosban végezte tanulmányait, akkor a legritkább esetben megy vissza a szülőhelyére egy állás miatt. A külföldi munkalehetőségeket viszont már jóval szívesebben választják a frissdiplomások. A munkaadók körében végzett felmérés alapján a KarrierStart TOP 30 azt is bemutatja, hogy a valóságban mit kínálnak a vállalatok kezdő munkatársaiknak – így objektív képet mutat a legjobbakról.

Ünnepélyes keretek között kihirdették azon 30 cég listáját, melyek a legjobb választást jelenthetik a pályakezdőknek. A Figyelő-Hewitt KarrierStart TOP 30 elkészítésének alapját képezte az a 36.000 pályakezdő körében készített kutatás, melyből kiderül, hogy a megkérdezettek miként vélekednek az egyes iparágakról, munkaadókról, illetve azok vonzóságáról.

A válság következtében most még nehezebb munkát találni a friss diplomával rendelkező fiataloknak, mint korábban. Az új generáció mobilitási hajlandósága a tapasztalatok szerint átalakult, mivel korábban szinte elképzelhetetlen volt, hogy a fővárosból a munka kedvéért vidékre költözzenek, az utóbbi évben pedig ez többször előfordult. Az állások közül kevésbé válogatnak, a legfőbb szempont, hogy elkezdhessenek dolgozni.Külföldre már jóval szívesebben mennek a frissdiplomások: kétharmaduk minimum néhány hónap erejéig kipróbálná magát az országhatárokon kívül. Minden ötödik pályakezdő akár három évre vagy többre is kimenne. Kiugró mértékben kívánkoznak külföldre a budapestiek, különösen a Corvinus, a Műegyetem, a Semmelweis Egyetem és az IBS hallgatói közül. Később azután magasabb fizetési igényekkel térnek vissza, s az országhatáron belül ragadt társaiknál jóval többen vágynak közülük vezetői pozícióra. Ugyanakkor feltehetőleg eleve az ambiciózusabbak próbálják ki magukat a határokon túl, s a visszatérőknek nyelvtudásuknak köszönhetően is jobb az alkupozíciójuk.

A Figyelő KarrierStart TOP 30 lista (www.karrierstarttop30.hu)
A Figyelő-Hewitt KarrierStart TOP 30 lista 11 iparág legjobb vállalatait tartalmazza. A kérdőíves kutatás során kiderült, hogy a megkérdezett mintegy 36.000 fiatal miként vélekedik az egyes iparágakról és munkaadókról, illetve azok vonzóságáról. A kutatás segítségével a munkáltatók pontos képet kaphatnak a friss diplomások elvárásairól (fizetés, előrelépés, stb.) is. A vizsgálat alapján tíz pályakezdő közül hat a vonzó fizetést jelölte meg, mint a számára egyik legfontosabb szempontot munkahelyválasztás során, ezzel tehát a fizetés toronymagasan vezet – olyan tényezőket előzve meg, mint a szakmai fejlődés, vagy az emberközpontúság. Az egyes területeket tekintve a felmérésből az is kiderül, hogy az egyik legnépszerűbb és legvonzóbb iparág a pénzügyi szféra, mely jellemzően a magas fizetések, a szakmai fejlődés és a vonzó karrier ígéretét hordozza a felmérésben résztvevők szerint, ugyanakkor sokan kötik hozzá az emberközpontúság, valamint a kihívást jelentő feladatok hiányát.A másik legvonzóbb terület az IT szektor, amely esetében a magas fizetés mellett a pályakezdők kiemelték a kihívó, izgalmas munkavégzés és a szakmai fejlődés lehetőségét, de sokan vélték úgy, hogy az IT/telekom cégek karrier és csapatmunka terén is átlagon felüli lehetőségeket kínálnak. A szféra egyetlen említésre méltó negatívuma a fiatalok szerint az, hogy az itt megkövetelt munkamorál a magánélet kárára mehet. A kevésbé ismert és népszerű területek közé az energiaipar és a gyógyszeripar tartozik. Utóbbi annak ellenére nem tartozik a kedveltek közé, hogy a frissdiplomások szerint a gyógyszeripar szereplői kiemelkedően sikeres cégek, és szinte minden tekintetben az átlagosnál jobb lehetőségeket kínálnak.

Összességében elmondható, hogy a pályakezdők által legismertebb területek azok, melyekkel nap, mint nap találkoznak (kereskedelem, pénzügyi szolgáltatók, IT/telekom, gyártás és kereskedelem, autóipar, élelmiszer- és dohányipar, FMCG szektor). Az ismertség pedig jellemzően előfeltétele a vonzóságnak.

Olvasóink írták

 • 11. turtle 2010. április 22. 08:30
  „Lobbo71 Szeretnék érdeklődni, hogy te bérlakásban élsz-e? Ha igen, mennyi a lakbér és mennyi lenne a lakáshitel ugyanarra a lakásra? Hogyan aránylik a lakbér a fizetésedhez?”
 • 10. mecsoka 2010. április 07. 09:34
  „Én szeretem Győrt és jó volna maradni. Egy biztos... Perstre vissza nem megyek!”
 • 9. Mankapunka 2010. április 06. 18:15
  „Bccak

  Tedd le a C kategóriát,és keresni kell egy jó árúterítői munkát.Ott a max a 9 óra munkaidő,hétfőn és Pénteken könnyített napok vannak.”
 • 8. kicsilany33 2010. április 06. 14:12
  „A pestieknek létezik vidék...”
 • 7. Lobbo71 2010. április 06. 13:33
  „omm, számold ki, hogy egy lakáshitel és egy bérlet közötti különbözetből mi mindent vehetnél magadnak és hányszor mehetnél nyaralni. És az egész lemondással annyit nyersz, hogy elmondhatod, saját lakásod van. Egy címke, semmi más. És a legtöbb ember nagyon durva nyomort vállal fel azért, hogy ezt a címkét megszerezze. Közben meg élhetne jobb körülmények között bérelt lakásban.”
 • 6. Bucak 2010. április 06. 13:01
  „Mankapunka olyan munkahely kellene nekem mint neked mert te mindig ezen a honlapon vagy és mindenhova írogatsz.
  Ha ez a munkád cserélhetnél velem:-)”
 • 5. omm 2010. április 06. 12:43
  „Csak mi nem vagyunk nyugat Lobbo71. Ott (pl Ausztria, Németország) azért él az emberek nagy többsége bérlakásokban, mert nyáron nyaral, télen telel A6-sal jár a melós is dolgozni és urambocsá´ leszarja, hogy más házában lakik. Aztán amikor meglátja, hogy a szemben lakó török 20 év kuporgatás után saját házat vesz Ő meg még mindig ugyanolyan bérlakásban él a diplomaosztója óta...
  Nem hiszem, hogy ők csinálják jól.”
 • 4. Lobbo71 2010. április 06. 11:33
  „netro, nem lehet minden városban mindenféle állás. Tőlünk nyugatra megszokott dolog, hogy a munka után mennek az emberek, nem véletlenül laknak sokan bérlakásban, ahelyett, hogy 30éves hitelre lakást vennének. És ők csinálják jól.”
 • 3. Mankapunka 2010. április 06. 11:27
  „Nem is alkalmaznak a cégek pályakezdőket a mai gazdaság végett.”
 • 2. bregit 2010. április 06. 11:23
  „a gond ott van, hogy egy gyár azért nem vesz fel, mert érettségim van, (gondolom az úgynev. magasabb bér miatt) más egyéb területen pl adminisztratív stb. meg mert nincs diplomám. most akkor ez hogy van?
  az érettségit is le kell tagadni, hogy dolgozhassak. de nem fogom 20 évesen, ez kizárt.”
 • 1. netro 2010. április 06. 11:09
  „Jabocs, hogy a saját országomban a saját városomban akarok dolgozni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GKI: a második félévben szerény növekedés jöhet

A GKI szerint kívánatos lenne további érdemi átalakítás: reformokat igényelne az önkormányzati… Tovább olvasom