Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak magasabb hozamot termelnek

Az önkéntes nyugdíjpénztárak átlaghozama 2012-ben éves szinten 13,13 százalékos volt, a magán-nyugdíjpénztári szektorban ez 15,64 százalékot tett ki.
Az önkéntes nyugdíjpénztárak átlaghozama 2012-ben éves szinten 13,13 százalékos volt, a magán-nyugdíjpénztári szektorban a vagyonnal súlyozott nettó átlaghozam 15,64 százalékot tett ki - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerdán.

A magánnyugdíjpénztáraknál a választható portfóliók közül a kiegyensúlyozott portfóliók teljesítettek a legjobban, ezek nettó átlaghozama 16,56 százalék volt. A növekedési portfóliók nettó 15,66 százalékos, míg a klasszikus portfóliók nettó 12,13 százalékos hozamot értek el.

A 2012. december/decemberi infláció 5,00 százalék volt.

A felügyelet közleménye megjegyzi, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárakra vonatkozóan vagyonnal súlyozott hozamráta nem számítható, a választható portfóliós rendszert működtető és azt nem működtető pénztártípusok különbözősége miatt.

Egy évvel korábban, 2011-ben a magánnyugdíjpénztárak összesített hozama negatív volt, míg az önkéntes nyugdíjpénztárak egy százalék körüli átlagos nettó hozamot értek el.

Tavaly nyolc magánnyugdíjpénztár működött az országban. Az adatokból az látszik, hogy a piaci értéken vett, év végi záró vagyon alapján a három legnagyobb pénztár az ING, az OTP és az AXA magánkasszája.

Általában jellemző, hogy a magánnyugdíjpénztáraknál a három választható portfólió közül a legtöbb vagyon a növekedési portfóliókban van, ezek tartalmazzák a legtöbb részvénybefektetést. E portfóliókat tekintve átlag feletti hozamot ért el az OTP (19,22 százalék), az Aranykor (18,57 százalék) és az MKB (17,42 százalék) magánpénztára.

Az átlagos 10 éves hozamrátákat tekintve a legjobb teljesítményt a Pannónia Nyugdíjpénztár magán-nyugdíjpénztári ágazata érte el a növekedési portfólión, 7,98 százalékos hozammal, de 7 százalék felett volt az MKB és az ING növekedési portfóliója is.

A választható portfólióval rendelkező önkéntes nyugdíjpénztárak vagyonának legnagyobb része a kiegyensúlyozott portfóliókban van elhelyezve.

Olvasóink írták

 • 3. tradermike 2013. március 13. 18:34
  „UPDATE: 2011 dec/2012 dec: 5%. 2012 egész év: 5,7%”
 • 2. tradermike 2013. március 13. 18:31
  „Pozdorja: igen, mert az önkéntes- és a magánnyugdíjpénztár nem ugyanaz. Viszont ez az 5% inflációs adat nekem gyanús, én valamiért 6%-ra emlékszem egy KSH-s jelentésből.”
 • 1. pozdorja 2013. március 13. 16:16
  „1: "Általában jellemző, hogy a magánnyugdíjpénztáraknál a három választható portfólió közül a legtöbb vagyon a növekedési portfóliókban van"
  2: "A választható portfólióval rendelkező önkéntes nyugdíjpénztárak vagyonának legnagyobb része a kiegyensúlyozott portfóliókban van"

  Csak én látok itt ellentmondást?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ATM nem egy pénzcsináló masina - hogyan magyarázzuk el a kisgyerekeknek a pénzügyi fogalmakat?

A legkisebbek még nincsenek tisztában a pénz fogalmával, viszont szüleik révén hamar kapcsolatba… Tovább olvasom