Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Az Erste feljelentést tesz az álhírterjesztés miatt

A bank megingásáról szóló híresztelések minden alapot nélkülöznek - mondta az NGM államtitkára.
Az Erste Bank pénzügyi helyzetével kapcsolatban szerdán álhír terjedt el, ennek hatására egyes fiókjaiban sorok alakultak ki; a híreszteléseket délután Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára, Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke és a pénzintézet is cáfolta. A bank feljelentést tesz.

Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese az M1 aktuális csatornán szerdán elmondta: az Erste Bank büntetőfeljelentést tesz a hitelintézet pénzügyi helyzetének meggyengülésével kapcsolatos híresztelés miatt. A bank szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az elmúlt pár órában álhír terjed a magyarországi Erste csoporttal kapcsolatban, mely "ügyfélérdeklődést váltott ki" hálózatukban és telefonos ügyfélszolgálatukban. Szerdán egyes vidéki fiókokban jelentős sorok alakultak ki a híresztelés hatására.

A vezérigazgató-helyettes kiemelte: az álhírterjesztés a bank álláspontja szerint kimeríti a büntetőjogi kategóriát.

Hangsúlyozta, hogy a bank tőkeerejét, pénzügyi stabilitását semmi nem veszélyezteti. Az Erste-csoport Közép-Kelet-Európában az egyik legstabilabb és legerősebb pénzügyi csoport, a magyarországi leánybankja pedig erős tőkeerővel, stabil pénzügyi háttérrel bír - jelentette ki Harmati László.

A pénzintézet MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozzák: a bankcsoport a forintosításból adódó veszteségeit már a tavalyi évben tőkeemeléssel pótolta. Az Erste a devizahitelesekkel való elszámolást a hazai bankszektorban elsőként hajtotta végre - közölte a bank.
A bank közleménye kiemeli: a teljes magyarországi Erste csoport 2014. utolsó negyedévét már pozitív eredménnyel zárta. Az Európai újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD-vel) és az állammal kötött megállapodás is bizonyítja a hitelintézet stabil magyarországi jelenlétét és elkötelezettségét.

Az Erste Bank ügyfeleinek pénze biztonságban van, az Erste bankcsoport pénzügyi helyzete stabil, és a bank megingásáról szóló híresztelések minden alapot nélkülöznek - mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár az Erstében történő részesedésszerzéssel kapcsolatban kiemelte: szó sincs arról, hogy a magyar állam azért szerezne részt az Erstében a közeljövőben, mert az Erste csoport gyenge lenne. Épp ellenkezőleg: azért vásárol az állam 15 százalékos részesedést a bankban, mert a bankcsoport erős, a növekedési lehetőségei, kilátásai nagyon bíztatóak, és "szeretnénk ebben osztozni az Erste csoport osztrák tulajdonosaival" - mondta Orbán Gábor.

Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta: az Erste Bank működésével kapcsolatos híresztelések alaptalanok. Hangsúlyozta, hogy a bankrendszer stabilitása erős, minden, a pénzintézeti rendszer stabilitása szempontjából jelentős bank, köztük az Erste működése is biztonságos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétmilliárdért veszünk húsvéti sonkát

Legalábbis tavaly 8 milliárd forin tértékű sonkát és füstölt húst értékesítettek, 15 százalékkal többet, mint 2013-ban. Tovább olvasom