Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

A LIGA elutasítja a munkanélküliségi járadék szigorítását

A LIGA szerint a kormány ezzel beismeri, hogy a járulékok befizetésén alapuló biztosítási és szolidaritási elven működő rendszert megszüntetik.

A LIGA Szakszervezetek súlyos hibának és megindokolhatatlannak tartja, hogy a közel 12 százalékos munkanélküliség idején a kormány a munkahelyek teremtése helyett az álláskeresők utolsó kapaszkodóját vonja meg, és lecsökkenti az összes ilyen típusú járadék folyósítási idejét a harmadára - írja a szövetség csütörtöki közleményében.

A LIGA szerint a kormány ezzel egyúttal beismeri, hogy a járulékok befizetésén alapuló biztosítási és szolidaritási elven működő rendszert megszüntetik.

Matolcsy Györgynek a LIGA szerint szűklátókörű nyilatkozatából csak az derül ki, hogy a munkavállalók és munkáltatók által éveken át fizetett járulékokat az állam lenyeli, az álláskeresőket magára hagyja, a munkaképteleneket pedig "erővel visszalökdösi" a munkahelyekben szűkölködő munkaerőpiacra. "Mindezt öntelt arroganciával úgy tálalja, hogy a program célja segély helyett munkát adni" - írják.

A korhatár előtti nyugdíjazás megszüntetésének bejelentése olyan pofon az érintett munkavállalói csoportoknak a LIGA szerint, amely szintén nem egyeztethető össze sem a Nemzeti Együttműködéssel sem pedig a Nemzeti Konzultációval. A hangulatkeltés érdekében a fegyveres testületek kiemelése pedig kifejezetten "rosszul veszi ki magát" annak fényében, hogy jelenleg is tucatnyi ágazat érintett a korkedvezményes nyugdíjazás rendszerében - áll az MTI-nek eljuttatott közleményben.

A LIGA egyben elutasítja a kormány gyakorlatát, hogy a szakmai és társadalmi egyeztetések teljes mellőzésével, a nyugdíjrendszer teljes átalakítása helyett csak egyes helyeken "megpiszkálja" a jelenlegi rendszert, óriási zavart és igazságtalanságokat előidézve - hangsúlyozzák.

Emlékeztetnek arra: a LIGA hosszú évek óta szorgalmazza a nyugdíjrendszer - és benne a korhatár előtti nyugdíjazás lehetőségeinek - átfogó vizsgálatát és megújítását, de ehelyett az előző kormányok gyakorlatát folytatva a jelenlegi kabinet is "csak aktuálpolitikai érdekeinek megfelelően nyirbálja" a stratégiai fontosságú és csak hosszú távon értékelhető társadalmi pillért.

A LIGA egyben megdöbbenésének is hangot adott amiatt, hogy a Nemzeti Együttműködés Kormánya Brüsszellel ismerteti először a "magyar állampolgárokat sújtó intézkedési" tervét. Ezzel a kormány folytatja azt a már bevett gyakorlatát, hogy külföldre kiküldi a szakmai anyagait, miközben a magyar választóknak csak egy "vágott verziót" mutat be - írják.

Amit Matolcsy György miniszter sajtótájékoztatójából a valójában érintettek mindeközben megtudhattak, csupán annyi, hogy újabb megszorítások várhatóak több területen is, miközben munkahelyteremtő intézkedés igazából egy sincs az említettek között - áll a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matolcsy-terv: megszorítás vagy növekedési pálya?

A gyógyszerkasszánál 120-120 milliárd forintos megtakarítást kell elérni 2013-2014-ben. Tovább olvasom