Foci VB 2014 Brazília

2014.07.01. 11:25

Argentína és Belgium is a legjobb nyolc között - keddi összefoglaló

A kameruniak ellen bunda miatt indult vizsgálat. Dél-Korea válogatottjait megdobálták. A görögök edzőközpontot építtetnének a prémiumjukból.

Munkatársunktól

Hírek

De Jong számára véget ért a torna

Ágyéksérülés miatt véget ért a brazíliai labdarúgó-világbajnokság a holland Nigel de Jong számára.

A 29 éves középpályás vasárnap, a Mexikó ellen 2-1-re megnyert nyolcaddöntő kilencedik percében sántikált le a pályáról. A találkozó után Louis van Gaal szövetségi kapitány közölte, súlyosnak tűnik a sérülés, és De Jong kiválása komoly vérveszteség lenne a csapat számára.

Az MRI-vizsgálat igazolta a szakvezető félelmeit, s az orvosok 2-4 hét pihenőt írtak elő az AC Milan játékosának.

Bundáztak volna a kameruniak?

A gyanú szerint a brazíliai világbajnokságon a csoportkört követően búcsúzó együttes mindhárom mérkőzésén manipulálhatták a végeredményt.

Kamerun mindhárom csoportmérkőzését elvesztette a brazíliai tornán, előbb a mexikóiaktól 1-0-ra, majd a horvátoktól 4-0-ra, végül pedig a házigazda braziloktól 4-1-re kapott ki Volker Finke együttese.

Löw szerint javulniuk kell a franciák ellen

"A mai az akarat diadala volt, az első félidőben gyengén futballoztunk, sok labdát eladtunk, amivel az algériaiaknak lehetősége nyílt a kontratámadásokra" - nyilatkozta a német szövetségi kapitány a hosszabbításban eldőlt hétfői, Algéria elleni találkozót követően, aki szerint a franciák ellen sokkal jobb teljesítményre lesz szükség.

Az algériai játékosok elégedetten értékeltek a találkozót követően, és büszkék teljesítményükre. "Az algériai labdarúgás történelmének a részesei lettünk, messzebb jutottunk, mint eddig bárki. Ebből kell építkeznünk a jövőben, megmutattuk, hogy Algéria a legmagasabb szinten is fel tudja venni a versenyt bárkivel" - mondta a kapus Rais Mbolhi, akit a mérkőzés legjobbjának választottak.

A görögök lemondtak a prémiumról

Lemondtak a nekik járó prémiumról a brazíliai világbajnokság nyolcaddöntőjében búcsúzó görög labdarúgó-válogatott tagjai. Görögország vasárnap Costa Ricával szemben esett ki 11-esekkel a legjobb tizenhat között, de így is története legjobb vb-szereplésén van túl. A játékosok még a nyolcaddöntőt megelőzően levélben fordultak Antonisz Szamarasz miniszterelnökhöz azzal a kéréssel, hogy a nekik járó pénzből építsenek egy edzőközpontot, ahol a jövőben készülhet a válogatott.

Megdobálták a szurkolók dél-koreai focistákat

Elkeseredett szurkolók várták a szöuli repülőtéren a brazíliai világbajnokságon csoportutolsóként kiesett dél-koreai labdarúgó-válogatott tagjait. A helyi média felvételei szerint egy drukker káromkodások közepette cukorkával dobálta meg az éppen csapatfotóhoz készülődő futballistákat, míg más rajongók a "dél-koreai labdarúgás meghalt" feliratú transzparensekkel érkeztek az együttes fogadására.

Meccsek

Argentína hosszabbításban ejtette ki Svájcot

Az argentin válogatott hosszabbításban 1-0-ra legyőzte a svájci csapatot a brazíliai labdarúgó-világbajnokság első keddi nyolcaddöntőjében.

A rendes játékidő nem hozott gólt, majd a hosszabbításban Angel Di Maria a 118. percben betalált, így a dél-amerikaiak jutottak a legjobb nyolc közé, ahol Svájc az 1954-es hazai rendezésű vb óta először szerepelhetett volna.

Argentína szombaton a Belgium-Egyesült Államok párharc győztesével találkozik a negyeddöntőben.

Nyolcaddöntő:
Argentína-Svájc 1-0 (0-0, 0-0, 0-0) - hosszabbítás után
Sao Paulo, Corinthians Aréna, 62 000 néző, v.: Jonas Eriksson (svéd)

gólszerző: Di Maria (118.)

sárga lap: Rojo (90.), Di Maria (120.), Garay (122.), illetve Xhaka (36.), Fernandes (73.)

Argentína: Sergio Romero - Pablo Zabaleta, Federico Fernandez, Ezequiel Garay, Marcos Rojo (Jose Basanta, 105.) - Fernando Gago (Lucas Biglia, 106.), Javier Mascherano, Angel Di Maria - Gonzalo Higuain, Lionel Messi, Ezequiel Lavezzi (Rodrigo Palacio, 74.)

Svájc: Diego Benaglio - Stephan Lichtsteiner, Johan Djourou, Fabian Schaer, Ricardo Rodriguez - Valon Behrami, Granit Xhaka (Gelson Fernandes, 66.), Xherdan Shaqiri, Gokhan Inler, Admir Mehmedi (Blerim Dzemaili, 113.) - Josip Drmic (Haris Seferovic, 82.)


FIFA World Cup R16 Argentina 1-0 Switzerland... by dm_517bc00423111

Kényelmes tempóban kezdtek a csapatok, egyik sem mert nekirontani riválisának. Többnyire az esélyesebbnek tartott argentinok próbáltak irányítani, de a 16-os előterében hiányzott az elképzelés a játékukból. Az idő múlásával felbátorodtak a svájciak is, akik ugyan ritkábban lépték át a felező vonalat, de gyors ellentámadásaik veszélyesebbek voltak, az első félidő két legnagyobb helyzetét ők hagyták ki.

A folytatásban már nagy mezőnyfölényben futballozott Argentína, de továbbra sem találta a rést a svájci védelmen. Hiába egykapuzott a dél-amerikai csapat, riválisa állta a sarat. A svájciak szinte teljesen lemondtak a támadásokról, csak az eredmény tartására törekedtek, s ezt sikerrel tették a rendes játékidő végéig.

A hosszabbításra nagyot változott a játék képe, Svájc bátrabban indult meg előre, sőt, volt olyan szakasza a ráadásnak, amikor hosszú percekre "eldugta" a labdát. Az utolsó 15 percben aztán ismét Argentína volt kezdeményezőbb, a támadó szellem pedig az utolsó percekben kifizetődött, ugyanis Di Maria eldöntötte a találkozót, mivel ezt követően Svájc hiába rohamozott mindent egy lapra feltéve, a kapufa kisegítette az argentin csapatot, azaz nem sikerült egyenlíteni.

Belgium 28 év után a legjobb nyolc között

A belga válogatott hosszabbításban 2-1-re legyőzte az amerikai csapatot a brazíliai labdarúgó-világbajnokság utolsó, keddi nyolcaddöntőjében.

Az európai együttes hiába játszott hatalmas fölényben, Tim Howard amerikai kapus bravúrjai miatt gól nélküli döntetlennel zárult a rendes játékidő, de aztán a ráadásban előbb Kevin De Bruyne talált a kapuba 93. percben, majd a 105. percben a csereként beálló Romelu Lukaku is eredményes volt, Julian Green pedig már csak szépíteni tudott a hátralévő időben.

A belgák 1986 óta először kerültek a legjobb nyolc közé, mostani sikerük pedig egyúttal azt jelenti, hogy valamennyi nyolcaddöntőben a csoportgyőztesek nyertek.
 
Marc Wilmots szövetségi kapitány csapata szombaton Argentínával találkozik az elődöntőbe jutásért.

Nyolcaddöntő:
Belgium-Egyesült Államok 2-1 (0-0, 0-0, 2-0)
Salvador, Fonte Nova Aréna, 50 000 néző, v.: Dzsamel Hajmudi (algériai)

gólszerzők: De Bruyne (93.), Lukaku (105.), illetve Green (107.)

sárga lap: Kompany (42.), illetve Cameron (18.)

Belgium: Thibaut Courtois - Toby Alderweireld, Vincent Kompany, Daniel van Buyten, Jan Vertonghen - Axel Witsel, Marouane Fellaini - Dries Mertens (Kevin Mirallas, 60.), Kevin De Bruyne, Eden Hazard (Nacer Chadli, 111.) - Divock Origi (Romelu Lukaku, 90.)

Egyesült Államok: Tim Howard - Fabian Johnson (DeAndre Yedlin, 32.), Omar Gonzalez, Matt Besler, DaMarcus Beasley - Graham Zusi (Chris Wondolowski, 72.), Jermaine Jones, Geoff Cameron, Michael Bradley, Alejandro Bedoya (Julian Green, 105.) - Clint Dempsey


Belgium 2 - 1 USA - Highlights All Goals by MaherZain

Mindkét csapat nagy iramban kezdte a találkozót. Valamelyest a belgák játszottak fölényben, de az amerikaiak is, amint labdát szereztek, azonnal megindultak az ellenfél kapuja felé, így igen változatos és izgalmas volt a félidő. Helyzetekből sem volt hiány, de a lehetőségek kimaradtak.

A folytatásra szinte "felborult a pálya", folyamatosan záporoztak a belga lövések az amerikai kapura, de Howard állta a sarat, és csak az ő bravúrjainak volt köszönhető, hogy csapata nem került hátrányba. Alig volt olyan játékos az európai válogatottból, aki nem hibázott el ziccert, pontosabban legtöbbször Howard hárított bravúrral, illetve egy ízben a keresztléc mentette meg. A 92. percben viszont a tengerentúliak hagytak ki hatalmas lehetőséget.

A hosszabbításra beállt Lukaku, és nyerőembernek bizonyult, mert ha lehet, még a korábbinál nagyobb lendületet adott Belgiumnak. Előbb gólpasszt adott, majd maga fejezett be eredményesen egy akciót. Ekkor úgy tűnt, eldőlt az összecsapás, csakhogy az amerikaiak nem adták fel, és a hosszabbítás második félidejének elején szépítettek. Ez olyan erőt adott nekik a hátralévő időre, hogy kapujához szögezték az addig fölényben játszó ellenfelüket, és bár megvoltak a lehetőségeik, nem sikerült egyenlíteniük a vb eddigi legjobb meccsén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!