Foci VB 2014 Brazília

2014.06.30. 08:20

Teljes nigériai dráma: öngól és kapusbaki után kétgólos francia győzelem

Az első gólig Nigéria jól tartotta magát a kemény, küzdelmes és izgalmas meccsen, de Enyeama hibája után összeomlottak, és Griezmannék simán hozták a kötelezőt.

Munkatársunktól

Franciaország-Nigéria 2-0 (0-0)

Nyolcaddöntő, Brazíliaváros, játékvezető: Mark Geiger (amerikai).

Franciaország: Lloris - Debuchy, Varane, Koscielny, Evra - Cabaye, Matuidi, Pogba - Benzema, Giroud (Griezmann 62'), Valbuena. (Sissoko 94') Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.

Nigéria: Enyeama - Ambrose, Yobo, Omeruo, Oshaniwa - Musa, Mikel, Onazi (Gabriel 59'), Moses (Nwofor 89') - Odemwingie, Emenike. Szövetségi kapitány: Stephen Keshi.

Gólszerző: Pogba (79'), Yobo (91').

Sárga lap: Matuidi (55').

2. félidő

95. perc: Nem húzza sokáig az amerikai játékvezető, gyorsan le is fújja a találkozót.

94. perc: Sissoko jön még a végén Valbuena helyére.



91. perc: Teljes nigériai dráma! Griezmann egyedüli támadóként a francia szögletnél, a francia átlépi, az utolsó válogatott meccsén játszó nigériai Yobo pedig öngólt szerez. 2-0.

89. perc: Nwofor váltja Mosest a nigériaiaknál. 5 perc lesz a hosszabbítás.

86. perc: Ambrose ment, Benzema elől.

84. perc: Griezmann is megtornásztatja Enyeamát, hatalmasat véd a bakija után.



79. perc: Enyeama a léc alól piszkálja ki Benzema fejesét, szöglet. Ezt hogy elrontja Enyeama! Kijön a kapuból, de nem tudja megfogni a labdát, Pogba beemeli az üres kapuba a labdát, vezet Franciaország. 1-0.



77. perc: Körbelőtték a kaput a franciák, Valbuena adja be középre, de kilövik a nigériaiak, majd a ráadás a kapufáról vágódik ki.

76. perc: Griezmann tornásztatja meg Enyeamát, most nagyon feléledtek a "kakasok". Szöglet, Omeruo fejéről megy ki, újabb sarokrúgás, most a másik oldalról.

71. perc: Abrose sántikál le a pályáról, nem kell cserélni.



70. perc: Itt az első igazán komoly francia támadás és gólhelyzet. Benzema és Griezmann 3 ember között kényszerítőzik, Benzema végül Enyeamába vágja a labdát, a hátrafelé pattanó labdát Moses a gólvonalról rúgja ki!

66. perc: Oshaniwa karatézza ki a labdát az ötösről, most épp a franciák támadnak. Régen volt ilyen.

64. perc: Odemwingie lő hatalmasat, nem nagyon vették komolyan a franciák, Llorisnak résen kellett lennie. Folyamatosan támadnak a zöldmezesek, a franciák nem tudjuk, mit csinálnak.

62. perc: Giroud helyett jön Griezmann a franciáknál.

59. perc: Gabriel jön a sérült Onazi helyére.

58. perc: Ambrose egészen a kapu elé dobja be a labdát, szöglet követi.

55. perc: Onazi bokáját rúgja szét Matauidi, a sárga lap a minimum. A nigériait hordágyon kell levinni, ami nem is csoda, a labda már rég a közelben se volt, amikor belépett a francia.

52. perc: Moses és Ambrose tevékenykedik a szélen, Moses már közel a kapuhoz, az ötösnél cselezget, de nincs még gól. Varane közben befeküdt a kapuba, ott kell ápolni. A lassításból látszik, hogy oldalról halántékon találta a labda.

50. perc: Oshaniwát vágja fel Debuchy, a térdét kell ápolni.

48. perc: Nigériai szöglet, de elkerül a kapu elől a labda. Debuchy tisztázása után oldalról jöhetnek a zöldek.

46. perc: A franciák kezdték a második játékrészt. Egyik oldalon sincs csere.

A nyolcaddöntőben: Franciaország-Nigéria. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)


1. félidő

45+1. perc: Valbuena kap szabadrúgást, betekeri középre, nagy a kavarodás, de les miatt Nigériának adja a labdát. A kirúgás helyett azonban lefújja a félidőt.

45. perc: Kettő percet hosszabbít az amerikai játékvezető.

44. perc: Iszonyatos erejű lövés Emenikétől, Lloris nem is tudja fogni, kipaskolja, Moses szerencsétlenül ér bele, kezezés miatt jönnek a franciák.

40. perc: Micsoda francia támadás! Valbuena indul meg a félpályáról, leviszi a szélre, visszateszi Debuchy-nek középre, aki 10 méterről képes volt nem eltalálni a kaput.

35. perc: Pogba passzolja be a védők mögé a labdát, de Cabaye lesen volt.

34. perc: Debuchy kapja tisztán a jobb oldalon, ő is kilövi a lelátó felső sorát.

32. perc: A franciáknál is jön a sarokrúgás, Valbuena rúgja, de a másik oldalon gyorsan bedobással folytatódik. egyikkel se tudnak mit kezdeni a franciák.

31. perc: Menetrend szerinti nigériai szöglet, de jön Lloris.

29. perc: Giroud-val beszélget el Geiger játékvezető, utána jöhet a bedobás.

27. perc: Elpuskázott nigériai szöglet, indulhatnak a franciák.

24. perc: Emenike érkezett a rövidre, mentenek a franciák. A végén Lloris kap szabadrúgást.

A nyolcaddöntőben: Franciaország-Nigéria. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)


23. perc: Két francia szöglet egymás után indul Nigéria, Musa adja be, Debuchy vágja ki szögletre.

22. perc: Feltámadt a francia csapat is, Pogba indul meg a jobb szélen, de Enyeama hatalmasat véd.

20. perc: Benzema is gyanúsan tisztán robban be a kapu elé, ez is les.

19. perc: MICSODA GÓL! De les, sajnos. Emenike lába pár centivel volt bentebb, amikor kilövi a jobb alsót egy szép Musa-beadás után.

17. perc: Emenike durrantja rá, kilőtte a 40. sort a kapu mögött.

16. perc: Hatalmas nigériai roham, Matuidi kaszálja el a 16-osnál a zöldmezes Emenikét, szabadrúgás. Kb 20 méterre a kaputól, pont középen.

15. perc: Oldalszabadrúgás, átmegy a hosszúra a labda, de Lloris jól jön ki, rá is veti magát a nigériai labdára. Megindulnak a franciák, Benzema adja be Giroudnak a labdát, aki jócskán fölé durrant.

14. perc: Onazi marad a földön, Pogbával ütközött, hordággyal viszik le.

10. perc: Musa adja át Emenikének, aki 17-ről lőhet, de addig variál, hogy Paul Pogba blokkol.

9. perc: Támadnak a franciák, végül Valbuena lövi a blokkba a labdát. Marad a fehéreknél, de a másik szélen Benzema hagyja el. Megindulnak a nigériaiak.

8. perc: Musa cselezget a szélen, a közönség értékeli. Bedobás.

6. perc: Helyzetben a zöldek, Odemwingie kapja a beadást Abrose-tól, de sok volt már a francia.

4. perc: Francia kontra, Yobo volt jó helyen, megúszta Nigéria. Szöglet, de kirúgással folytatódik a meccs.

3. perc: Nigériai szöglet Evra blokkolása után, laposan jön be a labda, bedobás.

1. perc: Elkezdődött a meccs, és már érezhető a franciák nyomása.

A nyolcaddöntőben: Franciaország-Nigéria. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)



18.00 - A sípszóra várva már a pályán a csapatok. Nigéria tiszta zöldben, fehérben a franciák.

A nyolcaddöntőben: Franciaország-Nigéria. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)



Korábban

Franciaország veretlenül nyerte meg az E csoportot, Ecuador és Honduras ellen gólt sem kapott, de a védőknek most minden tudásukra szükségük lesz, hogy megállítsák az F csoportban másodikként zárt Nigériát, amely az argentin védelmet kétszer is átjátszotta a 3-2-es dél-amerikai sikerrel zárult utolsó csoportmeccsén. Utóbbi találkozón az afrikaiak gyors szélsője, Ahmed Musa duplázott, az ő veszélyes játéka mellett az erőcsatár Emmanuel Emenikére, valamint a rutinos és kiváló technikai képességekkel rendelkező Peter Odemwingiére is oda kell majd figyelnie a francia védelemnek.

"Óriási erőbedobással játszanak, jó csapatuk van, amely erős, gyors és keményen harcol a középpályán, épp ezért okozott gondot Argentínának is" - vélekedett a hétfői riválisról Yohan Cabaye, a franciák középpályása.
Nigéria 1998 óta az első egyenes kieséses összecsapására készül vb-n, de akárcsak Ghána és Kamerun esetében, itt is megzavarta a felkészülést egy állítólagos pénzügyi vita. Az afrikai együttes játékosai ugyanis csütörtökön félbehagyták az edzést, a hírek szerint azért, mert nem kapták meg a korábban beígért prémiumukat.

"Hallottam erről, de nem hiszem, hogy ez bármin is változtatna, így is, úgy is az övéké a legjobb afrikai válogatott" - mondta Bacary Sagna, a francia együttes jobboldali védője, aki kiemelte, hogy a nigériai játékosok európai topcsapatokban futballoznak. "Tudjuk, hogy nagyon veszélyesek, ezért türelmesnek kell majd lennünk."

A francia válogatott az eddig látottak alapján szereti irányítani a játékot, de Didier Deschamps szövetségi kapitány ezúttal nem küldhet pályára túlságosan támadó felfogású együttest, így elképzelhető, hogy inkább a biztos védekezésből induló gyors ellenakciókra készíti majd fel tanítványait.

"Mindent meg kell tennünk, hogy maximálisan koncentráltak legyünk, a nehéz pillanatokban is nyugodtak tudjunk maradni" - nyilatkozta Sagna. A két csapat hétfőn 18 órától Brazíliavárosban, a Mané Garrincha Nemzeti Stadionban csap össze, a továbbjutó a szintén hétfőn sorra kerülő Németország-Algéria meccs győztesével találkozik majd a negyeddöntőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!