Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Német érettségi megoldás 2009: achtung, achtung!

A német írásbeli vizsgával folytatódott péntek reggel nyolc órakor az idei érettségi. A kisalfold.hu kérdezte szent-györgyis diákok szerint a német nem volt könnyű, különösen a magnós feladat bizonyult trükkösnek. A megoldásokra már lehet is klikkelni! Videóval.


12 óra 46 perc - Német érettségi a nagy menetelés végén

"Az idei német érettségiben nem volt meglepetés, de könnyűnek nem nevezném a feladatokat" – kezdte a kisalfold.hu-nak Pákozdi Magdolna, a győri Szent-Györgyi Albert iskola igazgatója.

"Akárcsak a többi tantárgy esetén, a németnél is jól megfigyelhető, hogy kettest könnyen lehet szerezni, ellenben az ötösért meg kell dolgozni keményen" – folytatta az igazgató.


Péntekre maradt a német: kis beszélgetés Goethe nyelvéről! Videó: Cseh Róbert.


Arra a kérdésünkre, hogy a nagy érettségi menetelés végén nem voltak-e ma már fáradtak a diákok – csak emlékeztetőül: néhány éve még sokkal jobban széttördelve tartották az érettségiket, s jóval több pihenőnap akadt a vizsgák között –, Pákozdi Magdolna úgy válaszolt: "kicsit biztosan, ráadásul a nyelvi vizsgák a matematika után talán a legfárasztóbbak, hisz a 10 perc szünetet leszámítva mind a három órára szükség van a sikeres vizsgához".

Kovács Anett és Szabó Nikolett szent-györgyis diákoknak leginkább a magnós feladattal gyűlt meg a bajuk, mint mondták: "elég érthetetlenül szólt a kiejtés, de azért a többi feladattal nem volt komoly gondunk".

Reméljük, a sok-sok ezer többi végzősnek sem!

 Az idei német érettségi megoldásait itt találják, találjátok!


Korábban

Középszinten 1019 helyszínen 26 ezer 925-en, emelt szinten 49 helyszínen 2034-en vizsgáznak ebből a tárgyból - tájékoztatott az Oktatási Hivatal (OH).

A német írásbeli mindkét szinten négy különböző részből áll. Középszinten a vizsga időtartama 180 perc. Az "olvasott szöveg értése" részre 60 perc áll rendelkezésre; a "nyelvhelyesség" feladatsor megoldására 30 percük van a diákoknak.

Az ezt követő szünet után a 30 perces "hallott szöveg értése" következik, majd végül az íráskészséget tesztelik, 60 percben. Az emelt szintű írásbeli vizsga időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben felsorolt feladatok szerepelnek ugyanabban a sorrendben, a megoldásukra fordítható idő azonban eltérő: 70, 50, 30, illetve 90 perc.

Az íráskészséget mérő feladathoz mindkét szinten használhatnak a vizsgázók nyomtatott szótárt; a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem megengedett. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium csütörtöki közleménye szerint a német írásbeli érettségi zavartalan lebonyolítása biztosított.

A szaktárca mindenesetre a diákok bejutásának megkönnyítése érdekében feltette honlapjára a MÁV-START Zrt. közlekedési információit. Ezek tartalmazzák a vonatpótló Volán járatok menetrendjét és a vasúti bérletek, igazolványok, utazási kártyák elfogadásának szabályait is. A tavaszi érettségi hétfőn a nemzetiségi nyelv és irodalom, nemzetiségi nyelv írásbeli vizsgával folytatódik.

Olvasóink írták

 • 3. kovacsgeri 2009. május 08. 20:34
  „QQ! Ráadásul az nem is 500, hanem 2500 EUR volt.. először én is 500at írtam, de kijavítottam 2.ra
  -legzavaróbb az volt, hogy akkor cseréltek felügyelőtanárt, amikor a legnehezebb szöveg ment a magnóban”
 • 2. QQ 2009. május 08. 17:19
  „Hát igen. A magnós feladatnál én is csak odáig jutottam hogy: Katze, Hunde meg 500 Euro....”
 • 1. lilucu 2009. május 08. 08:50
  „http://www.worldwebnewspapers.com/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érettségi 2012 - megoldások magyar irodalomból 5

A negyedik magyar feladatsor megoldásai itt olvashatóak. Tovább olvasom