Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Angol érettségi 2010 - megoldások a kisalfold.hu-n - videóval

Portálunkon már megnézhetik videón az idei középszintű angol érettségi feladatainak elemzését és a megoldásokat is.


11 óra 31 perc - Angol érettségi Beckhammel és Micimackóval

Micimackóval, Amy Winehouse-szal, David Beckhammel, az Iron Maiden frontemberével, Bruce Dickinson-nal és további fiatalos tematikájú feladatokkal találkozhattak az angol középszintű érettségin a végzősök csütörtök délelőtt.


Itt nézhetitek meg, olvashatják el a 2010-es középszintű angol érettségi megoldásait!  


"Több feladat is akadt idén, amely az internethez kötődött"

"A 2010-es angol középszintű érettségi feladatsort hasonló nehézségű volt, mint az utóbbi évek feladatlapjai" – kezdte értékelését a kisalfold.hu-nak a győri Kazinczy Gimnázium angol szakos tanára, Lőrincz Andrea.


Videó: Cseh Róbert."A feladatsor összeállítói igyekeznek a diákok mindennapi életéhez közelálló témákat és tevékenységeket találni. Például több feladat is akadt idén, amely az internethez kötődött, volt környezetvédelemre fókuszáló feladvány, egyedül a Micimackó-rajzos aukcióval kapcsolatos kérdéseket érzem kicsit a diákoktól távolállónak" – folytatta Lőrincz Andrea.

(Noha kétség nem férhet ahhoz, hogy az angol érettségi korunk szájbergyermekeinek szóló feladatokkal van tele – s ez jól is van így –, egy zenei CD-vásárlást taglaló feladatot mégis elég 20. századinak érzett stábunk. Igaz, egyelőre arról mégsem szólhat az angol érettségi, hogy miként is töltsünk le filmeket és zenéket torrentoldalakról...)

"A CD-ről játszott egyik hanganyag amerikai akcentusban csendült fel"

"A szövegértési feladatlap többnyire nem szokott gondot okozni az érettségizőknek, inkább a hallásértéssel és a nyelvhelyességi kérdésekkel van problémájuk.

Előbbiben az lehetett most viszonylag nehéz, hogy a CD-ről játszott egyik hanganyag amerikai akcentusban csendült fel, mely nem csupán eltér a hagyományos angoltól, de a tengerentúlon gyorsabban, pörgősebben is beszélnek.

Összességében az idei angol érettségit valamivel a középszintű nyelvvizsgák szintje alá lehet besorolni" – mondta búcsúzóul a Kazinczy Gimnázium angol szakos tanára.

Korábban

Csütörtök reggel nyolc órakor az angol írásbelikkel folytatódnak a tavaszi érettségi vizsgák, a diákok emelt és középszinten adnak számot tudásukról.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint középszinten 1.162 helyszínen 58.007-en, emelt szinten 81 helyszínen 4.902-en írják meg a tételeket a diákok. Az angol nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész, az "Olvasott szöveg értése" 60 perc időtartamú, a második rész, a "Nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces "Hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, végül az "Íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, a feladatok megoldására fordítható időtartam azonban sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészség vizsgarésznél a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszközt nem vehetnek igénybe a diákok. Emelt és középszinten is az egyes vizsgaösszetevők értékelése egymástól független, és a feladatok megoldását központilag kidolgozott útmutatók alapján értékelik.

A kisalfold.hu-n a 2010-es írásbeli angol érettségi megoldásait május 6-án csütörtönök délután olvashatják.

Angolból csütörtökön írják az érettségit a középiskolások.

Olvasóink írták

 • 12. elemér 2010. május 11. 15:31
  „NYT itt utánanézett a nyelvtanulás lehetöségeinek a net-n. Kifelejtették a Youtube-t, ami szerintem remek jó, nemcsak nyelvre de sokmindenre, például software. GIMP

  http://www.nytimes.com/2010/01/28/technology/personaltech/28basics.html”
 • 11. elemér 2010. május 10. 15:43
  „Itt a különbség dió héjban, az amcsi és angol szavak használatában.

  http://www.bartleby.com/185/18.html”
 • 10. elemér 2010. május 10. 14:53
  „Tube Hunter Ultra az MP3-re felveszi a Youtube cuccot és ingyenes. Szóval bármikor gyakorolhatod az angolt.

  http://torrentkereso.hu/torrent/neoretix-tube-hunter-ultra-v4-2-2875-0-acme-torrent-702954.html

  Audacity pedig jó a Skype-ra. Felveszi a telefonhivásokat és ingyenes. Általában az angol verziók a legujabbak a software-ekben. Aki Mo.-n konyit a dolgokhoz az tud angolul, mert minden tudás alapja...;)

  http://download.chip.eu/hu/Audacity-1.2.6_101796.html

  http://tryingtofollow.com/2006/03/31/5-steps-to-record-a-skype-call-with-audacity-free/”
 • 9. elemér 2010. május 10. 12:31
  „Az angol nem a legjob nyelv a világon de egyedüli világnyelv. Ami pedig a használatát és megértést illeti azért a másik fél is felelös. Nem érti mert süket, akárhogy is mondod. Akárhogy mondja az a spanyol hogy hamburgert akar, azt megértik az USA-ban. Probléma akkor lessz ha megkérdezik hogy akarja a hamburgert. Akkor már zavarban lessz.”
 • 8. meteor* 2010. május 10. 11:58
  „Tok jo a video Jeniferrel, kosz hogy megosztottad.
  Nekem nincs igazan gondom a kiejtessel, es szigoruan veszem, hogy ugy mondjam, ahogy azt kell.
  Sokat segit a tanulasban a tv, a radio, a dokumentumom, es ha nem csak azert kell megszolalnom, mert vizsgazni kene, hanem mert nem beszelhetek mashogy.
  Nem nagyon szoktam kulonosen olvasni, a reggeli ujsagokat Herald am, Metro herald, amit reggel osztogatnak, vagy leveleket, vagy bemegyek egy konyvtarba ahol kedvemre valogathatok. Ott szerencsere magyar nyelvut a legnehezebb talalni. De mar sok mindent sikerult magamtol elinteznem, ha valamit kell mondanom, mar nem annyira veszelyes, es vegtere is megertenek. Multkor pl az internet banking-ot akartam elintezni, mert a landlordom nem segithetett, es zavart voltam, nem is jott ossze. 4 nap elteltevel ujra meg kelllett probalkoznom vele, es teljesen izgulasmentesen sikerult mindent elinteznem a hivatali novel. Mar egyre kevesebbet izgulok, es sokszor nincs mas valasztas, nem lehet gyorsan atnezni az angolt, ha hirtelen kommunikalnom kell, abbol tudok csak, ami van a fejemben.
  Lehetseges hogy az emberen is mulik, hogy hogy tanulja az angolt, jo e a nyelverzeke, eleget gyakorol e, van e jo forrasa az angolbol, jo e a tanarja, koncentraltan kell e tanulnia, vagy csak olyan hanyagul, mint ahogy en tanultam, hany eve tanulja stb.stb.stb.
  A lenyeg az, hogy szerintem az angol a legjobb nyelv a vilagon!!!!”
 • 7. elemér 2010. május 09. 23:10
  „Jennifer megtanitja a th- kiejtést. Manapság itt van minden lecke a net-n, felesleges külön angoltanár. Akkor tanulsz mikor akarsz és van idöd.

  http://www.youtube.com/watch?v=Wxzieu-WXt4&NR=1”
 • 6. elemér 2010. május 09. 21:02
  „Az amcsi kiejtést gyakorolni kell.

  http://www.youtube.com/watch?v=uvpikUEIaLI”
 • 5. elemér 2010. május 09. 15:53
  „Szerencsés vagyok, mert amcsi nyugdijas vagyok és átéltem a rock´n roll fénykorát. Mai kedvenc együttesem West Texas-bol és Willie Nelson kedvence. Bilingual ;))

  http://www.youtube.com/watch?v=jNaSE0K-ZzA

  Amit én láttam a videon a tanártol az jó. Egyébként pedig sok online lehetöség is van tanulásra. Ott van a BBC. Lehet hogy a th az fontos az angoloknak, de ép úgy megértik a d-t mint a th-t.

  What the hell, vagy what d hell, makes no difference on a bull tits.

  Ez a valódi angol már rég kiment a divatbol, és nevetséges az angol világban. Angliában van felsö osztály, akik máskép beszélnek és más suliban járnak. Amcsiknál ilyen nincs. Amerikában egy tanult olvasott ember legfeljeb jobban ismeri a nyelvet, mint ahogy Mo.-n is ez van. Persze hogy vannak elit egyetemek és középiskolák. Obama is oda járt suliban és intellekt családbol származik. Állitom, aki tud angolul és halgatta vagy olvasta könyveit az meglepödik. Senki nemtudja kritizállni. Én találkoztam cserediákokkal az USA-ban, itt vannak minden nyáron K.Eu.-bol és mind jól tudnak angolul, pedig otthol tanultak. Ajánlom olvasd és halgasd a BBC-t és belejössz az angolban.”
 • 4. meteor* 2010. május 09. 15:02
  „Hogy te milyen szerencses vagy Elemer! Nem, most komolyan! Az elemit az USA-ban tanultad, ez tok szuper, marmint hogy te milyen szerencses voltal! Akkor neked nem lehet gondod az angollal! Wow! En meg csak egy eve kostolgatom az angolt, de en nekem sok eselyem nem volt az angolt normalisan tanulni. Most magamtol tanulom, illetve van egy szuper kis mindent ossze foglalo dokumentumom, ami segit eligazodni. En halal komolyan mondom, hogy nekem eddig egy magyar nemzetisegu tanar sem tudott segiteni maximalisan. Ok, lehet, hogy az volt a gond, hogy ugyebar egy iskolaban nincs ido 45 percben mindenkivel kulon foglalkozni, de nem ertem, akkor mert igy tanitjak az angolt?! Az erettsegiert iskolaban pedig olyan angol tanarom volt, aki csak bejott hozzank, unottan kinyitotta a konyvet, es felkellett olvasni reszeket. En azt mondom, hogy ilyenkor tudnam seggbe rugni a tanarokat. En meg nem talalkoztam olyan magyar angol konyvvel, ami ugy tanitotta volna szepen sorrendben az angolt, ahogy szerintem azt kene. Csak durr bele, aztan ertsd meg!
  Most nem ertem mert mondod, hogy a th szo hasznalata nem olyan fontos, mert ne lenne az? Az egy alfabetikus betukettos, amit ugyan ugy hasznalnak az angolok, mint magyarul, amikor azt mondod "monGGYuk" es nem "mondjuk". Ha valaki angolt tanul, akkor szerintem tanuljon is UGY angolt, ahogy kell. Biztos, te is hasznalod a th-t, ha olyan szot mondanal. Meg sokat kell tanulnom, idekint Fiona, a brit tanarom egy ingyenes suliban elmondott neha olyan dolgokat (mivel rakerdeztem), amik segitettek ahhoz, hogy mert ugy mondjak, ahogy tattara... De amikor pl. a buszon hallom a gyerekeket, ahogy egymast kozt beszelnek az angol anyanyelvukon, egyszeruen sirva tudnak fakadni, amiert nem volt korabban is eselyem megtanulni ezt a fantasztikusan csengo nyelvet. Azert is hallgatok csak angol zenet, mert az angolt erthetobben eneklik, mint ha pl. mondanak. Es Elemer te mar csak tudhatod, es en is hidd el, hogy kell a helyes kiejtes, mert egyszeruen nem fognak megerteni. Sokat szamit, es nem hiaba az embereknek evvel van a legnehezebb gondjuk, mert rossz a magyar angol tanitas.”
 • 3. elemér 2010. május 09. 13:28
  „Minden nációnak vannak problémái a kiejtéssel. A nyelv az korhoz van kötve, és aki 12 éves kora elött tanulja, annak nincsenek kiejtéssel problémái. Arra kell törekedni hogy megértsék az embert, és nem arra hogy tökéletes legyen a kiejtés. Eltulozzák a th fontosságát föleg angoltanárok, mert nem azon mullik hogy az embert értik e vagy nem. Tanitáshoz sincs sok köze hogy hol és kitöl tanul az ember. Angol területen is tanitanak jól és rosszul. Nyelvet jól könyvböl lehet tanulni és nincs olyan hogy könnyen megtanul jól valaki. Könnyen egy gyerek tanul meg jól a suliban. Az hogy valaki tud pár kifejezést vagy mondatot jól, még nem jelenti hogy megtanulta a nyelvet. Aki anyanyelvét jól ismeri az egy másik nyelvet is könnyeben elsajátit. Mivel én már az ellemit is az USA-ban végeztem tudom hogy elönyben vagyok ezen a területen. Nehezen lehet nekem okoskodni, mert angolul egész más világ van mint magyarul. Magyarul csak tapogatoznak a sötétben. Amit ma tud a világ azt angolbol kapja és Mo. nem kivétel. Ezt bizony nehen hiszik el az emberek. Van olyasmi amit tudunk és olyasmi amit nem, de olyasmi is van amit nemtudunk hogy nemtudunk. Itt ilyesmiröl van szó, és nem a magyar helyesirásrol. Magyar helyesirással nekem ne akarjon senki repeszteni. Én az angolt és spanyolt egyszerre tanultam a suliban.”
 • 2. meteor* 2010. május 06. 20:00
  „Az angol szerintem kozel sem olyan konnyu, mint ahogy azt a tanarok eloadjak. Nekem eddig egy tanar sem segitett maximalisan, csak kaptam egy-ket szetszort informaciot a nyelvtanbol.
  "A szövegértési feladatlap többnyire nem szokott gondot okozni az érettségizőknek, inkább a hallásértéssel és a nyelvhelyességi kérdésekkel van problémájuk." - nem csoda! Nem lehet egyfele angolt tanitani, amikor mindenfele mas es mas a nyelvjaras. Amikor azt mondtam tisztan a bolti nonek karacsonykor, hogy "Merry Christmas!" nem akart megerteni, de ahogy en hallottam, ugyanugy mondta vissza. Aki kulfodre kerul, az sokszor meglepodik azon, hogy csak szerinte tud angolul, megsem erti meg senki! Miert? Mert a magyar angol tanitas egy nagy kalap k@ki! En szerencsetlen voltam, mert az en tanaraim mas es mas iskolaban, egyik sem tudott UGY beszelni angolul, ahogy kellett volna. Nem tudnak elszakadni a magyar "r" betutol, nem mondjak ki a "th" sziszegos hangot, kimondjak mindenhol azt a betut, amibol all egy bizonyos szo. Ha valaki angol teruleten el, annak igenis tudnia kell UGY beszelnie angolul, ahogy az anyanyelvuek. En folyamatosan azt tapasztalom-, es mivel magamon is eszre veszem magamat is nyustolom evvel-, hogy magyarul akarnak (sokszor en is akarok) beszelni angolul. Ez nem megy, a megerteshez jo ful kell. Nekem szerencsere a leirassal abszolut nincs gondom, ritkan beszelek "magyarosan angolul", es nekem a kiejtesben nagyon sokat segitett, hogy imadok enekelni (csak ugy), es csak angol szamokat, es ez idovel-, marmint mostanra kihallatszik, hogy jobb lett a kiejtesben. Szerintem a magyar angol konyvek es tanitasi modok egyenloek a nullaval.”
 • 1. Mankapunka 2010. május 06. 11:09
  „Lesznek ám érdekes feladatok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angol érettségi megoldás 2009: how do you do?

Ma megkezdődtek az idegen nyelvi érettségi vizsgák, a diákok angol nyelven írásbeliznek közép- és… Tovább olvasom