Életstílus

2015.12.11. 19:19

Tavalyi áron adják a fenyőt, 4 tanács a jó vásárhoz

Tippet adunk, hogyan találhatja meg a legfrissebb karácsonyfát és arról is beszámolunk, mennyibe kerül a luc, az ezüst és a nordmann métere.

Hancz Gábor

 

„Háromméteres ezüstfenyőt fogok venni. Van egy nyolcéves kis unokám, miatta nálunk mindig hatalmas a karácsonyfa" – mondta a Kisalföldnek Horváth Sándorné, aki a győri vásárcsarnoknál mustrálta a kínálatot. Ő néhány napon belül túl is akar esni a vásárláson, mert szerinte az ünnephez közeledve már nehezebb lesz igazán szép példányt találni.


A fenyőfavásár ezen a helyszínen és a térségben másutt is jellemzően tegnap kezdődött el. Ottjártunkkor többnyire nézelődőkkel találkoztunk, a kevés kivétel egyike a győr-bácsai Lőre Vendelné volt, aki a Tarcsay utcai piacon meg is vett egy földlabdás ezüstfenyőt. „Márciusban el fogjuk ültetni alsóörsi nyaralónknál. Már többször tettünk így, és eddig mindig megmaradt" – mondta az asszony.

A legtöbb helyen csütörtökön kezdték árulni a fenyőket, így a győri Dunacenter parkolójában is. Felvételünkön az ikrényi Kovács András. Fotó: H. Baranyai Edina

A legtöbb helyen csütörtökön kezdték árulni a fenyőket, így a győri Dunacenter parkolójában is. Felvételünkön az ikrényi Kovács András. Fotó: H. Baranyai Edina

Tolongásról tehát még egyáltalán nincs szó. A győri vásárcsarnoknál árusító murakeresztúri Hervai István arra számít, hogy mint más éveken, most is december 21–22-én lesznek a legtöbben. Olyankor azok vásárolnak, akik nem tudják hosszú ideig tárolni a fenyőfát. A Dunacenternél standoló ikrényi Kovács Dávid úgy véli, hogy jövő héten már sok vevője akad, miután ezekben a napokban mindenki kézhez kapta a fizetését, az igazi rohamot pedig december 17–18-ra várja.


Jó hír: mindenütt azt az információt kaptuk, hogy az árak nem változtak tavalyhoz képest, ami korántsem jelenti azt, hogy mindenütt egyformák. A lucfenyő métere a legtöbb helyen 1200–1500 forint között van, de akad, ahol 3000 forintot kérnek érte, az említett földlabdás, 1,1–1,3 méteres példányok pedig 4500 forintba kerülnek. Az ezüstfenyő méterét 3500–4000, míg a nordmannét általában 5000–6500 forintért kínálják.

Kovács Dávid tanácsai a fenyőfavásárláshoz


1. A frissen vágott fenyőfa a vágásnál még szinte fehér színű, és ha hozzányúlunk, a gyanta miatt kicsit ragad. Ha nem ragad és bézses színű, akkor jóval korábban vágták ki.

2. Csak a nem túl régen kivágott fát érdemes vízbe állítani karácsonyig.

3. A fenyőfát érdemes minél hűvösebb helyen tartani addig, amíg be nem kerül a lakásba.

4. A földlabdás fenyőfák közül a legfeljebb 1,2 méteresek bírják ki a kiültetést jó eséllyel. Minél nagyobb példányról van szó, annál kisebb a remény arra, hogy megmarad.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!