Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Szarvasmarha-kereskedelem adócsalással: lebuktak a fülszámokkal

A revízió összességében 125 millió forintos megfizetendő adóhiányt tárt fel a társaságnál.

Egy társaság ÁFA visszaigénylésének jelentős növekedése keltette fel a NAV Zala Megyei Adóigazgatósága ellenőreinek figyelmét, ezért bevallásainak utólagos ellenőrzésére került sor.

A visszaigényelt ÁFA összege a 2009. évi alig két millióról 2010-ben 285 millió forintra növekedett!

A társaság főtevékenységként szarvasmarhák élő állatként történő értékesítését végezte külföldre, unión belüli és unión kívüli (Izrael, Törökország) országokba egyaránt.

A szarvasmarhák egyedi azonosítottságának és a mozgásukról adatokkal rendelkező megyei állategészségügyi hatósággal történő együttműködésünknek köszönhetően derült fény arra, hogy a társaság nem létező vagy megsemmisültnek jelentett.

Ráadásul korábbi évek exportált állományához tartozó jelzőszámokat használt fel külföldi értékesítései során, illetve vágóhídon levágott állatok azonosítói szerepeltek az export szállítmányban.

Az állatkereskedelem terén fontos, hogy a szarvasmarhák mindenkori tényleges mozgását az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer (ENAR) rögzíti - azokat az előírt dokumentumok nélkül (belföldi marhalevél igazoló lap, szarvasmarha útlevél) szállítani sem lehet -, tehát az állatok "életútja" a közhiteles nyilvántartásból pontosan nyomon követhető.

A revízió összességében 125 millió forintos megfizetendő adóhiányt tárt fel, és a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága az adóelkerülő magatartás okán büntető feljelentést tett a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságához.

Kapcsolódó vizsgálatként a legnagyobb beszállító társaságok is ellenőrzés alá kerültek, mivel a revízió megkezdését megelőzően benyújtott nullás ÁFA bevallásaik ellenére jelentős forgalmat bonyolítottak le.

Olvasóink írták

 • 5. háté 2011. július 23. 12:20
  „- nézzetek utána, kik is azok akik hirtelen hatalmas összeggel tartóznak a Magyar államnak!- pl: berkovicz, stb.”
 • 4. accelerator 2011. július 22. 11:22
  „Ebben az országban ez csak csepp a tengerben! Ez csak figyelem elterelés a más, nagyobb szemétsegről! Elvégre cirkusz kell a népnek!”
 • 3. ortadon 2011. július 22. 06:28
  „Ezt bebukták! Ha már ilyesmit csinálnak, akkor nem kell ekkora feltűnő összegkülönmbséggel!!!
  Tipikus magyar gondolkodás= gyorsan meggazdagodni... meg is lett az eredménye.”
 • 2. háté 2011. július 21. 19:22
  „Egy társaság ÁFA visszaigénylésének - vajon miért nem írják ki a cég nevét?
  Vajon, milyen társaság exportál hirtelen izraelbe ennyi marhát? - vagy maradtak itt?”
 • 1. embertelen 2011. július 21. 18:21
  „Hozzászólásaimban sokat panaszkodom a fideszre, de azt el kell ismerni, hogy a fideszes APEH jobban működik, mint a korábbi. Kíváncsi vagyok, hogy egyszer majd azt is megéljük-e, hogy a nagy Mercédesszel járókat is ellenőrzik. Elsősorban az érdekelne, hogy a kopasz, "napbarnított" fiatalembereknek, akik ezeket a kocsikat vezetik van-e egyáltalán adószámuk, adnak-e be adóbevallást. Az APEH ugyanis csak azokra száll rá, akik a látókörükben vannak, az nem érdekli őket, akik tojnak az egész adózásra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertő tó átúszás: a rossz idő miatt csak augusztusban

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a Fertő tó átúszás 2011 időpontjai megváltoztak.
Tovább olvasom