Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Nem adott számlát, lebukott - 12 napra bezár a fagyizó

Félidőnél tart a NAV nyári ellenőrzési akciója.

Az eddigi ellenőrzések során a Nyugat-dunántúli régió mindhárom megyéjében a korábbi évek tapasztalataihoz képest nagyobb számban találkoztak az adóellenőrök visszatérő mulasztókkal.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyári ellenőrzéssorozata július 2-ával indult. Az országos akcióban a számla-, és nyugtaadási kötelezettség teljesítését, a forgalmazott árucikkek eredetét, a jövedéki termékek forgalmazását, a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálják kiemelten az adóellenőrök és pénzügyőrök. Intenzívebb NAV jelenlétre számíthatnak az üdülőterületeken, strandokon, nagyobb rendezvényeken, fesztiválokon.

Az ellenőrzések fő célja a prevenció, az önkéntes jogkövetés elősegítése, a közteherviselés szélesítése.

Ennek ellenére a tapasztalatok azt mutatják, hogy minden ellenőrzéssorozat alkalmával találkoznak revizoraink visszatérő jogsértőkkel.

A Zala megyei adóellenőrök az őstermelőket ellenőrizték. Célirányosan egy Balaton parti főút mellett már évek óta értékesítő vállalkozót is „górcső" alá vettek, mivel nála már korábban is tártak fel mulasztást. Az adóellenőrök megállapították, hogy a vállalkozó ismét be nem jelentett foglalkoztatottakat alkalmazott.

Vas megyében az adóellenőrök az Őrségi Vásár árusait ellenőrizték. Az akció során a revizorpárost is meglepte, hogy másfél órán belül ugyanazon egyéni vállalkozó két különböző értékesítési pontján nem adtak számlát. Hozzá nem jutott el időben az ellenőrzés híre.

12 napos üzletbezárásra számíthat az a fagyizó, mely egy éven belül kétszer is lebukott nyugtaadás elmulasztása miatt.

Azokat, akik nem adnak számlát illetve nyugtát, vagy nem a helyes összeget tüntetik fel a vásárlást igazoló bizonylatokon, a NAV 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja. Az ismételt mulasztás súlyosbító körülménynek számít, ezért az érintettek magasabb összegű mulasztási bírságra, illetve üzletbezárásra is számíthatnak.

Olvasóink írták

  • 1. dödike 2013. július 30. 09:06
    „Győrben is lenne még mit ellenőrizni az őstermelőknél.Idegennek van nyugta,ismerősnek nincs.Ezért jobb az ellenőrzés pl.:az Olaszoknál ahol a kijövő vásárlótól kérik a nyugtát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdőpusztulás a Keszthelyi-hegységben

Hatalmas erdőterületeken nagy mennyiségben kell rövid idő alatt kitermelni a fákat a… Tovább olvasom