Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

LMP - Újabb pláza helyett őstermelői piac Szombathelyen

Az LMP Vas megyei szervezete csütörtökön a szombathelyi Derkovits városrészi őstermelői piacon hívta fel a figyelmet a helyben, helyi gazdák által megtermelt zöldség, gyümölcs és egyéb élelmiszerek előnyeire.

Az LMP kampánya kapcsolódik a plázastop javaslatához, melynek lényege, hogy fél éven át ne épülhessen újabb bevásárlóközpont, multinacionális cégek kezében lévő áruház. Ez a fél éves tilalom időt ad arra, hogy kidolgozzon a kormányzat egy olyan szabályozási tervet, ami szerint a beruházás közelében élők közösségének is van beleszólása az építkezésekbe, minden felet meghallgatnak, és a beruházások hatástanulmányokon alapulnak - közölte az MTI-vel Östör Dávid, a párt helyi szóvivője.
Az LMP Szombathelyen már sokat tett az őstermelők érdekében, a szombathelyi közgyűlésben például az ökopárt javaslatára idén februártól már bárki árulhatja a háza előtt egy négyzetméteres területen a saját maga által megtermelt javakat. A szombathelyi mintára az LMP önkormányzati képviselői más településeken is hasonló javaslattal állnak elő - fűzte hozzá.
A Lehet Más a Politika a helyi termelők támogatása érdekében fél éves plázanyitási moratóriumot kezdeményezett az Országgyűlésben. Az LMP-s javaslatok lehetőséget biztosítanak arra, hogy az emberek választhassanak a boltokban kapható, sokszor külföldi vagy bizonytalan eredetű, legtöbbször vegyszerekkel kezelt élelmiszerek, és a helyi gazdák által megtermelt, garantáltan jó minőségű helyi áru között - emlékeztetett.
Ezzel is hozzájárulhatunk a kisléptékű vidéki gazdaságok megtartásához, ami lassíthatja a vidék elnéptelenedését, emellett jelentősen csökkenthető a környezet terhelése, mivel az árut nem kell több száz kilométeren keresztül fuvarozni - fűzte hozzá.
A Lehet Más a Politika továbbra is azon fog dolgozni, hogy minél több, a helyi gazdák támogatását célzó javaslat kerüljön elfogadásra, hogy biztosítani lehessen a helybeli lakosok biztonságos élelmiszerellátását, és segítse a vidéki termelőket újabb piachelyek létrehozásával - szögezte le közleményében Östör Dávid.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nincs bérlet a VOLT-ra! Csak napijegy van

A VOLT Fesztivál történetében először fordult elő, hogy az első nap estéjén elfogyott a kiadható 15 ezer bérlet. Tovább olvasom