Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Leégett Bakonyi Tájház - Kimentették a műtárgyakat

A műtárgyakat mind ki tudták menteni a szombaton éjjel kiégett veszprémi Bakonyi tájházból

A múzeum ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, mivel úgy vélik, hogy gyújtogatás történt - tájékoztatta a Laczkó Dezső múzeum igazgatója az MTI-t hétfőn.

Limbacher Gábor elmondta: a tájházban őrzött értékek a tűzoltás miatt vizesek, kormosak, megkezdték a restaurálásukat.

Az igazgató gyanúja szerint gyújtogatás miatt kapott lángra a tájház nád teteje. Rámutatott: az épület hátsó részénél a tető könnyen elérhető, s ezen a részen valószínűleg rendszeres a mozgás, mivel sokszor találnak itt a múzeum dolgozói használt injekciós tűket.

Ezt a feltevést támasztja alá az is, hogy az épületben szombaton éjszaka senki nem volt, s erősáram sincs a házban; mindezek miatt a múzeum ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

Furcsa ugyanakkor, hogy a tájház 2008-ban hasonló körülmények között égett le, valamint az is, hogy az egyik videómegosztó portálon előbb volt látható az égő épület, mint hogy a tűzoltók a helyszínre érkeztek - tette hozzá az igazgató.

Az épület rekonstrukciójának költségét 15-50 millió forintra becsülik, a károk felmérése még tart.


Limbacher Gábor hangsúlyozta: a felújítás után gondoskodni kell az épület fokozott védelméről, akár térfigyelő kamera kihelyezésével.
Az igazgató megjegyezte, hogy a szomorú hír mellett valami jó is történik: az eddig kihasználatlan padlástérben kiállítóteret és múzeumpedagógiai teret alakítanánk ki.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kapták meg fizetésüket a MÁV Vasjármű Kft. dolgozói

Nem kapta meg novemberi fizetését a szombathelyi MÁV Vasjármű Kft. 340 dolgozója - írta pénteken a… Tovább olvasom