Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kulipintyó Balatonföldváron

Helytörténeti kiállítás megnyitásával egybekötve adják át a közönségnek szombaton Balatonföldvár egyik emblematikus épületét, a Kulipintyót, a hajdani Széchenyi-villát, amelyet a település 40 millió forintból újított fel, miután ingyenes vagyonjuttatással megkapta az államtól.
Erről Holovits Huba (Fidesz-KDNP) polgármester tájékoztatta az MTI-t csütörtökön.
A Kulipintyó Balatonföldvár alapítójának, Széchenyi Imre öccsének, Széchenyi Viktornak (1871-1945) a villája volt, ahol fia, a híres vadász és író Széchenyi Zsigmond (1898-1967) gyermekéveit töltötte.

A mintegy fél évtizedig üresen álló, az állami vagyonkezelő által korábban 99 millió forintra értékelt ingatlan ingyenes átadásáról közel két éve döntött a kormány. A szerződés értelmében a villát közösségi célokra hasznosíthatják, és 15 évig nem lehet eladni.

A villában mintegy 40 millió forintból újította fel az önkormányzat. Kicserélték a burkolatokat, modernizálták a fűtési rendszert, akadálymentes vizesblokkokat alakítottak ki, korszerűsítették az elektromos- és vízhálózatot, felújították a homlokzatot. Az épület környezete is megújult új kerítéssel és térkő burkolattal. A kert teljes pompájában csak tavaszra készül el.

A tervek szerint a későbbiekben felnőttképzési központ és polgárőriroda kap helyet az épületben. A Balaton királynője címmel helytörténeti kiállításnak is otthon ad a villa. A tárlat - amelynek megvalósulásához számos földvári polgár is hozzájárult -, korabeli dokumentumok, fotográfiák, filmfelvételek alapján idézi meg a kisváros múltját.

A platánfák által közrefogott Kvassay sétány, a Galambsziget, a rendezett fürdőtelep, a villák, a változatos sportélet, a vitorlások látványa miatt Balatonföldvárt a két háború között a "Balaton királynőjének" nevezték. A település ma is igyekszik őrizni ezt a rangot, ezt a célt szolgálják az újabb fejlesztések is - fogalmazott a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három éve öntötte el Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt a vörösiszap - képriportok

Három évvel ezelőtt, 2010. október 4-én történt Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai… Tovább olvasom