Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Közgyűlés Szombathelyen: Egy iskolát zárnak be

Három iskolát összevonnak, egyet pedig bezárnak Szombathelyen. Erről döntött a város közgyűlése csütörtökön.


17. 20. Hosszas, néhol személyeskedéstől sem mentes vita után megszületett a döntés. A Szent-Györgyi Albert középiskolát bezárják. A Gépipari, Puskás Tivadar, valamint a Savaria műszaki középiskolákat pedig összevonják. Az új név: Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola.

16. 00. Az oktatás átszervezéséről, esetleges iskolabezárásokról szóló napirendi pontot tárgyalják most.

A javaslat szövege itt>>

15. 59. Elfogadták a beszámolót.

15. 20.
Rátértek a következő napirendi pontra, a szakképzésről szóló tájékoztató elfogadásra. Ekkor Cezglédy Csaba azt javasolta, hogy tartsanak ebédszünetet, s ez ne két órás, hanem fél órás legyen. Kiemelte, ő ha éhes, akkor mérges lesz, és minden egyes előterjesztéshez hozzá fog szólni. S teljes mértékben kihasználja az időkeretét.

A tájékoztató itt érhető el>>

15.15. Elfogadták a város új közbeszerzési szabályzatát. A vita során felmerült, hogy mindazon fővállalkozók, akik önkormányzati közbeszerzésen nyernek el megbízást, hozzák nyilvánosságra az értékhatár tíz százaléka alatti összegért foglalkoztatott alvállalkozók nevét. Az is felvetődött, hogy csak olyan alvállalkozók kaphassanak munkát, akiknek helyben nincs adótartozása. A részletek itt>>

14. 40. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet elfogadása volt soron. A hivatalon belül több osztályt összevonnak, illetve a testületi üléseket a televízió nem közvetíti élőben, hanem egy részletesebb összefoglalót közölnek majd. A jövőben pedig a polgármester írásbeli engedélye kell ahhoz, hogy élőben közvetítse a közgyűlést.  Bővebben itt>>

13. 16. Módosították az önkormányzat költségvetését. A részletek itt>>

13. 04. Nem lesz népszavazás az oktatásról.

12. 25. Czeglédy Csaba ismerteti, hogy milyen kérdést tennének fel egy helyi népszavazás során. Így a város lakói dönthetnék el, hogy idén, és jövőre zárjanak-e be iskolákat vagy sem. Szerinte a korábbi tiltakozások nem voltak eredményesek, s most csak a népszavazás tudja megállítani az elindult bezárási folyamatot. A politikus szerint lehetne várni a döntéssel, hiszen a kormány álláspontja még nem világos.

Hozzátette, amennyiben a közgyűlés most leszavazza a népszavazási kezdeményezést, akkor ezt a már meglévő aláírások értelmében egyébként is ki kell írni.

A polgármester elmondja, a kérdés az, hogy ebben a témakörben lehet-e népszavazást kiírni.

Gyebrovszky János szerint az a korrekt eljárási mód, ha kiírják a népszavazást. Az az ügy Szombathely oktatásának jövőjéről és a népi kezdeményezésekről szól.

Szakály Gábor (Fidesz), felidézi, hogy a szocialista városvezetés miatt lett Szombathely adóssága 24 milliárd forint. Ezt a helyzetet ők idézték elő, hiszen most kényszerhelyzet van. Úgy gondolja, ami most történik, az álszent politikai közjáték. Az előző ciklusban két iskolát úgy szüntettek meg, hogy semmiféle párbeszéd nem volt. Akkor ők nem akartak népszavazást kezdeményezni.

Németh Kálmán (MSZP) elmondja, be kellene fejezni azt, hogy a városnak 24 milliárd forint az adóssága, mert ez nem igaz és kár okoz Szombathelynek. A Fidesz azt kommunikálja, hogy kérdezzék meg az embereket. Akkor most is tegyék ezt.

12. 09. Balassa Péter korábban kérdést intézett a polgármesterhez a diákveréssel kapcsolatban. Horváth Csaba, bizottsági elnök kifejtette: az a javaslat született, hogy a közterület felügyelők kapjanak hárommillió forint plusz pénzt. Így a rendőrökkel közösen tudnak járőrözni.

11. 34. Czeglédy Csaba fel van háborodva, hogy egyes információk szerint az sorra hívogatják az iskolákat, hogy a diákok a tanuló idő alatt miért a közgyűlésen vannak? Puskás Tivadar elmondta, ha ez így van, akkor ezt leállítja. 

11. 30. Lazáry Viktor alpolgármester Ceglédy Csaba felvetésére, arról tájékoztatott, hogy a Savaria Karnevál előkészítése az ütemterv szerint halad. Számos olyan javaslat is érkezett, hogy miként lehetne a karnevált megújítani. Céljuk, hogy minél több önkéntest és civil szervezetet vonjanak be.

11. 24. Megtudjuk, a kulturális bizottság úgy döntött, hogy helyezzék át a Ságvári-szobrot. S hozzanak létre egy szoborparkot a városban, ahová az arra alkalmas alkotásokat el lehet helyezni. Végül azt a javaslatot fogadták el, hogy a SZOVA Zrt. a raktárában tárolja a Ságvári-szobrot.

11. 22. Folytatóik a közgyűlés. A szünetben számos kérést is tisztáztak, azt is, hogy az egyes képviselőknek mekkora a megszólalási időkerete.

11. 02. Szünetet tart a közgyűlés.

9. 52. Czeglédy Csaba arról szól, hogy az önkormányzati bérleményben, az Art Caféban tizenöt alkalomból tízszer nem adnak számlát. Ez elfogadhatatlan. A polgármester azt fejtegeti, hogy a képviselő adóügyi bűncselekménnyel gyanúsítgat. S ez szerinte nem közgyűlési ügy, hanem feljelentést kell tenni.

9. 36. Hollósi Gábor, szombathelyi rendőrkapitány a múlt heti diákverésről szólt. Elmondta, a bejelentést követően minden hadra fogható rendőrt erre az ügyre irányítottak. Szerinte a munkát nehezítette, hogy az eset helyszínén több szimpatizáns és a sajtó is megjelent.
Mint megtudtuk, a tettesek azon háborodtak fel, hogy a gimnazisták beszóltak nekik és ki is nevették őket. Dulakodás kezdődött, ennek során hárman sérültek meg könnyebben.

A támadókra egy nő szólt rájuk, akik ezért gyorsan elszaladtak. A rendőrkapitány arra kérte a szemtanút, hogy jelentkezzen a rendőrségen, mert tanúként szeretnék meghallgatni.
A diákok azt mondták a rendőröknek, hogy a kinézetük alapján romák támadták meg őket. A tettesek úgy buktak le, hogy a társaság egy tagját, egy nőt aznap már igazoltattak. Kiderült: ők nem mentek be az iskolába, miközben mindannyian középiskolások, illetve szakképző intézménybe járnak. A gyanúsítottak szerint beszóltak nekik, de azt nem tudták megmondani, hogy mit.

Az ügyész szerint mivel büntetlen előéletű és fiatalkorúakról van szó, így nem indokolt az előzetes letartóztatásuk.


9. 25. Megvan a sorrend, kezdődhet az érdemi munka.

9. 21.
Még nem dőlt el, hogy az egyes napirendi pontokat milyen sorrendben tárgyalják. S közben szó volt a rövid és hosszú távú memóriáról is. Czeglédy Csaba (MSZP) és a polgármester között már alakul a szóbeli csörte.  Balassa Péter (Jobbik) azt javasolja, hogy vegyék le az oktatás átszervezésével kapcsolatos előterjesztést a napirendről. Szerinte jobb lenne, ha ezt rendkívüli ülésen tárgyalnák meg. Ezt elutasították a képviselők.

9. 07. Elkezdődött a közgyűlés. Jópár diák is megjelent az ülésteremben. Puskás Tivadar polgármester szerint a képviselőktől a jövő politikai kultúráját, viselkedésmódját is meg fogják tanulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az LMP benyújtotta javaslatát az iskolabezárási moratórium meghirdetésére

Az LMP kezdeményezi azt is, hogy a kormány hozzon létre iskolamentő alapot - közölte a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese csütörtökön Szombathelyen. Tovább olvasom