Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Kisalföld Piactér - Elkészült az első őstermelői névsor

A győrszentiváni Dávid Kálmán és felesége elsők között jelentkeztek a Kisalföld őstermelői piacára. Zöldségeket és gyümölcsöket termelnek, illetve feldolgozzák a termést.

Őstermelői igazolványt váltottak  és értékesítik kertjük termését


Négyszáz négyszögöles kertjüket művelik Győrszentivánon Dávid Kálmánék. A nagy terület nemcsak a családnak terem, kerül értékesítésre is. Éppen ezért öt évvel ezelőtt őstermelői igazolványt váltottak. Mindent hasznosítanak, ami megterem, egy szem gyümölcs sem megy náluk veszendőbe.

A kertművelés soha nem volt idegen a házaspártól. Az is természetes számukra, hogy amit nem fogyasztanak el frissen, azt feldolgozzák.

– Édesanyám arra tanított, hogy aki kertes házban él, annak az önellátásra kell törekednie. Ehhez mindig is tartottuk magunkat – mondta a Kisalföldnek Dávid Kálmánné.

Dávidék az elsők között jelentkeztek és regisztráltak a Kisalföld őstermelői piacán. Úgy érzik, a kiváló minőség mellett a marketing is fontos. Az ingyenes lehetőséggel mindenképpen élni szerettek volna.

– Mindennel foglalkozunk, ami csak megterem a kertben. Van sok szőlőnk és gyümölcsfánk, őszibarack, sárgabarack, szilva, körte, alma, cseresznye, meggy. Termelünk zöldségeket, konyhakerti növényeket – sorolja Dávid Kálmán. – Amit lehet, frissen értékesítünk, ami marad, azt feldolgozzuk. Az engedélyünk elég széles területet fog át a virágtermesztéstől a borkészítésig. Vevőink helybe jönnek, sokan ismernek bennünket Szentivánon, tudják, milyen minőséget kínálunk.
Dávid Kálmánné egy 1942-es kiadású, az édesanyjától örökölt recepteskönyv szerint készíti a befőtteket, savanyúságokat.

Dávidék mindennel foglalkoznak, ami csak a kertjükben megterem.
Dávidék mindennel foglalkoznak, ami csak a kertjükben megterem.


– Sok kompótot teszek el, főzök lekvárokat, rakok el savanyúságokat. Például minden ősszel savanyú káposztát is. Nem használunk sem állományjavítókat, sem ízfokozókat. A befőzési szezon nálam a rumos meggyel indul. A megmaradt levéből rummal vagy konyakkal kitűnő meggylikőr készíthető, de szörpnek is el lehet fogyasztani. Meggyből lekvárt is készítek egyébként. Ősszel érik a kemény húsú duránci barack, amiből kompót lesz. A fagyasztóládát is telerakom nyáron. Mindenből teszek el így is, aztán télen csak előveszem és készítem belőle a finomságokat. Kevesen próbálkoznak vele szerintem, de a kiolvadt káposzta fogyasztható nyersen is. Húsz-huszonöt dekás káposztacsomagokat csinálok. A fűszerpaprikát is házilag termeljük, így tudom, hogy amit a levesbe vagy a pörköltbe teszek, az csak paprika és nem egyéb – fogalmazott Dávid Kálmánné. A háziasszony szárítottfűszerpaprika-receptje a Kisalföld Spájzmustra – Nagy befőzőkönyv című kötetében is megjelent.

A házaspár azt is elmondta, hogy az őstermelői igazolvány kiváltását mindenkinek ajánlják, aki hasonló tevékenységgel foglalkozik. A nemzeti agrárkamarai tagdíjat, évi kétezer forintot megfizetik, további kötelezettségekkel gyakorlatilag nem jár az őstermelőség. „Aki rendelkezik a dokumentummal, hatszázezer forint bevételig adómentes. Ezt a tételt viszont egy ekkora területtel, mint a miénk, nem lehet elérni" – jegyezték meg Dávidék.

Őstermelői névsor


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtön várhat a lamborghinis száguldozóra - videó

Az M7-esen 320-szal száguldó férfival szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta az ügyészség. Tovább olvasom