Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Karácsonyi közúti ellenőrzés

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a karácsonyi ünnepek alatt, egészen az év végéig közúti ellenőrzéseket hajt végre a megye közútjain.

A közlekedők számíthatnak arra, hogy ezen időszak alatt a járőrök kiemelten ellenőrzik az ittas gépkocsivezetőket, a biztonsági öv illetve a gyermekbiztonsági rendszer használatát, továbbá sebességtúllépésekről készítenek majd fotókat többek között a balesetveszélyesebb útszakaszokon, mint például a 87-es számú főút Szombathely - Kőszeg, illetve Szombathely - Vasszécseny között. Természetesen nem csak ezen útszakaszokon kell a megfelelő sebesség betartására törekedni, hanem mindenhol a szabályokat betartva és annak megfelelően kell közlekedni.

Fokozott ellenőrzés a gépjárművet vezetőkön túl kiterjed a kerékpárral közlekedőkre is. Felhívjuk a figyelmet tehát arra vonatkozóan is, hogy a felelősség az ő esetükben is óriási, épp úgy, mint egy gépjárművezetőké. A kerékpárosok túlnyomórészt lakott területen belül okoztak balesetet, melyeknek legfőbb oka a haladási szabályok megszegése, valamint a figyelmetlenség. Az, aki alkoholt fogyaszt és kerékpárral közlekedik, 30.000 Ft-tól 60.000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírság kiszabását kockáztatja.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a gépjárművekkel történő közlekedés a téli hónapok alatt a közlekedőktől fokozott óvatosságot és nagyfokú körültekintést igényel, hiszen haladásuk során az útviszonyok méterről méterre változhatnak.

A legtöbb baleset a kritikus időszaknak számító hajnali és a reggeli órákban következik be főként a hidakon, felüljárókon és az erdős útszakaszokon. Azért, hogy egy esetleges karambolt elkerüljünk, mindig tartsuk szem előtt az alábbiakat:

A gépkocsikat – főként egy hosszabb autóút előtt – ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot: a világítást – melynek kapcsán a fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani – , a gumiabroncsokat, az akkumulátort, és a fékrendszert is. Továbbá, figyelmet kell fordítani deresedés vagy havazás esetén reggel és napközben is, elindulás előtt az első-és hátsó szélvédő letisztítására, lekaparására, melynek elvégzése következtében a vezető könnyebben tájékozódhat.

A csúszós-jeges útszakaszokra jellemző, az úttest felületének színváltozása, illetőleg egy fénylő, jeges útburkolatra történő ráhajtás esetén a kerekek gördülése által okozott hanghatás növekedése is várható. Éppen ezért télen különös veszélyt rejtenek a beláthatatlan útívek, kanyarok, melyek előtt időben csökkenteni kell a gépjármű sebességét.

Gumiabroncsok tekintetében ajánlatos a téli gumik használata és különös figyelmet kell fordítani a levegőnyomásra is. Ne feledjük, a gumik tapadási tulajdonsága hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökken!

Havazás esetén fokozott óvatossággal kell közlekedni nem csak a főutakon, hanem azokon az alsóbbrendű utakon is, ahova még az ekéző-szóró gépek nem jutottak el, ezért bárhol előfordulhat síkosság, és az autó könnyen irányíthatatlanná válhat.

Télen a gépkocsival történő közlekedés fontos kellékei lehetnek a jól működő ablaktörlők, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő, illetve a hólánc. Ügyeljünk arra, - főleg hosszabb utazás esetén -, hogy szükség esetén legyen a járműben takaró, meleg ruházat, kislapát, vontatókötél és mindig legyen náluk feltöltött akkumulátorral rendelkező mobiltelefon is.

Fontos, hogy a reggeli órákban, munkába menet idején korábban induljanak el otthonról. Ellenkező esetben pedig a késést, ne próbálják meg a nagyobb sebesség megválasztásával behozni, mert könnyen baleset lehet a vége.

Haladásunk során az autó stabilitása jeges útszakaszra történő ráfutáskor váratlanul megváltozik, ezért ügyeljünk arra, hogy ne tegyünk hirtelen kormánymozdulatot. Ellenkező esetben minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken, vagy gázon tragédiához vezethet! Adott szituációban fontos, hogy ne ijedjünk meg, mert a gépjármű sebessége gázlevétellel és motorfékkel csökkenthető.

Felhívják a figyelmet, hogy a lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel megelőzhetőek a közlekedési balesetek, illetőleg a nagyobb követési távolság betartásával elkerülhetők az erre az időszakra leginkább jellemző „koccanások", és a velük együtt járó kellemetlenségek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyen még nem volt: Nő lett a rendőrkapitány

Palkó Andrea rendőr alezredes lett a vasi kisváros, Celldömölk rendőrkapitánya. Tovább olvasom