Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Iszapömlés: Vasárnapig takarítják Devecsert

Vasárnapig el kell takarítani Devecser utcáiról és udvarairól a vörösiszapot, a kármentesítésben katonák és önkéntesek segítik a katasztrófavédőket – hangzott el a Veszprém megyei kisváros polgármesteri hivatala előtt csütörtök reggel tartott eligazításon.

Devecser vörösiszappal elöntött részein mindenütt munkagépek dolgoznak, a kastélykertből három markolóval pakolják teherautókra az ajkai zagytározóból majd három hete kiömlött veszélyes anyagot, amely a település 21 utcájában csaknem háromszáz házat tett átmenetileg, vagy véglegesen lakhatatlanná – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.
A szennyezett utcák házai elől elbontották a kerítéseket, az udvarokat gipsszel felszórták, de még mindig vannak olyan utcák, ahol nem lehet közlekedni. A kisváros mélyebben fekvő területeinek egyes részein még méteres magasságban áll a vörösiszap.
A lezárt utcák kereszteződéseiben és a Devecserbe vezető utakon kora reggel rendőrök ellenőrizték az autósokat, az arra haladókat.
Azt még mindig nem tudni, hogy hány házat kell lebontani a katasztrófa miatt. Tart a kárfelmérés, az adatok egyeztetése, de a megsérült 293 ház fele is megsemmisítésére várhat - mondta Toldi Tamás polgármester.
A csütörtök reggeli kármentesítési munkálatok előtt tartott eligazításon elhangzott, hogy a vörösiszap eltakarításával vasárnapra végezni kell, s ehhez a környező településekről több tucatnyi önkéntes, valamint száz katona érkezik segítségül.
A nap folyamán a katasztrófa sújtotta térségbe érkezik a honvédelmi miniszter és a kormányszóvivő, Devecserben és Kolontáron tájékozódnak a kármentesítési munkákról. Hende Csaba Meggyeserdőpusztán átadja a honvédelmi tárca által felújított, az iszapkárosultaknak kiutalt lakásokat, majd Nagy Annával megtekinti a kolontári Torna-patakon katonák közreműködésével épülő híd munkálatait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két halott az autópályán

Az M7-es autópályán csütörtök reggel egy mikrobusz és egy kamion ütközött, a forgalmat a 7-es főútra terelik. Tovább olvasom