Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Iszapömlés: Tízmilliós kártérítés egy devecseri lakosnak

Tízmillió forint kártérítést ítélt meg a vörösiszap-katasztrófa egyik devecseri károsultjának a Fővárosi Bíróság (FB) - közölte a károsult ügyvédje csütörtökön az MTI-vel. Az FB közleményében kiemelte: a bíróság ideiglenes intézkedést hozott, nem az ügy érdemében döntött.

Hidasi Gábor ügyvéd tájékoztatása szerint Konkoly József az első olyan károsult, aki elérte, hogy a kára egy jelentős részét (több mint a felét) a Mal azonnal végrehajtható bírósági határozat alapján megtérítse. A bíróság az ideiglenes intézkedésről október 20-án, a felek meghallgatása nélkül döntött.
Az ügyvéd kiemelte: a pénzt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nek 8 napon belül ki kell fizetnie. Ha a cég fellebbez, az nem jelenti azt, hogy 8 napon belül nem kell végrehajtania a határozatot, azaz fellebbezésre való tekintet nélkül fizetnie kell. Amennyiben a vállalat nem hajtja végre a bírósági határozatot határidőre, akkor Konkoly József megfontolja, hogy bírósági végrehajtást vagy a cég felszámolását kéri-e - tette hozzá a jogi képviselő, jelezve: a kártérítési per november 30-án kezdődik meg a Fővárosi Bíróságon.
A közleményhez mellékelt bírósági indoklás szerint Konkoly József több mint 19,3 millió forint vagyoni kártérítésre nyújtott be igényt, amiatt, hogy a vörösiszap tönkretette a házát, a telkét és a garázsát. A károsult azóta kénytelen a testvérénél lakni, kölcsönruhákban jár és baráti kölcsönökből tartja fenn magát.
A rendkívüli helyzetre való tekintettel arra kérte a bíróságot, hogy az első tárgyalást megelőzően ideiglenes intézkedésként kötelezze a céget 10 millió forint kártérítés megfizetésére, amelyből a napi létfenntartást és lakhatást tudja magának biztosítani. A bíróság megállapította: a kérelmező különös méltánylást érdemlő jogvédelme érdekében szükség van az ideiglenes intézkedésre, melynek keretében az alperest a megjelölt összeg megfizetésére kötelezte.
A Fővárosi Bíróság az MTI-vel azt közölte, hogy a végzés - amely ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül lehet fellebbezni - előzetesen végrehajtható, azaz az összeget a fellebbezésre való tekintet nélkül ki kell fizetni a károsultnak. "A bíróság ezzel nem az ügy érdemében döntött" - tette hozzá.
A közlemény szerint a törvény lehetőséget ad arra, hogy a bíróság az időmúlás miatt utóbb már el nem hárítható jogsérelem megelőzésére azonnali jogvédelmet biztosítson a kérelmező számára. Az ideiglenes intézkedés feltételeinek fennállása esetén azonban vizsgálni kell, hogy az intézkedéssel okozott hátrány ne haladja meg az intézkedéssel elérhető előnyöket.
Az FB kiemelte:a perbeli jogvita alapját annak eldöntése képezi, hogy az alperes Mal Zrt. kártérítési felelőssége fennáll-e a vörösiszap-katasztrófát illetően. Ezt az eljárás során, minden körülményt mérlegelve kell az elsőfokú bíróságnak vizsgálnia, és a per érdemében hozott ítéletben kell döntenie arról, hogy a kérelmezőt ért és a jelen perben érvényesített károk az alperes jogellenes magatartására visszavezethetően, azzal összefüggésben álltak elő.
Az ideiglenes intézkedésben foglalt kérelem teljesítésére azonban az előző feltételek hiányában is mód van, ha a kérelmező különös méltánylást érdemlő jogvédelme érdekében az szükséges.
Az ideiglenes intézkedésről a bíróság az első tárgyalás kitűzését megelőzően is dönthet.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2010. október 28. 20:47
    „És addig miért a MAL fizet, amíg nem tudni ki a felelős és milyen arányokban?
    Ennyi erővel Illés Zoltán államtitkár is fizethetne, mint a szeptemberi ellenőrző közeg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepek előtti vásári forgatag Szombathelyen - galéria

Nagy a forgalom a szombathelyi Vásárcsarnokban, a magyarokon kívül a szomszédos Ausztriából is sok… Tovább olvasom