Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Iszapömlés: Félmillió köbméter iszap zúdulhat Kolontárra

Felkészültünk a baj elhárítására, egy újabb gátszakadás esetén meg tudjuk védeni Devecser hatezer lakosát, és Kolontár polgárai is biztonságban vannak - mondta Orbán Viktor kormányfő azt követően, hogy a kabinet több tagjával megtekintette az ajkai zagytározó újabb repedését, amely 7 centiméteres.
A kormányfő az ajkai tűzoltóságon szombat délelőtt megtartott rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatón azt mondta: félmillió köbméter iszap ömölhet ki a leszakadt sarkú tározóból a településekre, ezért került sor Kolontár 715 lakosának kimenekítésére. Az éjszaka folyamán hozott döntést délelőtt 9 órára végrehajtották, és Devecser 6 ezer lakóját is felkészítették egy hasonló intézkedésre. Ezekre utalva a miniszterelnök úgy fogalmazott: "szomorúság, nyugtalanság van, pánik nincs".

A honvédség 319 katonája és 127 járműje, valamint öt vasúti vagon készen áll az emberek esetleges kimenekítésére Devecserben, a települések határában minden szükséges műszaki eszköz és a szennyeződés közömbösítésére alkalmas anyag rendelkezésre áll - fűzte hozzá a kormányfő. A kiürített Veszprém megyei faluban megteremtették a vagyonbiztonságot - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő bejelentése szerint egy gát megépítésével próbálják elterelni az esetlegesen kiáradó iszapot, és megvédeni az emberek életét és értékeit. Olyan mértékben megsérült az ajkai vörösiszap zagytározója, hogy feltehetően ismét bedőlhet. Az összes magyarországi vörösiszap-tározó ellenőrzése már zajlik - erősítette meg kérdésre válaszolva a miniszterelnök.

A Mal Zrt. üzemének újraindítása kizárólag kormánydöntéssel lehetséges, ez a döntés egészen biztosan nem fog hétvégén megszületni, erre leghamarabb hétfőn kerülhet sor - hangsúlyozta Orbán Viktor. "Ez az ügy nem úgy lesz elintézve, ahogy általában eddig szokás volt - mondta a felelősségre vonásra utalva, és hozzátette: "Magyarországon néhány hónapja új időszámítás kezdődött".

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, jelenleg még nincs olyan információ, amely alapján az emberi felelősség voltát pontosan meg tudnák állapítani, de határozottan állítja, hogy emberi felelősséget kell keresni.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. burus76 2010. október 09. 21:13
  „Üdvözlet mindenkinek!

  Engedjétek meg, hogy beszámoljak az ügy mostani állapotáról, és a terveinkről, melyek szerint kettő alkalommal megyünk a katasztrófa helyszínére. 11-e hétfő, és a második alkalmat majd ott egyeztetjük le az ott élőkkel, tehát hétfő után is fogadjuk a felajánlásokat, és el is juttatjuk az illetékeseknek. A mai nap folyamán több telefont bonyolítottunk a térségbe, amik alapján az derült ki, hogy inkább élelmiszerre, és tisztítószerre van szükség, ugyanis a sok ruhaneműt egyenlőre nincs hol tárolni. Természetesen az eddig összegyűjtött holmikat levisszük, és szintén felajánlásból kb. 100 embernek készítünk meleg ételt. Végezetül megköszönném az eddigi adományokat az ott élők nevében, és elnézést, hogy nem nevesítek senkit, de nem szeretném ha valaki kimaradna a felsorolásból. Rengeteg magányszemély, pannonhalmi vállalkozó, és eddig egy civil szervezet is segít nekünk, és folyamatosan érkeznek a csomagok a mentőállomásra.

  Üdvözlettel: Bán Péter (mentőápoló)”
 • 31. Korrekt5 2010. október 09. 19:04
  „Bocs ezt kifelejtettem:>>>
  Nézzétek meg az áttört gát felvételét, egy szem betonvas nincs benne. Hogy állta ki eddig az egy csoda.
  Valaki azt irta, hogy falhoz kellene állítani mindet aki ebbe felelős.”
 • 30. Korrekt5 2010. október 09. 19:01
  „Gyermekeim, itt valami nagyon bűzlik!
  Az Orbán csak arról beszél, hogy milyen sokba fog kerülni és várják a segítséget.
  UGYAN MÁR!....másfél milliárdról van szó. Na most, Győrbe csak ennyit vertek el két térre (SZ. és Városh.), melyeknek nem szabadott volna elérni a két- háromszáz milliót sem.
  Képzeljétek el, hogy az egész országban mennyi irdatlan pénzt pazaroltak el a Fidesz polgármesterei, hiszen ők uralják majdnem az egész mezőnyt.
  Majd most lesz Orbánnak mire hivatkozni az elszámoláskor.

  Egyébként a legszomorúbb, hogy semmi sem történik szakszerűen és mindenki össze vissza intézkedik.
  Erre azonnal egy valódi szakbizottságot kellet volna felállítani és ők intézkedtek volna senki más, ők döntötték volna el mit mikor hogyan.
  A falut azonnal ki kellett volna üríteni és a legsülösebben elkezdeni a szanéringet, persze mindent hozzáértéssel, és nem az egyik helyről a másikra szállítani. Sem az Orbán sem más léhűtő nem ért hozzá.
  Minden intézkedés e bizottság feladata lett volna és kérhettek volna szakmai segítséget nyugatról is.

  Ez az eset is bizonyítsa, hogy Magyarország egy balkáni szinten levő állam. Teljes a káosz, korrupció, és a felelőtlenség.”
 • 29. lars 2010. október 09. 16:11
  „A Kurucinfón már fennvannak a vezetők telefonszámai,és egyéb elérhetőségeik:)”
 • 28. egysoproni_ 2010. október 09. 16:08
  „25. westi!
  Elárulom neked, hogy segítettem! A megadott helyre leadtam az adományomat! No és neked aki lebaxa a másikat mit tettél azon túl, hogy csak itt irogatsz!?”
 • 27. ftcedi 2010. október 09. 15:56
  „Aki 1 db túrórúdit lop azt lecsukják, aki tömeggyilkos azt nem? Remélem megkapja a büntetését tolnay úraság!”
 • 26. Lehel54 2010. október 09. 15:47
  „kedves westi
  magasan letojom,hogy ki van hatalmon. Nekem se a bal,se a jobb oldal nem az életem.
  Ha valakik képtelenek a helyzet urai lenni,akkor szabad egy lépést oldalra/-le s átadni helyüket.(nem Orbánról beszélek)”
 • 25. westi 2010. október 09. 15:28
  „egysoproni meg lehel54
  nektek meg kötelességetek,hogy csak politikát csináljatok ebből a tragédiából is,ugye?
  Semmi értelmes még el nem hagyta a szátokat csak a pocskondiázás.Olyan hű elvtársi módra.
  Miért itt osztjátok az észt,arról,hogy Orbán mit csinál és mit nem?
  Ha ennyire okosak vagytok menjetek és segítsetek.
  Elkél a segítség azt hiszem.
  Egyébként abszolút szervezetten és felkészülten végzi a dolgát.”
 • 24. ftcedi 2010. október 09. 15:19
  „Szemét Tolnay , őt kéne bedobni az iszaptárolóba, ja először elvenni a vagyonát. Szemét kapzsi fulladjon meg a vagyonába (vörösiszapba)”
 • 23. HarconaMarcos 2010. október 09. 15:15
  „Azért itt most nehéz lesz eljáccani a tulajoknak azt, hogy ez egy 3 milliós kft., ők többért nem felelnek, és maradnak inkább az ország 30 leggazdagabb embere között. :-(
  Ez kb. határeset az emberiség elleni bűncselekménnyel, szóval nem biztos hogy megússzák annyival, hogy bedöntenek két kft-t. Ez a parlament nagyjából olyan törvényt hoz meg (azonnal), amilyent akar. Aztán ha a tulajok úgy gondolnák, hogy az ő jogaik sérültek, akkor most valószínűleg nem az az eset amit éppen nem szarnak le Brüsszelben.
  Helyükben azért már kezdenék aggódni. Már csak Zsolti miatt is:
  http://www.youtube.com/watch?v=tCTjP2c8i-w”
 • 22. Lehel54 2010. október 09. 15:14
  „amig a politikusoknak nem az a dolga,hogy a saját népét védje,addig nem kell meteorit becsapodás.
  Milliárdokat sogor-koma jóbarátok összeharácsoltak. Lila fingjuk nincs a kémiából,de még másból se.
  A lényeg,hogy a folyószámlákon ott a vagyon. Gratulálok!”
 • 21. lackojr 2010. október 09. 15:11
  „Bitófáravaló mindegyik vezető........”
 • 20. zsirmi 2010. október 09. 15:10
  „http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/meregkeverok.html”
 • 19. sx486 2010. október 09. 15:04
  „A műszaki átadáskor (ollóval) ünnepélyes keretek között átadják az objektumot.
  Ettől kezdve dől a pénz.
  Utána semmi nem számít!
  A lényeg egyértelmű ! Hogy ki a felelős csak a jó isten tudja ! aki megváltotta a világ bűneitől az embert !”
 • 18. egysoproni_ 2010. október 09. 14:58
  „"Ez az ügy nem úgy lesz elintézve, ahogy általában eddig szokás volt" - mondta Orbán, a felelősségre-vonásra utalva ...
  Erre kivancsi leszek. Ez lesz orban elso igazi megmerettetése. Biztos en vagyok a hulye, de mi az már, hogy "a bent lévő anyag összetételéről jelenleg nincs pontos tudás"????? Ott tároljak ezt a szart, es azt sem tudják, hogy mit tartalmaz?? Meg hogy nincs egy tanulmány készenlétben arrol, hogy milyen következményekkel jarna, ha elszabadulna (amihez persze tudni kellene tobbek kozott, hogy mi az osszetetele). Hat ez Magyarorszag... :(( Egy cégnek vállania kell a felelősséget minden, a területén bekövetkezett eseményért. Azért van felelős cégvezető, hogy adott esetben elvigye a balhét. Orbán és a FIDESZ most megmutathatja, hogyan kell elintézni egy ilyen ügyet. De ha ez az ügy is évtizedekig húzódik és nem lesz felelőse, akkor a FIDESZ is hiteltelenné válik, ahogy az MSZP és az SZDSZ is azzá vált bizonyos dolgokban. Egy, biztos, hogy a cégnél van felelős, ha másért nem akkor azért felelősek, mert fogalmuk sem volt pl a tározó állapotáról.”
 • 17. westi 2010. október 09. 14:02
  „tyúkfül
  Pont annyi az eszed mint a tyúkszarnak!Sok krimit nézel.Abban vannak ilyen hibbant teóriák.”
 • 16. tyúkfül 2010. október 09. 14:01
  „HarconaMarcos...sajnos az is elég valóban:( csak én már mindent el tudok képzelni itt Mo.-n! sajnos!!:S:S :(:(”
 • 15. HarconaMarcos 2010. október 09. 13:57
  „13 - Tyúkfül. Valószínűleg elég oda csak a gravitáció is. :-(”
 • 14. Rigó 2010. október 09. 13:37
  „Érdekes versenyfutás lesz az idővel, ha a félmillió m3 lúgos maró iszap hirtelen megindul és a honvédség 127 járműve és az 5 vasúti vagon Devecserből egyszerre fog 6000! embert evakuálni. Nem kellene az elszabaduló félmillió m3 iszappal újat húzni, úgyis az lesz az erősebb és a gyorsabb is. Miért nem a lúgos iszaptárolóba nyomják a közömbösítő tömény savat? Legalább ha elszabadul, nem mar mindent szét, ami az útjába kerül. Borzalmas fejetlenség, XXI. század.”
 • 13. tyúkfül 2010. október 09. 13:35
  „Itt valami sajnos biztos lesz...kilakoltatás Kolontáron, Devecsert lezárták,meggyengült a gát, kiszámolták hogy mennyi iszap jöhet ki... folyamatos a készenlét,elővezetik itt a balhét mindennel!!nekem sajnos most az is megfordul a fejemben,hogy direkt megindítják az iszapot!!!:S:S de ne legyen igazam!!!!!azt kívánom,hogy ne legyen semmi,csak nagyon nem tetszenek a hírek így egymás után!!!!!”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Félszáz kolontári már megérkezett az ajkai befogadó állomásra

Mintegy ötven, a kora reggeli órákban kitelepített kolontári lakos már megérkezett az ajkai befogadó… Tovább olvasom