Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Iszapömlés - Tavaszig veszélyhelyzet

Március végéig meghosszabbíttatná az Országgyűléssel a kormányzat az ajkai térségben október elején bekövetkezett vörösiszap-ömlés miatt kihirdetett, és év végéig tartó veszélyhelyzetet.

Az MTI úgy tudja, a katasztrófavédelmi kormánybiztos javaslatára december 23-án, a parlament ez évi utolsó ülésnapján döntenek majd a képviselők a veszélyhelyzet 3 hónapos időtartamú meghosszabbításáról. Az ajkai zagytározó október 4-én történt gátszakadása miatt a kormány Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyére október 6-án hirdetett ki veszélyhelyzetet a törvényben meghatározott maximális 14 napra.

Az Országgyűlés október 18-án nagy többséggel elfogadta a rendelkezés meghosszabbítását december 31-ig. Az MTI kormányzati forrásból úgy értesült, a veszélyhelyzet meghosszabbításának szükségességét azzal indokolják, hogy csak a határozat meghosszabbításával biztosított a külterületek mentesítésének elvégzése, a mintegy másfél kilométer hosszúságú kettes számú védőgát megépítése, valamint a megsérült X-es kazetta leszakadt oldalfalának végleges lezárása, így az esetleges újabb iszapömlés veszélyének elhárítása. A zagytározó mintegy 50 méteres kidőlt oldalfalát, valamint az északi gátszakasz 150 méteres szakaszán lévő sérülést egy támfallal akarják a szakemberek körbevenni és véglegesen lezárni.

A munkálatok tervei már elkészültek, és a kivitelezés - időjárástól függően - március elejére fejeződhet be. Devecserben még több mint kétszáz ház vár bontásra, és a törmelékek elszállítás is jelentős feladat lesz a katasztrófavédelmi szakemberek számára. Magyarország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófájának következtében tíz ember vesztette életét, mintegy másfél százan megsérültek, és szorultak hosszú hetekig tartó kórházi kezelésre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karambolozott autókba rohant két kocsi az M7-esen - Két sérült

Ketten megsérültek az M7-es autópálya Budapest felé vezető sávjának 64-es kilométerénél vasárnap… Tovább olvasom