Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Iszapömlés - Bakondi: hétfőre befejeződhet a kármentesítés

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató szerint hétfőre befejeződhet az iszappal elöntött települések kármentesítése, de az okozott károk teljes felszámolása hosszú heteket vesz igénybe.
Bakondi György vezérőrnagy csütörtökön, a vörösiszappal elöntött Kolontár településen - azt követően, hogy Kontrát Károly és Kovács Zoltán államtitkárral megtekintette a megsérült zagytározót és a lakóházakban keletkezett károkat - úgy nyilatkozott: a legfontosabb feladat a mentesítés, a történtek kivizsgálása, illetve az, hogy mindenki számára biztosíthassák a lakhatás alapvető feltételeit.

Az OKF vezetője azt mondta, a megsérült tározónál újabb szivárgást nem láttak, a kazetta melletti elemek az oldalfalaknál vízmentesek, de a biztonság érdekében a szomszédos elemekből - megfelelő kémiai eljárást követően - vizet szivattyúznak ki.

Közlése szerint elkészült az a háromkörös gát, amely megállítja a további szivárgást a sérült kazettából, s egy újabb tározót építenek az összegyűjtött iszap és törmelék tárolására.

Bakondi György elmondta azt is, hogy a lakóházak környezetében a kárfelszámolás annak függvényében fejeződhet be, hogy a megsérült, vagy részben megsemmisült házak lakói miként nyilatkoznak arról, akarnak-e házaikban, vagy az elöntött településrészen élni. Hozzáfűzte: ha nem akarnak, akkor az épületeket ledózerolják.

Arra a kérdésre, hogy a szántóföldek milyen károsodást szenvedtek, úgy válaszolt: meg kell várni a szakértői jelentéseket, találgatásokba nem kíván bocsátkozni. Bakondi György elmondta: pénteken Kolontárra érkezik Makovecz Imre és építészcsapata, hogy megvizsgálják, a Veszprém megyei településen fedél nélkül maradtaknak hol lehet alkalmas telket találni egy lakópark építéséhez.

Kontrát Károly belügyi államtitkár kijelentette: senki nem marad fedél nélkül, a lakhatás feltételeit a magyar kormány biztosítja.

Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár technológiai és ipari katasztrófának minősítette az ajkai térségben történt vörösiszap-áradást, amely - mint megjegyezte - a nemzetközi média érdeklődését is felkeltette.

Az OKF főigazgatója és a kormány tagjai azt mondták, a védekezésnél, amit lehetett megtettek, az életmentéshez és a kárenyhítéshez szükséges erők a helyszínen vannak. Szavaik szerint az már biztos, hogy a katasztrófát nem természeti erők okozták.

Az ajkai térségben történt iszapömlésnek legalább négy halálos áldozata van, három embert még keresnek. A kutatást nehezíti, hogy a lúgos hatás miatt sem kutyákat, sem búvárokat nem tudnak bevetni.

Kolontáron több száz ember dolgozik a kárfelszámoláson, a munkagépek folyamatosan takarítják az elöntött házak udvarait és az utakat, a segélyszervezetek adományai folyamatosan érkeznek a településre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halpusztulás a Duna főágában

Halpusztulás jeleit észlelték katasztrófavédők a Duna főágán, valamint a Mosoni-Duna és a Rába… Tovább olvasom