Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Csütörtökön már nem várható havazás Sopronban

Csütörtökön napközben megindul a felhőzet felszakadozása. Sopron környékén hószállingózás nem zárható ki, de a csapadék már nem fog gondot okozni.


A szerdai 19 órai hivatalos mérések szerint a hóréteg vastagsága:

Péren 9 cm (ebből friss 7 cm), Sopronban 30 cm (ebből friss 12 cm). Az adatok szerint ismét Sopronban lett a legvastagabb a hótakaró az országban.

Csütörtökön jobb idő lesz

Jelenleg Győr-Moson-Sopron megyében borult az ég, a csapadék intenzitása fokozatosan gyengült, és a havazást a délutáni órák folyamán a megye keleti felén fagyott eső, ónos eső váltotta fel. A hőmérséklet 18 órakor általában -1 és 0 fok között változik, de Sopronban -2 fokot mérünk - tájékoztatott Kiss Márton, a Országos Meteorológiai Szolgálat Soproni Meteorológiai Állomásának illetékese.
 
Szerdán éjszaka első felében gyengül a csapadék, este 22-23 órára várhatóan mindenütt megszűnik, Győr környékén már csak kisebb ónos szitálás, Sopron térségében hószállingózás várható. A megye többi részén is csak kisebb csapadékra kell számítani.
 
Az éjszaka második felében és hajnalban borult lesz még az ég megyénk felett, csapadék már nem várható, párás lesz a levegő, helyenként ködfoltok képződhetnek.
 
Csütörtökön napközben megindul a felhőzet felszakadozása, a megye nyugati, északnyugati részén a kevés napsütés is lehetséges, másutt azonban még nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Kisebb eső, Sopron környékén hószállingózás nem zárható ki, de a csapadék már nem fog gondot okozni.
 
A hőmérséklet szerdán éjszaka sem fog jelentősen csökkenni, köszönhetően a dél felől érkező enyhe levegőnek, a minimum hőmérsékletek -4 és 0 fok között alakulnak nyugatról keletre haladva. Holnap a maximum hőmérséklet -1 és 2 fok között várható.
 
Újabb csapadékzóna pénteken érkezik akkor ismét kell havazásra számítani a megye nyugati felén, míg keleti területeinken eső, havas esőre, hó vegyesen hull.
 
Hétvégén már nem várható csapadék, az eddigieknél szárazabb, hidegebb levegő érkezik.

Éjszaka is dolgoznak a hótolók Sopronban és környékén

Napközben a közútkezelő hat járművel a főbb utakon, hárommal pedig a mellékútvonalakon dolgozott a hó eltolásán, a jégmentesítésen. Mint megtudtuk, egy műszak alatt egy-egy gépjármű akár 400 kilométert is megtesz.

Mindenhova így sem tudnak időben eljutni.

Napközben kritikus helyzet alakult ki a 84-es főúton Perszteg és Sopronkövesd között a vejkei lapban, Sopronban az elkerülő úton, valamint Lövő és Röjtökmuzsaj között. Több helyütt kamionok akadtak el, illetve csúsztak az árokba.

A havazás délutánra elállt Sopronban, illetve a város környékén, ónos eső viszont esett. A szakemberek továbbra is arra figyelmeztetnek, hogy a közlekedők vezessenek óvatosan, valamint az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges.

A közútkezelő fertőszentmiklósi üzemmérnökségén éjszaka is teljes létszámmal az utakon dolgoznak majd.

Hiába sóznak, visszafagy az út

A közút kezelésében lévő utakon Sopron térségében problémát jelent, hogy hiába sóznak, az út burkolata visszajegesedik. A főbb utakon öt munkagéppel vannak jelen.

Közel 30 centiméter hó hullott eddig Sopronban

Reggel óta közepes, erős intenzitással havazik a megye nyugati részén. Győr térségében csak a délelőtt folyamán kezdett havazni. A hőmérséklet jelenleg mindenütt fagypont alatt van: Sopronban -2.6 fokot, Győr-Péren -1.9 fokot mértünk - közölte Kiss Márton, Országos Meteorológiai Szolgálat Soproni Meteorológiai Állomás illetékese.
 
A megye nyugati részén, Sopron környékén esett ismét a legtöbb hó:  a régi hóval együtt a hóréteg délben elérte a 27 centmimétert. Ebből ma minegy 8-9 centiméter hullott. A délután folyamán a megyében további havazásra számíthatunk, az intenzitás még erősödhet. Az ország más részein kevésbé télies, bár veszélyesebb az idő: délen és keleten ónoseső, fagyott eső esik.

Hét munkagéppel a közutakon

Sopronban, illetve a város környékén a közút kezelője öt munkagéppel dolgozik a főbb utak hómentesítésén. A térségben folyamatosan havazik, emiatt az utak nehezen járhatók.

Információnk szerint Sopron közelében a 84-es főúton egy kamiont elakadt, ezért jelenleg csak fél pályán közlekedhet a forgalom.

Sopronban is takarítanak

Kosztka András a Sopron Holding Zrt. közterületi hóügyeleti készenlétvezetője a Corvinus Rádiónak elmondta 24 órás ügyeletben takarítják az utakat.

Kiemelte, elsőként a főutakon végzik el a munkálatokat, így a mellékutcákban még előfordulhatnak havas és jeges részek.

Az interjú itt>>

Szombathelyen is havazik

Vas megyében is folyamatosan havazik. Szombathelyen mostanra mintegy 15 centiméternyi hó hullott. Rédicsnél a határátkelőt lezárták. Aki teheti, ma maradjon otthon, és csak akkor induljon el, ha feltétlenül szükséges – hívják fel a figyelmet a rendőrök.

Narancsriasztást adott ki a Dunántúl nagy részére és a dél-keleti országrészre a reggeli órákban az Országos Meteorológiai Szolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtön és pénzbüntetés a verekedő fogatosoknak

Börtönbüntetésre, illetve pénzbírságra ítélt életveszélyt okozó testi sértés és garázdaság miatt… Tovább olvasom