Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Csökkent júliusban a munkanélküliség Zala megyében

Öt év óta először csökkent júliusban a munkanélküliség Zala megyében; az elmúlt években nagyrészt a pályakezdő fiatalok beáramlása miatt júniust követően mindig emelkedett az álláskeresők száma.

A hónap végén 16.072 álláskeresőt tartottak nyilván Zala megyében, a júniusinál 40, az egy évvel korábbinál pedig 2,4 ezer fővel kevesebbet.

A regisztrált álláskeresők közel 8 százaléka pályakezdő; július végén több mint 1.260 állásnélküli pályakezdőt tartottak nyilván a megye munkaügyi kirendeltségein, 230 fővel többet, mint júniusban - tájékoztatott Hegyi László, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ zalaegerszegi kirendeltségének igazgatója.

A szezonális foglalkoztatás, a feldolgozóipar nagyszámú munkaerőigénye és a közcélú foglalkoztatás bővülése miatt azonban nagyobb arányban tudtak elhelyezkedni a nem pályakezdők.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a megyében megközelíti a 12 százalékot; Letenyén a legnagyobb, mintegy 17 százalékos a munkanélküliség, de Nagykanizsán és Zalaszentgróton is meghaladja a 14 százalékot.

A munkanélküliek aránya Keszthelyen a legalacsonyabb, mintegy 9 százalék, míg Zalaegerszeg és Lenti térségében 9-10 százalék körül alakult.

Júliusban a munkáltatók 1,9 ezer új álláshelyet jelentettek be a megyében; az előző havinál 850-nel kevesebbet, a tavaly júliusinál pedig 400-zal többet.

A feldolgozóiparban 800, a gazdasági szolgáltatásban 400, a közigazgatás területén pedig 200 fő számára tudnak munkát biztosítani.

Ennél ugyan kisebb létszámban, de az előző havinál és a tavaly júliusinál is nagyobb a munkaerőigény az építőiparban, a kereskedelemben, és a szállítás területén.

A munkáltatók 600 dolgozót gyártósori összeszerelőként, 200 főt segédmunkásként alkalmaznának, továbbá 160 elektroműszerész, 140 tehergépkocsi-vezető, 80 minőségi, műszaki ellenőr számára ajánlanak munkát.

Július végén 2,4 ezer - kétszer annyi, mint egy évvel korábban - nyilvántartott betöltetlen álláshely volt a megyében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült az új városháza Celldömölkön

Ötszázmillió forintos beruházással elkészült az új városháza Celldömölkön, hétfőn már az új… Tovább olvasom