Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Bringázol? Tudtad? Zebrán csak tolhatod a bicajt

És még néhány alapvető szabály, mielőtt kerékpárra pattansz.
A kerékpár kiváló eszköze a városi és vidéki közlekedésnek, azonban a balesetek megelőzése és elkerülése érdekében elkerülhetetlen a kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályainak pontos ismerete.

Néhány alapvető szabály

- Fokozott jobbra tartási kötelezettség, ami azt jelenti, hogy a kerékpáros az úttest (forgalmi sáv) jobb szélére húzódva köteles közlekedni.

- Több kerékpáros csak egymás után, külön-külön is jobbra tartva, a biztonságos követési távolság megtartása mellett kerékpározhat.

- Lakott területen kívül, főútvonalon közlekedő kerékpáros - ha balra kíván kanyarodni - az úttest jobb szélén köteles kerékpárjáról leszállni és kellő körültekintés után, a forgalom zavarása nélkül, kerékpárját tolva hajthatja végre a balra kanyarodást.

Illusztráció
Illusztráció


- Kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken a kerékpárral nem lehet áthajtani. A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia.

- Lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárral közlekedőnek kötelező láthatósági mellényt viselnie. A kerékpár kötelező felszerelései között szerepel az első és hátsó világítás, valamint a különböző fényvisszaverő prizmák használata a kerekeken. Ezen felül minden olyan eszköz vagy ruházat használata javasolt, ami elősegíti a kerékpáros láthatóságát.

- Nem kötelező, ám mégis ajánlott a fejvédő sisak viselése, mely adott esetben életet is menthet.

- Járdán kizárólag abban az esetben közlekedhet a kerékpáros, ha a 12. életévét még nem töltötte be, vagy ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan. Ebben az esetben maximum 10 km/h sebességgel lehet közlekedni a kerékpárral a gyalogosok között.

- Egyirányú utcába ellentétes irányból kizárólag akkor szabad behajtani kerékpárral, ha azt kiegészítő tábla megengedi. Ennek hiányában ugyanazok a szabályok vonatkoznak a kerékpárosra, mint a többi járművezetőre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lapátnyéllel ütötte meg élettársát N. János

Az 50 éves férfi otthonában bántalmazta a nőt. Tovább olvasom