Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Balatont kértek, akadt, aki duplán

A Balaton hőmérséklete kicsit attól is függ, hogy milyennek érezzük, és sokan nehezen hitték el szombat délután, hogy valóban 24 fokosra melegedett fel.

 Győr-Moson-Sopron megyéből is jó páran vállalkoztak a magyar tenger átúszására, volt, aki ezt kétszer is megtette.

Reggel nyolctól lehetett nevezni, a lelkesebbek nem is vártak tovább, jóllehet a víz hőmérséklete ekkor még 21–22 fokos volt. Végül a szervezők fél órával kitolták a nevezés határidejét, s így fél kettőig 4800-an töltötték ki a nevezési lapot a révfülöpi strandon.

A bezenyei Ambrusch Tamás másodszor vágott neki, két alkalommal összesen háromszor tette meg a távot. fotó: krizsán
A bezenyei Ambrusch Tamás másodszor vágott neki, két alkalommal összesen háromszor tette meg a távot. Fotó: Krizsán


A nevezési lap leadása után orvosi vizsgálatra kellett jelentkezniük az úszóknak, majd befizették a 4500 forintot, s testüket bekenték a nap ellen. Ezután indulhattak a helyszínre, amelynek megtalálásában egyébként – ennyi kritika érje azért a szervezést – semmiféle tábla nem segít, a helyszínen dolgozó munkatársunkat is többen kérdezték arról, hol lehet nevezni, hol van a bejárat.

Aki azonban egyszer már átúszta délelőtt a Balatont, annak nem kell délután újra megmutatni a rajtot: a bezenyei Ambrusch Tamás pedig ebbe a körbe tartozik. A 18 éves fiatalember elmondta: 2 és negyedóra alatt tette meg az 5200 méteres távot Boglárig, ez valamivel jobb az átlagosnál.

– A tó közepe a legrosszabb, hidegebb a víz és az ember látja, hogy milyen sok van még hátra a távolságból. Negyed kilenckor indultam el, most jöttem vissza a hajóval – mutat rá a 300–400 utast visszaszállító Siófok hajóra Ambrusch Tamás, aki ezután egy órakor ismét nekirugaszkodott a távnak. A fiatalember bevallotta: büszke baráti körben a teljesítményére, azt tovább szeretné javítani, de nem hiszi, hogy azok közé tartozik majd, akik egy nap háromszor is átússzák a Balatont. A távolságot valószínűleg ő is bírná, de ehhez már olyan jó időt kellene úsznia, hogy egy óráig harmadszor is be tudjon nevezni. Tamás a második alkalommal vett részt a tavaly elmaradt átúszáson, eddig a mosonmagyaróvári medencében edzett, s rendszerint ott is 8000 métert tett meg egyhuzamban.

Nem mindenki törekedett rangos eredményre, egy versenyző például 4 óra 4 perc alatt szelte át a Balatont, s a helyszín rádiósa külön méltatta az illető kitartását, hiszen maga a táv lebirkózása a lényeg.

A 62 éves Hegedüs András szilsárkányi gyökerekkel rendelkezik, azonos nevű apja a két Nagy Imre-kormány között az ország miniszterelnöke volt. Fotó: Krizsán Csaba
A 62 éves Hegedüs András szilsárkányi gyökerekkel rendelkezik, azonos nevű apja a két Nagy Imre-kormány között az ország miniszterelnöke volt. Fotó: Krizsán Csaba


De nem a győri „vasembernek", aki eredetileg úgy tervezte, biciklivel megy tovább Balatonboglárról. Takács Dávid elmondta, a múlt héten részt vett a mostanra szervezett triatlon „nagy testvérén", ahol a 3800 méteres úszás után 180 kilométeres kerékpárút és 42 kilométeres futás várta. Ennek során viszont kicsit lesántult az egyik lábára, s most nem tud 140 kilométert biciklizni és 21 kilométert futni a Balaton átúszása után. A 31 éves közgazdász ennek ellenére biciklijével érkezett, mint mondta, innen már csak Keszthelyig kell eltekernie, ahol barátnője várja. Valóban „vasember" ő, aki a balatoni időeredményt 1 óra 50 perc alá akarta lenyomni, ehelyett végül – mint később megtudtuk tőle – 1 óra 36 perc alatt tette meg a távot.

Ám a szerényebb ambíciókkal érkező középkorosztály sem maradt szégyenben Révfülöpön, jóllehet a Kisalföld által megszólított Hegedüs András igyekezett kivárni az utolsó félórát, amikor a lelkesebbje már elúszott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton tartják a Velencei Tóúszást

Szombaton rendezik meg a 2. Sport24 Velencei Tóúszást. 1500 és 3000 méteres távokon lehet indulni. Tovább olvasom