Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Az Ausztriában tanuló diákok munkahelyi beosztásukat a tanrendjükhöz igazítják

A bécsi egyetemistáknak – köztük a magyaroknak – többféle lehetőségük is van arra, hogy tanulmányaik mellett pénzt keressenek.
Részmunkaidős állást vállalhatnak, s ilyenkor nem is diákként kezelik őket. Erről kapuvári olvasónk, Tóth Nikolett beszélt.

Egyetemi tanulmányai mellett dolgozik Bécsben a fiatal kapuvári lány. A munka nem megerőltető, munkahelyi beosztását iskolai elfoglaltságaihoz, óráihoz, vizsgáihoz, kötelező gyakorlatához igazíthatja. Az a tapasztalata, hogy odakint nem nagyon tesznek különbséget diák és „rendes" munkavállaló között.

Egy egyetemistáknak szóló internetes oldalon keresztül talált rá jelenlegi munkahelyére. Rendezvényeken dolgozik, esküvők, banki konferenciák, privát bulik szervezésében vesz részt és a helyszíni lebonyolításban is közreműködik. Leginkább a felszolgálás a feladata, de minden egyébre is felkérhetik, ami csak egy rendezvényhez kapcsolódhat. Az egyetemista tizenegy eurót kap óránként, de kezdőként is megkapta a nyolcat.

– Általában hetente kétszer hívnak be dolgozni, ennyit tudok az egyetem mellett vállalni. A beosztást mindig a tanrendemhez igazíthatom. Ebben rugalmas a munkaadó. Különféle szerződések vannak, tulajdonképpen az egyéni igényeknek megfelelően – fogalmazott olvasónk és hozzátette: a nyelvtudás az ő állásánál elengedhetetlen. Sőt, előnyt élveznek, akik a német mellett angolul is jól beszélnek. Bécsben ugyanis sok a nemzetközi rendezvény. Persze az is kaphat munkát, aki csak kevésbé tud németül, ő például a konyhán. Olvasónk úgy látja, hogy az osztrák fővárosban nem számít, ki honnan, melyik országból érkezett és milyen nemzethez tartozik. Diszkriminációt az elmúlt években soha nem tapasztalt azért, mert magyar. „Persze, alkalmazkodni kell és nem árt, ha éber az ember.

Jól kell teljesíteni, ennyi az egész és akkor nem törődnek vele, mi az anyanyelvünk. Tudják természetesen, hogy nem osztrákok vagyunk, de teljesen nyitottak erre" – adott útravalót a kapuvári lány. Azt mondja, Bécsben széles a munkalehetőségek köre. Ha akarna, ha váltani szeretne, válogathatna. Még diákként is. Az osztrák fővárosban ugyanis nincs kimondott diákmunka, mint nálunk. Részmunkaidős állások vannak, amelyeket az időbeosztás miatt többnyire diákok vállalnak el. Az órabér azonban emiatt nem alacsonyabb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapirgálós tyúkok és tojás az interneten

A hagyomány és a modern technika találkozott a győrsági Rácz család otthonában. Tyúkokkal… Tovább olvasom