Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Ausztria felé terjeszkedne az Őrségi Nemzeti Park

Új szakmai stratégiai tervet készít az Őrségi Nemzeti Park, amely az elképzelések szerint nyugat felé növelné területeit, azaz Ausztriában vásárolna földeket, és ezeket természetvédelmi oltalom alá vonná - jelentette be Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára csütörtökön, egy budapesti szakmai konferenciát követő sajtótájékoztatón.
Illés Zoltán közölte: a legkisebb hazai nemzeti park igazgatójának ez év december 31-ig kell elkészítenie a stratégiai tervet, amelyben természetvédelmi szempontok alapján meghatároznák, hogy mekkora osztrák területek megvásárlására lenne szükség, és ehhez mennyi pénz kellene.

A tíz hazai nemzeti park hatóköre lefedi Magyarország területét, ezen belül az ország több mint 22 százaléka védett terület - mondta el az államtitkár.

Új nemzeti park létrehozását jelenleg nem tartja aktuálisnak, de Európában már nincsenek határok, a természetvédelem érdekében az Őrségi Nemzeti Park területe növelhető nyugat felé - fogalmazott Illés Zoltán.

Az államtitkár bejelentette azt is: 170 millió forintból ökoturisztikai programot indítana a tárca, ha a jövő évi költségvetéséhez megkapja ezt az összeget.

A program megvalósításával a természeti értékeket megőrizve, a tíz hazai nemzeti park jelenlegi évi 1,3 millió látogatójának számát három éven belül 2-2,5 millióra növelhetnék. A 170 millió forint egyszeri beruházás lenne, amelynek révén a számítások szerint már az első évben befolyna körülbelül 200-250 millió forint, a későbbiekben pedig évi 250-300 millió is, amelyet a nemzeti parkok fejlesztésére fordíthatnának - hangsúlyozta az államtitkár.

A programot egy nemzetközi tanácsadó cég a vidékfejlesztési tárcával együttműködve dolgozta ki, a társadalmi felelősségvállalás jegyében ingyen. A megvalósításra a minisztérium háttérintézményeként nonprofit szervezetet hoznának létre, ahol 10-15 szakember dolgozna - mondta el Illés Zoltán.

A VM és a Közép-európai Egyetem (CEU) által szervezett budapesti természetvédelmi konferencián Julia-Marton Lefevre, a Természetvédelmi Világszövetség (IUNC) főigazgatója arról tartott előadást, hogy miként lehet megóvni a védett területeket a globális kihívásokkal szemben. A sajtótájékoztatón a főigazgató elmondta: nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy szerdán a Parlamentben átvehette a legrangosabb magyar természetvédelmi elismerést, a Pro Natura díjat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztik a Rába árvízvédelmi létesítményeit Szentgotthárdnál

Összesen 318 millió forintot fordítanak a Rába szentgotthárdi szakaszán az árvízvédelmi… Tovább olvasom