Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Később hozzák nyilvánosságra a népszámlálás eredményeit Szlovákiában

Az eredetileg tervezettnél később hozzák nyilvánosságra az idei májusi népszámlálás eredményeit Szlovákiában.
A statisztikai hivatal korábban azt közölte, hogy az eredményeket októberben vagy novemberben nyilvánosságra hozzák. Most azonban már decemberről, sőt januárról beszélnek. "Az első eredményeket az év végén vagy a jövő év elején tervezzük nyilvánosságra hozni" - mondta Zuzana Podmanická, a demográfiai osztály vezetője újságíróknak.

A Sme című napilap szombati kiadásában emlékeztet: a 30 millió eurós költséggel megvalósított népszámlálás előkészületeit a belügyminisztérium és az önkormányzatok is bírálták, mert állítólag nem megfelelően védték a személyes adatokat a számlálóbiztosok. A május huszadikán lezárult népszámláláson először lehetett elektronikusan is kitölteni a kérdőívet, ezzel a lehetőséggel a lakosság hét százaléka élt. A késés okát a hivatal nem pontosította, az illetékesek arra utalnak, az adatok feldolgozása igényes feladat, mintegy 9 millió kérdőívet kell rendszerezni.

A Sme rámutatott, a cseh statisztikai hivatal is késik, a márciusban lezáruló népszámlálás eredményeit decemberben akarják a nyilvánosság elé tárni - ráadásul abban a felmérésben a válaszadók 27 százaléka használta az internetes kérdőívet. Az első eredmények, amelyeket a Statisztikai Hivatal nyilvánosságra hoz, nem lesznek teljesek: azokat csak fokozatosan közlik. A minisztérium és az önkormányzatok is attól tartanak, hogy az adatok nem lesznek pontosak, sok személyt nem találtak a kérdezőbiztosok, mások elutasították a számbavételt. Pozsony-Óvárosban például a 43 ezer lakosból mindössze 29,5 ezer személyt vettek nyilvántartásba - de a fővárosban a sok betelepülő és albérlő miatt különösen nehéz volt a kérdezőbiztosok dolga.

A szlovákiai magyar illetékesek attól tartanak, hogy a magyar közösség tagjainak száma félmillió alá csökkenhet. Gyurgyík László szociológus a szlovákiai magyarság demográfiai folyamatait elemezve tavasszal rámutatott arra, hogy 1995 óta folyamatosan, 2000-től pedig évente ezer főt meghaladó mértékben fogy Szlovákia magyar lakossága. Ez a fogyás elsősorban, 60 százalékban, az asszimilációnak tudható be. Gyurgyík László először 2010-ben nyilvánosságra hozott számításait ismertetve elmondta, hogy az idei népszámlálás eredményeként nagyjából 460-470 ezer főre csökkenhet a szlovákiai magyarok száma, amely a legutóbbi népszámláláskor, 2001-ben 520 ezer fő volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első nagylemezét adta ki a 10 éves dunaszerdahelyi Csak Van zenekar

Első nagylemezét adta ki a dunaszerdahelyi Csak Van zenekar, amely az idén ünnepli fennállásának 10.… Tovább olvasom