Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Enyhítik a szlovák nyelvtörvényt, háborog a Smer

A szlovákiai államnyelvtörvény szigorának tervezett enyhítése miatt bírálja a kormányt az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt.


A Smer szerint az Iveta Radicová vezette kormány ezzel Budapest kedvében akar járni. "Semmilyen más magyarázat nincs a nyelvtörvény módosítására" – jelentette ki Marek Madaric, a párt parlamenti képviselője, volt kulturális miniszter az Új Szó című pozsonyi napilap hétfői számában.

Madaric azt állítja, a tavaly szeptemberben hatályba lépett törvénnyel nem volt semmi gond. Meglepi, hogy a kabinet úgy készül a törvénymódosításra, hogy meg sem várja a Velencei Bizottság állásfoglalását. Ez a testület október közepén ül össze, és várható, hogy az államnyelvtörvénnyel is foglalkozik.

A volt kultuszminiszter bírálja, hogy a javaslat értelmében az állami szerveknek nem lesz kötelességük a nyelvtörvény tiszteletben tartásának ellenőrzése. Azt is kifogásolja, hogy a Daniel Krajcer kulturális miniszter által előterjesztett módosítást nem bocsátották tárcaközi egyeztetésre.

Ezt a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja (MKP) is kifogásolja. Álláspontja szerint Bugár Béla, a Híd elnöke vagy nem ismeri részleteiben a nyelvtörvényt módosító tervezetet, vagy tudatosan félretájékoztat, amikor a tárcaközi egyeztetésről beszél.

Berényi József, az MKP elnöke rámutatott, a nyelvtörvény módosítása nem volt és most sincs tárcaközi egyeztetésen.

"Ezzel az eljárással a kormánykoalíció nem tette lehetővé, hogy az ország polgárai élhessenek véleményezési jogukkal és befolyásolják a nyelvtörvény módosítását. Ezt a lehetőséget még Robert Fico kormánya sem vonta meg a polgároktól. Az MKP kész volt a szükséges 500 aláírással alátámasztani és előterjeszteni olyan módosításokat, melyeket az érvényes törvények alapján a szlovák kormány nem hagyhatott volna figyelmen kívül" – áll Berényi állásfoglalásában.

A kulturális minisztérium anyaga azt is tartalmazza, hogy az egyes kormánytagok szeptember 14-éig véleményezhették a javaslatot. Mivel az előterjesztés tartalmazza a pénzbírságokat, az MKP valószínűsíti, hogy a Híd kormánytagjai nem éltek lehetőségeikkel és nem fogalmaztak meg elvi kifogást ezen eljárással szemben, pedig választási ígéreteik közt ez szerepelt.

Olvasóink írták

  • 2. szocdem 2010. szeptember 20. 14:12
    „Had háborogjon!

    egy demokráciában a háborgás szabad.

    A nyelvtörvény meg úgy butaság ahogy van. (nekünk sem kell a ám a szomszédba mennünk ha egy kis végtelen butaság kell a törvénykezéshez)”
  • 1. Mankapunka 2010. szeptember 20. 11:50
    „Háborogni csak tenger tud,nem???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érvénytelen volt a szlovák népszavazás

22 százalékos volt a részvétel, a kisebb parlamentről és a média-előfizetési díjak eltörléséről szavaztak. Tovább olvasom