Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Zöldség nagyhatalom lesz az ország?

Geotermikus energiára alapozva több tízezer új munkahely teremthető a mezőgazdaságban az üvegházi zöldségtermesztés nagyobb arányú elterjesztésével. Így Magyarország rövid időn belül zöldség nagyhatalommá válhat.

Geotermikus energiával zöldségtermesztő nagyhatalom lehet Magyarország

Geotermikus energiára alapozva több tízezer új munkahely teremthető a mezőgazdaságban az üvegházi zöldségtermesztés nagyobb arányú elterjesztésével, és így Magyarország rövid időn belül zöldségtermesztő nagyhatalommá válhat - állítja a gödöllői Szent István Egyetem Kertészeti Technológiai Intézetének vezetője. Dimény Judit professzor az MTI-nek elmondta, hogy sajátos geológiai adottságai miatt a Kárpát-medence földkérge vékonyabb, mint máshol.

Ezáltal az országban világviszonylatban is kiemelkedően sok - összessen 1440 -, a bolygónk magmája által hevített, forró vizet adó hévíz kutat tartanak számon. Ezen megújuló erőforrások az energiaárak elszabadulása következtében még inkább felértékelődnek. Hasznosításukra a zöld gazdaság fejlesztésén belül elsősorban a kertészetben kínálkozik lehetőség - tette hozzá. Az évi csaknem 2 millió tonnányi, 140-180 milliárd forint értékben termesztett zöldség egyharmadát jelenleg is a hozzávetőleg 6000 hektárnyi üvegház és fóliasátor alatt állítják elő.A geotermikus energia felhasználásával ez a terület akár megkétszerezhető lenne, ami által az ágazat kitörési pont lehet az ország gazdasági megerősödéséhez - húzta alá a professzor. Elemzések szerint elsősorban Heves és Békés megye termálvíz kútjait állíthatnák az üvegházi zöldségtermesztés szolgálatába, de az alföldi régiók is kínálják ehhez magukat, ahol már több ilyen bázis is működik. Az egész évben olcsó energiával előállított friss zöldség termesztéséhez éppen a segélyeken élő, képzetlen inaktív munkaerőt lehet, némi képzéssel mobilizálni. Ezek az emberek a társadalom hasznos tagjaiként állandó megélhetéshez juthatnak, így a zöldség termesztés egyúttal fontos szociális kérdések legalább részbeni megoldására is lehetőséget kínál - emelte ki a szakember.

A sok ezer kétkezi munkás mellett azonban szükség van az üvegházakat működtető mérnökökre is. Éppen ezért az egyetem most együttműködési megállapodást készül kötni a Gödöllőhöz közeli Turán létesülő óriás üvegház beruházását finanszírozó Sugar Holdig befektető társasággal és a helyi önkormányzattal - utalt rá Dimény Judit. Ennek keretében az egyetem diákjai szakmai gyakorlaton tanulhatják meg az üvegházi zöldségtermesztés fogásait és a turai modellként számon tartott termesztési rendszer alapos megismerését.

E rendszerben az 5 milliárd forintból 10 hektáron jövő évben felépülő üvegfelület alatt környezetkímélő technológiával paradicsomot állítanak elő. A fűtést a földből kinyert és hasznosítás után visszasajtolt 130 Celsius fokú termálvízzel biztosítják és a termelés valamennyi mozzanata a legkorszerűbb eljárásokon alapul. Az egyetem tudományos műhelye a turai modell továbbfejlesztésében is együtt kíván működni a rendszert kidolgozó osztrák Zeiler Gmbh-val, főként a növényvédelemben élért hazai eredményeket lehet ehhez hasznosítani. A paradicsomon kívül a majdani további, a turaihoz hasonló üvegházakban más zöldségeket is termesztenek majd, ellátva friss áruval a hazai és a külföldi piacot - mondta Dimény Judit.

Szendrei Ferenc, Tura (független) polgármestere az MTI érdeklődésére megerősítette: a város, az egyetemmel és a Sugár Holdinggal egyeztetve, ösztöndíjjal tervezi támogatni azokat az egyetemi hallgatókat, akik a leendő óriás üvegház üzemeltetési technológiáját kitanulják. A fiatal szakemberek letelepedéséhez, lakáshoz jutásuk költségeihez is hozzá kívánnak járulni, hogy ily módon is érdekeltté tegyék őket a városnak felemelkedést jelentő, a geotermikus energián alapuló, üvegházi paradicsomtermesztés fellendítésében.

Olvasóink írták

 • 11. pancser 2010. augusztus 08. 18:42
  „Tévedés az, hogy a mai eszközeinkkel kimutatható tápanyagtartalom különbözne a különbözó technológiákkal előállított paradicsomok esetében. Minden ugyan az. A világfajtákat termelik Hollandiában és Magyarországon egyaránt. A növényeknek a talaj csak támasztó közeg, ha megfelelő tápoldattal látjuk el őket, magyarul lehet perlitben, égetett agyagranulátumban stb. is növényeket termelni, sakkal egészségesebbeket, mint egy átlagos talajban. Miért? Azért mert a talajt helyettesító közeg steril, nincsen tel mindenféle gombával, kártevővel mint a talaj. a tápoldat szintén steril. Az ilyen üzemekben sokkal kevesebb vegyszert kell kiszőrni ami azt hiszem világos, hogy miért. Ez a technológia tényleg környezetkímélő!
  Anmi géneket illeti, ott már régen megtörtént a beavatkozás például a szín tekintetében.”
 • 10. Nahááát 2010. augusztus 08. 18:09
  „"... környezetkímélő technológiával paradicsomot állítanak elő..."

  Én azért inkább továbbra is olyan paradicsomot eszek, amit termesztettek... De mindenkinek izlése szerint...”
 • 9. omm 2010. augusztus 08. 16:18
  „8. Persze. A szén meg a Tüzépről, a fáradt olaj meg az autószerelőtől az a tuti.”
 • 8. pistika 2010. augusztus 08. 09:35
  „Az elhűlt víz visszasajtolása lesz a probléma, az alapkőzet nemigen tolerálja, energiaigényes.”
 • 7. latakacs 2010. augusztus 08. 09:27
  „A korai, külföldi zöldség-gyümölccsel nekem az a bajom, hogy azok valószínű, hogy génkezeltek is, nem csak üvegháziak. Ha valamely nemzetség tagjai már rá tették a kezüket, akkor tessék, tegyenek vele valamit. Ha elolvastátok a cikket, akkor tudhatnátok, az osztrákok építenek Turán hasonlót. Nekem a beruházás nagyságával van bajom. 5 milliárd 10 hektáron. Nem éppen olcsó, ami miatt nem tudom elképzelni, hogy olcsóbban tudnák előállítani a termékeket, mint mások. Az egésznek csak így van értelme.”
 • 6. Szilágyi_Zsolt 2010. augusztus 08. 09:22
  „A zöldségtermesztő nagyhatalom kifejezés helyes, de azt, hogy "zöldségnagyhatalom", tessék inkább egybeírni, mert különírva zöldség... Köszönöm.”
 • 5. buggyant 2010. augusztus 08. 09:19
  „pancser, az úgy van, hogy magam is termesztek fóliában ezt-azt, csak az a mülönbség azzal szemben amit műparadicsomnak nevezünk, hogy érett állapotban szedjük le, frissen fogyasztjuk, és nem permetezzük olyan vegyszerrel, ami előidézi a pirosodást. A műparadicsomban kimutathatóan kevesebb az ásványianyag- és vitamintartalom, illetve az íze is mellőzi a paradicsomízt. Kóstoltam, azért mondom. De aki csak a boltit ismeri és nincs viszonyítási alapja, azzal nem lehet vitatkozni, nem is ez a célom, csak mondom...”
 • 4. ortadon 2010. augusztus 08. 09:15
  „Rá fogják tenni!
  Olyan kikötéseket, előírásokat vezetnek majd be, amit lehetetlenség lesz kivitelezni. Vagy ha megcsinálják a turaiak, akkor olyan adót és járulékot varrnak a nyakukba, hogy belerokkannak...
  Az ötlet nekem is megfordult már a fejemben, csak nem ekkora léptékben...”
 • 3. janika 2010. augusztus 08. 09:03
  „Csoda, hogy ezt a lehetőségere még a zsidók nemtették a kezüket! Vagy már igen?”
 • 2. Patriot 2010. augusztus 08. 08:19
  „Hollanddal az a probléma, hogy túl nemesítették és táptalaj helyett vegyszeres folyadékban növesztik. Amúgy színtelen- szagtalan ipari zöldség.”
 • 1. pancser 2010. augusztus 08. 07:57
  „Lehet ilyen, pénz kelll hozzá, jónéhány ha üvegfelület és menne ez. A sok balfék vajon ezt is műparadicsomnak nevezi majd, mert a hasonló körülmények között termelt hollandot, spanyolt annak nevezték!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két szerbiai kamion gyulladt ki a piacon

Két szerbiai illetőségű kamion rakományát oltották a tűzoltók a Kőbányai úti kínai piac területén… Tovább olvasom