Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Zeneakadémia: szobrot és kistermet avattak Solti György emlékére

A Zeneakadémia világhírű növendékének, Solti György karmesternek állítottak emléket az intézmény előtt, és átadták a róla elnevezett kistermet is.
A Zeneakadémia megnyitó ünnepségének részeként kedden Orbán Viktor miniszterelnök és Eduárd kenti herceg átadta az épület Solti György világhírű karmesterről elnevezett kistermét.

Az eseményen Bogyay Katalin, az UNESCO Közgyűlésének elnöke elmondta: egy régi álom beteljesülése, hogy Solti György nevét veszi fel az akadémia kisterme. Az egykori karmester olyan szimbolikus alakja a magyar és a világ zenei művészetének, aki képes összekötni a Magyarországot a világgal - fogalmazott. Hozzátette: Solti György életművének üzenete, hogy segíteni kell a fiatalokat.

A most átadott kisteremben főként az opera szak vizsgáit tartják, és kamaraoperaként is működik majd.

A Zeneakadémia világhírű növendékének állít emléket az intézmény előtt, a Liszt Ferenc téren elhelyezett térkompozíció, amelyet kedden délután avattak fel.

Megújult Zeneakadémia épülete: gálaműsor, szoboravató. Fotó: MTI (galéria)

Párkányi Raab Péter mintegy három méter magas bronzszobrának avatásán Martonyi János külügyminiszter kijelentette: Solti György mindvégig hűséges volt a hazájához, de ez a haza 1939-ben, majd 1945-ben elhagyta őt. Az 1990-es években újra egymásra találtak, sírkövén, amely a Farkasréti temetőben Bartók síremléke mellett található, csak az áll: Hazatért. Solti itthon van - hangsúlyozta a miniszter.

Martonyi János kiemelte: "a legjavát ünnepeljük annak, amit ez az ország a világnak adni tud, mert a nemzet értékét nem az határozza meg a világban, amit másoktól elvesz, hanem, amit adni tud tehetségben, emberségben, irodalomban, festészetben, de leginkább zenében, hiszen a muzsika átlép a nyelvi nehézségeken".

Soltinak két anyanyelve volt, a magyar mellett a zene egyetemes nyelve. Élete vége felé, amikor gyakrabban járt haza, szívesen szólalt meg magyarul. Solti György Liszt, Bartók, Kodály, Dohnányi, Weiner Leó Magyarországát hordozta a szívében. Ezt az országot tömören fejezi ki a Zeneakadémia, amely nem csupán az örökség őrzője, de a jövő része - mondta Martonyi János.

Megújult Zeneakadémia épülete: gálaműsor, szoboravató. Fotó: MTI (galéria)

A karmester özvegye, Lady Valerie Solti megköszönte Eduárd kenti hercegnek és fiának, hogy elkísérték erre az ünnepi alkalomra. A zenekedvelő herceg a Londoni Szimfonikusok patrónusaként ismerkedett meg Solti Györggyel, és vált a család barátjává. Ez volt az első igazi zenekar, amellyel férje komoly, nemzetközi hírű teljesítményt ért el.

Valerie Solti emlékeztetett Solti György életének fő állomásaira, az operaházi korrepetitorságra, Svájcba menekülésére a zsidó törvények életbe lépése után, nagy-britanniai sikereire, a nagyvilágban Japántól az Egyesült Államokig ívelő tevékenységére.

"Függetlenül attól, hogy milyen hosszú időt töltött távol Magyarországtól, férjem életét jelentős mértékben meghatározták a Zeneakadémián töltött diákévek" - mondta az özvegy, aki szerint az újjászületett intézmény szépsége, az oktatás példaképül szolgálhat más akadémiák számára.

Solti György (1912-1997) zenei tanulmányait a budapesti Zeneművészeti Főiskolán végezte, Bartók Béla, Dohnányi Ernő, illetve Kodály Zoltán is tanította. 1930 és 1937 között az Operaház karmestere volt. 1939-ben Svájcba emigrált. Dolgozott egyebek mellett a Bajor Állami Opera zenei vezetőjeként, a Covent Garden Opera zeneigazgatójaként, a párizsi Opera zenei tanácsadójaként, a Londoni Filharmonikusok vezető karmestereként és a Salzburgi Fesztivál zeneigazgatójaként. Karmesteri munkásságának elismeréseként az angol királynő 1972-ben nemesi rangra emelte. Hanglemezfelvételeivel világszerte több díjat nyert. 1990-ben Bartók-, 1995-ben Leonard Bernstein-díjjal tüntették ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyó-per - Nem fogadta el a vádbeli megállapítások zömét a C.C. Soft Kft. korábbi ügyvezetője

Az egykori ügyvezetőt tanúként hallgatták meg a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen folyó per keddi tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken. Tovább olvasom