Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Visszaüt a korkedvezmény: a szakdolgozók egytizedét is elveszítheti az egészségügy

A Világgazdaság szerint a szakdolgozók egytizedét is elveszítheti az egészségügy, ha minden arra jogosult él a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazás lehetőségével.
A Világgazdaság szerint a szakdolgozók egytizedét is elveszítheti az egészségügy, ha minden arra jogosult él a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazás lehetőségével.

A lap csütörtöki száma szerint tovább fokozza az ápolóhiányt, és akár kritikus helyzetet is eredményezhet, hogy a mintegy százezer egészségügyi szakdolgozó körülbelül tíz százalékának már megvan, illetve az idén meglesz a negyven év szolgálati ideje. Két éve ugyanis ennyi is elegendő ahhoz, hogy egy nő nyugdíjba menjen. Márpedig az ápolók, asszisztensek 95 százaléka nő.

Balog Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke a hónap közepén jelezte Szócska Miklós államtitkárnak, hogy a korengedménnyel nyugdíjba vonulók kiesése komoly gondokat okozhat. Különösen, hogy a szakdolgozók migrációja elérte a kisebb kórházakat, ráadásul évente csak néhány tucatnyian jelentkeznek szakápoló, szakasszisztens képzésbe.

Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója, Miskovits Eszter egy konferencián adott hangot aggodalmának: nem lesz elegendő képzett laborasszisztensük, és akkor "lehúzhatják a rolót". Tavaly ötvenöten, idén pedig már több mint húszan kérték a nyugdíjazásukat, azért, mert attól tartanak, hogy később megszűnik ez a lehetőség – mondta lapunknak a főigazgató. Szerinte a legnagyobb baj, hogy ezek a szakemberek nem pótolhatók diplomásokkal, márpedig az utóbbi tízegynéhány évben alig képeztek középszintű laborasszisztenseket.

Gondot jelenthet a korengedményes nyugdíj a védőnők körében is: több térségből jelezték, hogy az idén a jelenlegi létszám fele-harmada kéri a nyugdíjaztatását - írja az újság.

Olvasóink írták

 • 3. Valaki 2013. február 28. 21:01
  „Mese habbal! az elmúttnyolcévben a régi szakképzetteket mind kirúgták, mert már magas volt a bérük.
  cocimegoldás volt”
 • 2. oxana 2013. február 28. 14:56
  „40 munkaév után mindenki megérdemli, hogy abbahagyja. Ha megteheti.Az állam akarta így, akkor gondoskodjon utánpótlásról is. De úgy fizesse meg, hogy abból meglehessen élni. Hozzák az intézkedéseket nyakra-före, de hogy mi lesz a következmény, az nekik olyan mindegy. Nem gazdálkodás ez. Mindig csak a ma, de hogy holnap mi lesz, nekik mindegy. Utánuk a vízözön.”
 • 1. Bo9903 2013. február 28. 12:21
  „Normálisan meg kéne őket fizetni, és akkor nem lenne hiány, többen mennének asszisztensnek, ápolónak... de így....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajtóvadászatot tartottak a városba látogató vaddisznók miatt Salgótarjánban

Az erdészet és az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy ne tegyenek ki ételt a várost körülölelő… Tovább olvasom