Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Veszélyes kegyeleti tüzek - ügyeljünk a lakásban lévő gyertyákra!

A tűzoltóság óvatosságra int mindenkit az ünnepek alatt. Remdszerint a felügyelet nélkül hagyott gyertyák, mécsesek okoznak ilyenkor lakástüzeket.

Mindenszentek ünnepe alkalmával mindannyian megemlékezünk néhai szeretteinkről. Sokan nem csak a temetőkben és sírkertekben, de otthon a lakásban is szívesen gyújtanak gyertyát vagy mécsest.

A Magyar Tűzoltó Szövetség az ilyenkor keletkező lakástüzek megelőzésére hívja fel a figyelmet. Sok szerencsétlenség ugyanis a felügyelet nélkül hagyott, vagy gyúlékony anyag közelében elhelyezett lángok miatt történik.

Portálunk megtudta, hogy az évnek ebben, illetve a karácsonyi időszakában az átlagosnál sokkal több riasztás érkezik a tűzoltóságokhoz lakástüzek miatt.

Fotónk illusztráció
Fotónk illusztráció


"Néhány jó tanács, okulva az eddigi balesetekből: Ne tegyük mécsesünket, gyertyánkat függönyök alá, vagy közelébe. Lehetőleg ne használjunk terítőt, abroszt, hiszen ezek az anyagok is könnyen lángra lobbannak. Gyúlékony anyagok (zsír, olaj, egyéb háztartási szerek) használatát kerüljük a láng közelében. Ha nem tartózkodunk a helységben, inkább oltsuk el a gyertyát. A megolvadt és szétfolyó forró viasz is veszélyes lehet."

A szövetség tanácsa továbbá: válasszunk biztonságos tartóedényt vagy alátétet a kegyeleti lángokhoz. Vásároljunk olyan lámpást vagy mécsest, melyekben a láng eleve el van zárva a közvetlen környezetétől. Utóbbi megoldás a temetőkben is egyre népszerűbb, hiszen nem alszik el szeles időben sem, és a sír közelében lévő gyúlékony tárgyakat - például koszorúkat - sem veszélyezteti. 

Olvasóink írták

  • 1. Mankapunka 2010. november 01. 14:37
    „Meg is érdemli az a kuka,amellyiknek egy égvehagyott gyertya égeti le a házát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Duna-menti médiahálózatot alapítottak a helyi rádiók

Megalakult a vajdasági Újvidéken a Dunai Médiahálózat. Az új
szervezetben az Európai országok… Tovább olvasom