Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Védője szerint névrokonával keverhették össze a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry Lászlót

Névrokonával keverhették össze a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry Lászlót a védője szerint. A 97 éves férfi továbbra is tagadja a bűncselekmények elkövetését.
Névrokonával keverhették össze a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry Lászlót - nyilatkozta a férfi védője csütörtökön, miután ismét kihallgatták a Budapesti Nyomozó Ügyészségen. A 97 éves férfi továbbra is tagadja a bűncselekmények elkövetését.

Csatáryt - aki a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó ember Auschwitzba deportálásában - júliusban emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsították meg, őrizetbe vették, majd a Budai Központi Kerületi Bíróság házi őrizetbe helyezte.

A 97 éves férfit csütörtökön az ügyészség autójával vitték a nyomozóügyészség Belgrád rakparti épületébe; másfél órán át tartott a kihallgatása, majd az ügyészség zárt garázsában beszállt ugyanabba az autóba, amellyel hozták, és hazaszállították.

Csatáry László kirendelt ügyvédje, Horváth B. Gábor a kihallgatás után azt mondta: indítványozták a november végén lejáró házi őrizet megszüntetését, az ügyészség pedig a kényszerintézkedés meghosszabbítására tett javaslatot.

Gyanúsítotti kihallgatásán újabb körülményekről kellett nyilatkoznia védencének - mondta az ügyvéd. A nyomozás során felmerült, hogy 1944-ben volt egy másik Csatáry nevű férfi is Kassán, így tisztázni kellett, hogy a két embert nem keverték-e össze a tanúvallomások során.

Egyes információk szerint a másik Csatáry a fiatalkorúak börtönének volt a parancsnoka - tájékoztatott az ügyvéd. Elmondta: védence továbbra is tagadja, hogy fekete egyenruhát hordott volna Kassán, ám előfordulhat, hogy a másik férfi volt az, aki ilyen egyenruhában követett el bűncselekményeket, és így rá vonatkozhatnak a tanúvallomások. Ennyi idő elteltével azonban ezt már nehéz tisztázni - tette hozzá.

Az ügyészség továbbra is vizsgálja azon dokumentumok hitelességét, amelyeken Csatáry László aláírása mint gettóparancsnoké szerepel. Elképzelhető, hogy írásszakértőt is bevonnak a nyomozásba, hogy megvizsgálják, kitől származnak ezek az aláírások. A szakértő a korabeli aláírásokat már nem biztos, hogy kellő hitelességgel tudja vizsgálni, és így vélhetően csak valószínűsíteni tudja az aláíró személyét - tette hozzá az ügyvéd.

Csatáry László az ügyészségen úgy nyilatkozott, hogy ezeket a dokumentumokat nem ő írta alá. Az ügyvéd szerint ha alá is írt néhány nyilatkozatot, azt csak helyettesként, valakinek a nevében eljárva tehette. Csatáry Lászlónak ugyanis nem volt önállóan parancskiadási jogköre - mondta Horváth B. Gábor.

A gyanúsított és ügyvédje most azokat a levéltári dokumentumokat várja, amelyek igazolják, hogy Csatáry Lászlót 1944 októberében átvezényelték Budapestre. Ez bizonyíthatná, hogy a neki felrótt események jelentős részének idején már nem tartózkodott Kassán - vélekedett az ügyvéd.

Horváth B. Gábor arról nem tudott nyilatkozni, hogy az ügy vádemelési javaslattal zárul-e, illetve lesz-e, és ha igen, mikor bírósági tárgyalás. Decemberben további kihallgatások várhatók - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 2. Goldmund 2012. november 09. 08:11
    „Már recseg-ropog ez a vád is.
    Kíváncsi vagyok, kap-e valamilyen jóvátételt a 97 éves aggastyán, ha elejtik a vádat.”
  • 1. vera2012 2012. november 08. 15:16
    „97 éves, ítéletet nemsokára fönntröl fog kapni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány és Bajnai intézkedéseire emlékeztető kampány indul

Emlékeztető kampányt indítanak a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány és a hozzá csatlakozó civil… Tovább olvasom