Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Védett műemlékek: egyet töröltek, egyet felvettek

Mosonmagyaróvár - Egy magyaróvári belvárosi épületet törölt a listáról, egy síremléket pedig helyi védelem alá helyezett a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Az eddig védett Magyar utcai házat egyébként már 2008-ban lebontották.

A város helyi építészeti értékeinek, védett zöldfelületeinek és védett köztéri műalkotásainak védelméről, nyilvántartásáról külön önkormányzati rendelet létezik. A védettséggel kapcsolatos döntésekről – kijelölés, megszüntetés – is rendeletben kell döntenie a képviselő-testületnek.

A legutóbbi ülésen került napirendre a Magyar utca 12. alatti épület, amely eddig úgynevezett ˝A˝ kategóriás helyi védelem alatt állt. Az épületben védendő értéket igazából csak a boltozatos bejárója képviselt. Az utcai homlokzatot többször átalakították, ami az épületet jellegtelenné tette. A ház állaga folyamatosan romlott, majd 2008-ban statikus szakvélemény alapján életveszélyes állapotúnak minősítették, ezért az építésügyi hatóság elrendelte a bontását. Ezt követően a házat teljes egészében lebontották, ezért kellett az ingatlan védettségét megszüntetni. A telek egyébként műemléki környezetben fekszik, Magyaróvár történeti belvárosának előírásai vonatkoznak rá, így csak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jóváhagyásával lehet a régi helyett újat építeni.

Döntött a testület egy síremlék védetté nyilvánításáról is a magyaróvári temetőben.

Dr. Modrovich Emil síremlékét a napokban szentelték újjá a magyaróvári temetőben.
Dr. Modrovich Emil síremlékét a napokban szentelték újjá a magyaróvári temetőben.

A Széchenyi Polgári Kör kérelmezte az önkormányzatnál, hogy tegyék védetté Modrovich Emil síremlékét. Modrovich Emil egyetemi tanár, tüdőgyógyász, kórházi főorvos volt. A harmincas években került a Karolina Kórházba, 1940-ben az ő vezetésével alakult meg a Tüdőgondozó Intézet, melynek igazgatója lett. Korai halálát az a kór okozta, melynek felszámolása ellen egész életében küzdött. Síremléke a magyaróvári temetőben a főbejárattól körülbelül nyolcvan méterre, az út jobb oldalán található.

A síremlék különösebb építészeti értéket nem képvisel, sem kialakítása, sem kora nem indokolta védetté nyilvánítását. Az avatáson köszöntőt mondott Moldoványi Géza, a Széchenyi Polgári Kör elnöke, megemlékezett dr. Szalai Zsuzsanna tüdőgyógyász főorvos, a sírt Nagy József plébános szentelte fel. A temetőben ez idáig egyetlen védett alkotás volt, a szovjet hősi emlékmű. A Széchenyi Polgári Kör a síremlék felújítása miatt tartotta szükségesnek a védetté nyilvánítást.

A felújítás némi kőfaragómunkával és a feliratok újrafestésével megoldható. Mivel a temető védett közpark, egyedi esetekben – például 2007-ben a Wittmann Antal-emlékoszlop felújítása – pályázaton támogatás szerezhető a felújításhoz.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-választás: Pénteken vitáznak a listavezetők

Szerda helyett, pénteken délben kezdődik a pártok európai parlamenti listavezetőinek vitája, amelyet… Tovább olvasom