Kisalföld logö

2017. 04. 29. szombat - Péter 4°C | 14°C Még több cikk.

Védegylet és

a kettős tagság

A Védegylet nem keresi a pártokat és eddig a pártok sem tettek javaslatot az együttműködésre – jelentette ki Vadon László elnök. Soraik közt lehetnek más pártok, szervezetek tagjai is.
A közelmúltban megalakult Védegylet – annak érdekében, hogy érvényesíthessék a civil társadalom elvárásait – önállóan indul a helyhatósági választáson. Az egyesületi formában működő szervezet nem párt, de célja, hogy minél több képviselőt juttasson az önkormányzatba és jelöltjük legyen a polgármester, mert – álláspontjuk szerint – csak így tudják érvényesíteni a soproniak érdekeit.
– A Védegylet egyenlő távolságra van a pártoktól, de mindenkivel hajlandó együttműködni – mondta Vadon László. – Azonban nem keressük a velük való kapcsolatot, igaz, fordítva sem történt eddig semmi. Annak viszont örültünk, hogy az MSZP elnöke elismerően nyilatkozott megalakulásunkról. Egyedül a Szövetség Sopronért Egyesülettel – amely szintén civil szerveződésként indult – tárgyalunk a konkrét együttműködésről. Abban a reményben indulunk a helyhatósági választáson, hogy részvételünkkel akár nagykoalíció is alakulhat Sopronban, amelyre nagy szükség lenne. Pártonfelüliségünket jelzi, hogy tagjaink – jelenleg 53-an vagyunk, de folyamatos a felvétel – egyaránt vannak jobb- és baloldali kötődésűek, de a többség semleges.
Arra a kérdésre, hogy egy adott párt tagja – legyen az például a Fidesz vagy az MSZP – miképp választ majd pártja és a Védegylet jelöltje között, Vadon László kijelentette: ez az ő dolguk, nekik kell dönteni.
Míg tehát a Védegylet részéről egyértelműnek tűnik a helyzet, másképp látják ezt a kérdést a pártok.
Dr. Molnár Ágnes, a Fidesz – MPSZ országgyűlési képviselője, pártja regionális politikai igazgatója elmondta, a Fidesz alapszabálya szerint kettős tagság csak szövetségen belül lehet, tehát aki a Fidesz tagja, az nem lehet a szövetségen kívüli párt tagja is. A Védegylet nem tagja a szövetségnek. Azokról a Fidesz-tagokról, akik a Védegylet tagjai – több is van ilyen – a helyi csoport alakítja ki álláspontját. Annál is inkább, mert a Védegylet ugyan formailag egyesület, de gyakorlatilag pártként működik.
Hogy mi lesz a védegyletes fideszesek sorsa, a közeljövőben eldől. Ágota Gábor fideszes politikus – volt országgyűlési képviselő –, aki tagja a Védegyletnek, úgy látja, ebben az esetben nem lehet kérdés a kettős tagság, hiszen a Fidesz alapszabálya csak pártokra vonatkozik.
– Az MSZP-ben jelenleg nincs lehetőség kettős tagságra – tudtuk meg Kránitz László képviselőtől, a szocialisták helyi elnökétől. – Arról nincs tudomásunk, hogy MSZP-s tag egyben a Védegyletbe is belépett volna. Amennyiben előfordul ilyen, akkor az alapszabályunk szerint járunk el, igaz, a Védegylet nem párt, hanem civil szerveződés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulás a határsávon belül

Fél évszázaddal ezelőtt az alsó tagozatosok délelőtt, a felsősök pedig délután tanultak… Tovább olvasom