Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Varga szerint ősszel lesz IMF megállapodás

Várhatóan ősszel lesz megállapodás az Európai Unióval (EU) és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) Varga Mihály szerint.
Várhatóan ősszel lesz megállapodás az Európai Unióval (EU) és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) Varga Mihály szerint. Ezt a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter vasárnap este mondta a Hír Tv Versus című műsorában annak kapcsán, hogy július 17-én érkezik Budapestre az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóküldöttsége.

Varga Mihály elmondta: az ország súlyos adósságterhet örökölt az elmúlt évtizedekből. Ugyan Magyarországnak jelenleg nincs szüksége arra, hogy pénzt kapjon a nemzetközi szervezetektől, de a nemzetközi pénzpiacok idegesek, mivel olyan országok is súlyos gazdasági gondokkal küzdenek, mint Spanyolország, vagy Olaszország. Ezért Magyarországnak szüksége van egy olyan védőhálóra, amelyet az EU/IMF-fel megkötött magállapodás jelent majd - fejtette ki a tárca nélküli miniszter.

Varga Mihály szerint "Európában kavarog minden, a nálunk sokkal nagyobb gondot jelentő Spanyolország, Olaszország, esetleg Franciaország ügyei a piacokat hektikussá teszik". Kiemelte: ezért most nagyon nehéz megmondani, hogy jövőre meglesz-e a piacon az az 5-6 milliárd eurós finanszírozási forrás, ami Magyarországnak ahhoz kell, hogy például vissza tudja fizetni a lejáró, korábbi IMF-adósságot. Ha a piaci forrás meglesz, akkor nincs szükség az új hitelre, ha nem lesz meg, akkor hozzá kell esetleg nyúlnunk a kerethez, így "ez a biztonsági háló című történet" - fogalmazott a tárca nélküli miniszter.

Varga Mihály, az IMF-nek más országokkal folytatott tárgyalásai alapján, az esetleg felmerülő témák között említette az ingatlanadó, illetve a vagyonadó kérdéskörét.

Ha ez szóba kerül, mondta a miniszter, el fogják mondani az EU/IMF tárgyaló delegációjának, hogy Magyarország olyan adórendszert akar bevezetni, kiépíteni, amelyben a munkát terhelő adók csökkennek, miközben nő a fogyasztást terhelő adóké. Így a jövedelem típusú adók mértéke csökken, míg a fogyasztási adó, az általános forgalmi adó mértéke növekedhet.

Az ingatlanadó, illetve a vagyonadó kapcsán Varga Mihály kijelentette: "határozottan rögzíteni szeretném, hogy a kormány nem készül semmilyen ilyen adó elfogadására."

A bankadót is a várhatóan szóba kerülő témák között említette a miniszter. Elmondta: 2010-ben a kormány azt ígérte, hogy ez egy olyan adó lesz, amely átmeneti időszakra segíti a költségvetést, addig, amíg válság van. Jelezte: ez az adó 2013-tól egy alacsonyabb szintre megy le, de a bankoknak hosszabb távon is számolniuk kell majd vele, mértékét azonban majd várhatóan az EU-ban érvényesített szokásos szintre állítják be.

A tranzakciós adó kérdését olyan területnek mondta Varga Mihály, amelyről vita lesz a tárgyalásokon.

"El fogjuk mondani az álláspontunkat, elmondjuk, hogy nem költségvetéstechnikai kérdésről van szó" - mondta a miniszter. Hozzátette, arról van szó, hogy a jegybank független intézmény, maga dönti el, hogyan fizeti be ezt az adót, áthárítja-e, vagy nem a partnereire.

Varga Mihály kiemelte: ez egy érzékeny kérdés, "elmondjuk az álláspontunkat, s reméljük, meg tudjuk győzni a valutaalapot, hogy itt egy olyan intézkedésről van szó, ami érint minden banki szereplőt, miért ne érinthetné a jegybankot is". Hozzáfűzte: a jegybank most is fizet adót, például általános forgalmi adót, a dolgozói után pedig jövedelem adót.

Olvasóink írták

  • 3. kotorék 2012. július 19. 12:35
    „Viktor , hol van ? Remélem elő sem kerül sem addig ,sem a megállapodás után! Bár ki tudja mit bír a gerince?”
  • 2. BJ.MÓVÁR 2012. július 17. 14:15
    „Ahhoz képest,hogy az "adócsökkentés kormányaként " kezdtek 2 éve tevékenykedni,ennyi új adót nem találtak ki 20év alatt,mint2 év alatt a FIDESZ!!!! Milyen szó van erre???”
  • 1. embertelen 2012. július 16. 22:05
    „Vajon Varga miért nem a közszolgálati Tv-nek mondta el mindezt, vajon azért, mert már ő is elkezdett hazudozni, mint a többi fideszes?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba hajtott egy autó - négy sérült

A baleset a Somogy megyei Kisvid és Nemesvid között történt vasárnap este. Tovább olvasom