Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 2°C | 19°C Még több cikk.

Varga Mihály: gyakoribb vizsgálat kell a brókercégeknél

A miniszter hibának tartja, hogy a 2009-es törvénymódosítás csak ötévenként írt elő átfogó vizsgálatot a brókercégeknél. Úgy véli, gyakoribb ellenőrzések kellenek.
A miniszter a banki elszámolásokról tartott sajtótájékoztatón az újságírók kérdéseire megerősítette, hogy 84 önkormányzat és 52 nemzetiségi önkormányzat számláját vezetik a DRB bankcsoportnál. Hozzátette, fel kell mérni, mely önkormányzatok nem tudják emiatt a márciusi szociális segélyeket, támogatásokat kifizetni. A szaktárca arra számít, a 84 önkormányzat közül több olyan van, amely csak a DRB-hez tartozó banknál vezetett számlát. Az állam minden megtesz, hogy senki ne kerüljön emiatt bajba, s ebben partnerként számít az önkormányzatokra.

Az érintett önkormányzatokat a kincstár felszólította arra, hogy nyissanak számlát más banknál.

A DRB bankcsoportnál számlát vezetők nyugdíját a következő hetekben várhatóan a Magyar Posta fogja házhoz vinni, amíg nem nyitnak új számlát. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pedig türelmi időt adott azoknak, akik a bankcsoportnál vezetett számláról teljesítették volna befizetésüket - idézte fel az eddigi intézkedéseket.

A Buda-Cash-ügy teljes körű kivizsgálására a Belügyminisztérium (BM) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által létrehozott munkabizottság célja az államot ért károk felmérése. Az állam először azzal szeretne tisztában lenni, hogy milyen típusú segítségre van szükség, mert még nincs minden információ birtokában - mondta. A bizottság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálatára építi munkáját.

Varga Mihály felidézte, hogy 2013 őszén került az MNB-hez a felügyelet eszköztára, s már az első vizsgálatnál kiderült, hogy a Buda-Cashnél és pénzintézeteinél baj van. Ez szerinte azt mutatja, ha megvan a szükséges felügyeleti kapacitás, mindenképpen indokolt az ellenőrzések gyakoriságának növelése. Úgy vélekedett, a gyakoribb vizsgálat és az ellenőrzés módszertanának módosítása segítheti a hasonló problémák megelőzését.

A vasárnapi bérpótlékkal kapcsolatban a miniszter kifejtette, szükséges, hogy a munkaadói és a munkavállalói oldal is kifejtse véleményét. Ez széles réteget érint, hiszen Magyarországon minden negyedik-ötödik munkavállaló vasárnap is dolgozik. A kormány álláspontja az, hogy elsősorban arra az öt napra kell kiterjednie a pótléknak, amelyen a jogszabály lehetővé teszi az üzleteknek a vasárnapi nyitva tartást - mondta Varga Mihály.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néhány órán belül elfogtak egy Pestszentlőrincen gyilkoló nőt

A 43 éves nő a gyanú szerint csütörtökön megölt egy idős asszonyt a főváros XVIII. kerületében. A nő… Tovább olvasom