Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

Válságkezelés: A Reformszövetség javaslatai

A Reformszövetség kidolgozta a 2009-2013 közötti időszak gazdaságpolitikai programjaiba beépíthető reformjavaslatát, amely jelentősen eltér a válság kezelésére eddig ismertté vált elképzelésektől. A javaslatcsomag szerint az államháztartás kiadásainak jelentős csökkentése és az adóterhek mérséklése szükséges az ország további gazdasági lemaradásának megakadályozása és felzárkóztatása érdekében.


A javaslatok ismertetésére 2009. február 21-én 9 órakor, a Magyar Tudományos Akadémia székházában, sajtótájékoztató keretében kerül sor.

A Reformszövetség megalakulásakor azt a küldetést vállalta, hogy a kialakuló világgazdasági válság közepette szakmailag megalapozott programot kínál a megfelelő kríziskezelés feltételeinek megteremtésére. Alapvető feladatának tekinti, hogy a gazdasági fejlődés útjában álló akadályokat segítsen elhárítani, valamint rövidtávú taktikai megfontolásoktól és politikai irányultságoktól függetlenül szakmai megoldásokat ajánljon a válság kezelésére. A feladat teljesítése érdekében szembesíti a valósággal a politikai erőket és a társadalmat, feltárja a gazdasági fejlődés útjában álló, megcsontosodott intézményekkel, mechanizmusokkal és szemléletekkel kapcsolatos problémákat.

Célkitűzésének megfelelően a 2009 és 2013 közötti öt évre gazdaságpolitikai programot dolgozott ki, amelynek középpontjában a magyar gazdaság teljesítőképességének növelése, a versenyképesség javítása, és a recesszióból való kilábalást segítő növekedés támogatása áll. A programban foglalt javaslatok az állam gazdasági szerepének átalakítására, az államadósság fokozatos csökkentésére, az adó- és járulékrendszer reformjára, ennek keretében az állami jövedelem-elvonás és újraelosztás erőteljes csökkentésére, az elérhető megtakarítások feltárására és a reálgazdaság, valamint a termelő vállalatok megsegítésére, fejlesztésének szempontjaira, tartalmára irányulnak. A kidolgozott programelemek egymásra épülnek, konzisztensek és megalapozzák nemcsak a válság rövidtávú kezelését, hanem a tartós megoldás lehetőségét is.

A program összefoglalásaként a Reformszövetség célnak és keretnek tekinti Magyarország minél gyorsabb csatlakozását az euróövezethez. Az ehhez szükséges feltételek megteremtését egy 2012. január 1-ig terjedő program keretében képzeli el.

A Reformszövetség programjait három munkacsoport dolgozta ki, ezeket Békesi László és Chikán Attila professzorok és Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója vezették. A javaslatok megvitatásában részt vettek: a 2002 előtti kormányok pénzügy- és gazdasági miniszterei, valamint az ebben az időszakban tevékenykedő jegybankelnökök. A dokumentumokat a Reformszövetség ügyvivői és tagjai hagyták jóvá (a teljes ügyvivői kör névsora: Dr. Futó Péter, Glatz Ferenc, Nagy Tamás, Parragh László, Pálinkás József és Vizi E. Szilveszter; a tagok teljes névsora: Antalffy Gábor, Balogh István, Demján Sándor, Szűcs György, Tóth István, Vadász György, Zs. Szőke Zoltán).

Amennyiben a megfogalmazott javaslatok megvalósulnak, 2013-ig érezhetően csökkennek a vállalkozások és a lakosság terhei, ezzel párhuzamosan mérséklődnek az állami kiadások is. Az adó- és járulékrendszert illető javaslatok megvalósulása esetén például 8 százalékkal csökkenne az elvont jövedelmek aránya a bruttó hazai terméken belül, évente másfél-két százalékkal nőne a növekedés üteme, és csökkennének az ország pénzügyi kockázatai is.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. gjozsi88 2009. február 23. 13:13
  „tricse!A másik cikknél ugyanerre a kérdésre megpróbáltam néhány dolgot érzékeltetni!
  Azt láthatjuk,hogy ezek olyan bonyolult dolgok,hogy a népet megkérdezni e témába,mivel nem rendelkeznek minden információval,csak a hatalom bitorlásának szándékáról lehet!”
 • 25. tricse 2009. február 23. 08:33
  „"Eddig az volt a baj,hogy több pénzt kellett beszedni,mert a most megszorításra javasolt kiadásokat fedezni kellett,ha ezekre kevesebbet kell kifizetni,akkor kevesebbet kell beszedni!"

  Nem vagyok egy matekzseni és csak szőrmentén olvasgattam évek során a politikát érintő cikkeket,de ennyiből is világos volt számomra,hogy a bevétel a rendszerváltás óta óriási volt és ha csak arra költötték volna amit most meg akarnak szorítani akkor itt kánaán lenne,de frankón és már régen kevesebbet kellene beszedni! Pl. amit Te ismételgetsz folyton,hogy az emberek eszetlenül vásárolgattak hitelre,sokszor felesleges és nélkülözhető dolgokat ezzel eladósodva ezer évre---hát de könyörgöm a politikusok ugyanezt csinálták csak nagyban,nem egy család max.5 tagját ellehetetlenítve,hanem többmillió embert!
  Vagy megint én vagyok a hüle?:)”
 • 24. gjozsi88 2009. február 23. 07:19
  „tricse!
  Eddig az volt a baj,hogy több pénzt kellett beszedni,mert a most megszorításra javasolt kiadásokat fedezni kellett,ha ezekre kevesebbet kell kifizetni,akkor kevesebbet kell beszedni!
  Azok a pénzek,amit a költségvetésből nem fizetnek ki az elvonások miatt,azok nem kerülnek be a költségvetésbe,azok a pénzek a termelőknél maradnak,akik fejleszteni tudnak,több pénz marad annál aki megtermeli(munkabér) és emiatt több mindent tud megvenni,talán többet kell gyártani és talán idővel munkahelyek teremtődhetnek!”
 • 23. gjozsi88 2009. február 23. 07:14
  „aTibi!
  Egy dolgot ajánlok a figyelmedbe!
  A Reform Bizottság független szakértőkből álló testület,(azonosítható a Fidesz által is javasolt szakértő kormánnyal!)javaslatai sokkal távolabb esnek a Fidesz mostani ötleteitől,tudni illik a kormánynál nagyobb elvonásokat tenne szükségessé!
  A bankokkal a magánszemélyek kötöttek szerződést!A devizahitelek kamatkockázatát a hitelfelvevő választotta!(Rólad az a gazda jut eszembe,aki zseb szerződéssel eladta a földjét az osztráknak,azután meg verte a tüzet,hogy ne engedjék hogy az unió csatlakozás után az osztráké legyen az a föld amit megvett!)”
 • 22. aTibi 2009. február 22. 23:28
  „gjozsi88!

  Érdekes névválasztás!

  De lehet fogalmad nincs róla!

  Írásaidból ítélve vagy nagy gyerek vagy "klubdélutános" vagy!”
 • 21. aTibi 2009. február 22. 23:25
  „Az ellopott vagyont kell vissza venni. Ebbe beletartoznak a bankok is!

  MIÉRT NEM LEHET MEGÉRTENI! ANNYIRA TÖNKRE TETTÉK AZ ORSZÁGOT----CSŐDBE VAN!---
  Minden egyéb szöveg maszatolás!”
 • 20. tricse 2009. február 22. 23:09
  „gjozsi légyszi magyarázz már meg nekem valamit,mert minél többet olvasok utána annál hülyébb leszek esküszöm:)
  mindenki elmondja,hogy mit nyúzna még le az emberekről,de hol van az,hogy mire fogják költeni? mert ugye a befolyt összeggel eddig sem volt gond csak az elköltésével---vagy nem?

  ilyen szövetség,olyan program,ennyi százalék,annyi áfa,már tiszta zizi az agyam:)
  komolyan én feladom,nem értem ezt az egészet pedig igyekeztem baromira:)”
 • 19. gjozsi88 2009. február 22. 17:28
  „18-hoz!
  Még annyit,hogy mindenki számára elfogadható nem lesz,mert a tervezett reformok mindannyiunk érdekében,bizonyos érdekek sérelmére lennének bevezetve!”
 • 18. gjozsi88 2009. február 22. 17:26
  „tricse!
  Azzal,hogy össze kellene fogni egyetértek,de a ma legnépszerübb párt erre nem hajlandó,még mindig kivonul a parlamentből, az elkerülhetetlen reformok kapcsán azt lebegteti,hogy van más út,ezzel hülyíti az embereket!Ez az ami nagyon ellenünk van!”
 • 17. tricse 2009. február 22. 17:12
  „Nézd engem baromira nem érdekel,hogy egy politikus melyik párthoz tartozik,ha van előrevivő és kivitelezhető,mindenki számára elfogadható programja--- pillanatnyilag minden ötletelésnek vannak pozitív és negatív fogadtatású részei de nincs érdemi.közös munka,mert még mindig egymást marják valós vagy vélt sérelmek miatt a hatalomvágytól fűtötten ahelyett,hogy összefognának és közösen keresnének kiutat a mostani helyzetből! Nem állunk olyan jól idővel,hogy per pillanat azt firtassuk ki,mit,miért,hogyan "kúrt" el---”
 • 16. gjozsi88 2009. február 22. 16:34
  „tricse!
  Ismételten kérdezem? Mit tud venni az az ember,aki a jövedelméből,a törlesztőrészlet és a rezsi kifizetése után maradó pár ezer forinttal rendelkezik? (A nagy Fidesz besegítette az embereket az adósságspirálba,98 ig megtakarításai voltak a lakosságnak,a lakás,nagy értékü autó,egyébb feleslegesnek tünő luxus cikk,LCD Tv...! Ezért nincs ma költhető pénze az embereknek!Amit most keresnek még több tíz évig hitel törlesztésre fordítják!)
  Hova termeltek volna a gyárak?Raktárra? Hol a piac?
  Ezt tedd mérlegre és akkor nézd meg ki mekkora kárt okozott!”
 • 15. tricse 2009. február 22. 15:17
  „Miért nincs munkahelye soktízezer embernek? Mert kiárusították az országot,tönkretették a mezőgazdaságot,a rendszerváltás óta milliárdokat tékozoltak el (pártfüggetlenül minden politikus felelős!),bezárták a gyárakat,ellehetetlenítették a vállalkozásokat,egyenlőtlenül osztották fel a javakat,szétzilálták a polgári egységet,teret engedtek a bűnözésnek.....soroljuk?
  Nem tudom mi a megoldás,ehhez én kicsi és tudatlan vagyok,amit én látok az sajnos két szóval kifejezhető:már késő!”
 • 14. gjozsi88 2009. február 22. 13:43
  „13-hoz még annyit!
  A piacon megjelenő túl termelés nem arányosan jelent az üzemanyag ár emelésével inflációt,áremelkedést!”
 • 13. gjozsi88 2009. február 22. 13:40
  „tricse!
  Miért nincs munkahelye?Mert a Fidesz lakásprogramja,merjetek nagyot álmodni programja,amelyek hiteleken alapuló eszméletlen vásárlással jártak,elvitték és viszik a jövedelmek50-70%-át törlesztőrészletként,azután a honpolgár kifizeti a rezsit és a maradék pár forint lenne hivatott fenntartani a termelést!Mit szeretnél gyártatni azzal a munkanélkülivel,hogy azt pár forintból meg tudd venni,vagy raktárra termelnél?
  Az üzemanyag áfájának,fogyasztási adójának emelésére azért van szükség,mert az üzemanyagok jelentős(320-ról,250-re,átmenetileg alacsonyabbra eséséve)l,a benne lévő adótartalom csökkenésével jelentősen csökkent az állam bevétele,miközben a kiadási oldalát a költségvetésnek nem engedtük csökkenteni!(13.havi közalkalmazotti bér,80 ezer feletti13.havi nyugdij...!)Emiatt kell növelni az üzemanyag adótartamát,mely növeléssel,még mindig jóval a tavalyi ár alatt marad!Megjegyzem,az üzemanyag árának drasztikus csökkenése sem vitte le az élelmiszerek,áruk árát,pedig azt a piac az üzemanyag árának emelése miatt emelte!”
 • 12. tricse 2009. február 22. 12:55
  „"vásárló értéket nem a milliárdosok jelentik,hanem a kis és középréteg,az ő jövedelemhez jutását kell támogatni adócsökkentéssel,"

  és mégis milyen adócsökkentéssel járna jól az a munkanélküli akinek se munkahelye,se jövedelme(vagy alig) mikor az árakat meg emelnék a csillagos égig? itt jegyezném meg,hogy az üzemanyag áfájának emelése,ami ugye benzináremelés magyarul,szóval ez magával vonzza mindennek,az alapvető élelmiszerek árának is az emelését!

  tényleg nem vagyok közgazdász és ezzel vagyunk még pármillióan az országban TESSÉK KONKRÉTAN ÉS A KISEMBER SZÁMÁRA IS ÉRTHETŐEN NYILATKOZGATNI!”
 • 11. gjozsi88 2009. február 22. 11:04
  „10-esre!
  Ha bankokból pénzt veszel ki,akkor ki és miből fogja finanszirozni a gazdasági fejlesztéseket!Azt azért rakták bele a kormányok,hogy hitelkihelyezéseknek legyen fedezete,ugyanis lakossági megtakarítás nincs!
  Az adócsökkentés,kiadás csökkentés nélkül lehetetlen,az ellentételezéskénti vagyonosodási vizsgálat folyamatban van,de érdemi kompenzációt nem jelent!A vásárló értéket nem a milliárdosok jelentik,hanem a kis és középréteg,az ő jövedelemhez jutását kell támogatni adócsökkentéssel,ennek feltétele az ellátó rendszerek átalakítása,azok költségeinek csökkentése!”
 • 10. TancsKaszabell 2009. február 22. 10:39
  „Nem jár a kiadás csökkenésével!De ellentételezni minden képen kell!
  Kíváncsi vagyok mikor fogja mindenki belátni,hogy a 13.havi fizetésnek,nyugdíjnak,a béremeléseknek,különösen ennek irreális követelésének nincs semmilyen fedezete!!
  Döbbenetes lesz a felébredés.A nagy vagyonok eredetének vizsgálata az igazság szolgáltatás feladata.
  A mai, szinte teljesen egyoldalú ,közteherviselést enyhíteni csak a vagyonadó bevezetésével lehet.
  Itt az ideje a bankok tevékenységének vizsgálatára,a kapott állami támogatások visszaadására a költségvetésbe.Az legyen a minimum,hogy együtt sírunk,együtt nevetünk.Manapság bármi történik az
  országban ők mindig nyernek! MIÉRT ?”
 • 9. gjozsi88 2009. február 22. 09:50
  „8.-as javítás(2.sor)
  Ehhez kell a munkát terhelő adót csökkenteni,ami a kiadás csökkentésével jár!”
 • 8. gjozsi88 2009. február 22. 09:48
  „aTibi!
  A munkahelyek nem parancsra,álmokra jönnek létre!Olyan gazdasági versenykörülményeket kellene teremteni,hogy létrejöjjenek!Ehhez kell munkát terhelő adó bevétel!
  A vállalatok termelnének,ha lenne piac!De az istenadta nép 98-tól a Fidesz lakásprpgramja,majd a merjetek nagyot álmodni retorikájának köszönhetően,a jövedelmük 50-70%-át hiteltörlesztésre fordítják,még évtizedekig!Ezután kifizetik a rezsit és a maradék pár forintból kellene fenntartani az általad elvárt üzemi termelést!
  Milyen vagyon elvételről beszélsz?A rákosi féle padlássöprésről,ezt szeretnéd?A törvénytelen vagyont,demokráciába,jogállamba, bíróság által megállapított jogsértés következményeként lehet elvenni!Ha ilyen vagyonszerzésről tudomásod van,alkotmányos kötelességet feljelentést tenni az elévülési határidőn belül,a bünpártolás elkerülése miatt is!
  49!
  Az állami dolgozók a kormány szerint nem kaphattak volna 13.havi fizetést!Erre azt mondták a jobboldalon,drasztikus megszorítás!!! Most ennél nagyobb elvonást javasolsz,mikor a kis elvonást sem támogattuk!!??”
 • 7. 49. 2009. február 21. 23:34
  „Egyet tudnék érteni a kidolgozott programmal, ha a Reformszövetség tagjainak, a politikusoknak, az állami vállalat vezetőinek a havi jövedelme 2013-ig ne legyen több az átlag nyugdíjnál vagy bérnél, bankszámláikat zárolják, hogy ők is hozzájáruljanak az ország talpra állításához.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonat és személyautó ütközött Szolnokon

Újra indult a vonatközlekedés Tószegnél, ahol szombaton fél tízkor egy személyautó és egy vonat… Tovább olvasom