Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Vállalkozásszimuláció

Győr-Moson-Sopron - Eredetileg diákoknak készült a vállalkozásvezetést élvezetesen tanító stratégiai játék, de most a leépítésre kerülőknek különösen hasznos lehet és nyugdíjasok is kipróbálhatják. A Zseton nevű program életszerűen szimulálja a magyar piacot, még a válságot is.
Vállalkozásba kellene fogni – gondolkodik Sanyi, s egy napon belül gyárat kezd működtetni. Persze ez csak a játékban működik ilyen gyorsan, de a Zseton nevű program épp azokat az ismereteket tanítja meg gyakorlatiasan, életszerű helyzeteket, gazdasági viszonyokat szimulálva, amelyekkel ilyen tervek megvalósíthatók. A vállalkozni vágyóknak készült stratégiai játékban a benevező a kezdő vállalkozót saját kedvére formálhatja külsőre is és üzleti döntések sorát kell meghoznia, míg vállalkozást épít. Kezdve a tőkeszerzéstől – amit a játékban kérdésekre adott helyes válaszok segítenek –, a telephely, az alapanyag, a hulladékkezelés költségén át a folyószámla-vezetésig, a sikerig vagy a csődig. De utóbbi esetben is csak kiesik a játékból a versenyző, nem veszít pénzt, hangsúlyozta Horváth Péter Áron, a számítógépes program vezetőfejlesztője a Dexef Kft. képviseletében. S épp emiatt hasznos lehet a válság miatt leépítetteknek, mert sok mindent megtudhatnak a vállalkozáskezdésről, mielőtt abba belevágnak, s némi előtapasztalattal több buktató könnyen elkerülhető.

A vállalkozni vágyóknak készült stratégiai játékot a számítógépes program vezetőfejlesztője, Horváth Péter Áron mutatta be a Kazinczy-gimnázium diákjainak. Fotó: H. Baranyai Edina
A vállalkozni vágyóknak készült stratégiai játékot a számítógépes program vezetőfejlesztője, Horváth Péter Áron mutatta be a Kazinczy-gimnázium diákjainak. Fotó: H. Baranyai Edina

Hasonló, a piacot modellező programok világszerte léteznek, gyakorlási lehetőséget biztosítva fejlesztik a vállalkozói készségeket, gondolkodásmódot. Nálunk is ez a célja a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítványnak, amely a Zseton létrehozásához pályázati támogatást nyert, ám a szaktárcától kapott 5 millió forintot ugyanennyivel kiegészítette. Erről tegnap sajtótájékoztatón az MVA igazgatóhelyettese, Barta E. Gyula beszélt. Elmondta, hogy a vállalkozásvezetés nem tananyag, a diákok inkább csak elméleti felkészítést kapnak, pedig az állástalanok, a munkahelyet nem találó pályakezdők jövedelemteremtési esélyeit növelheti a gyakorlati tudás. Arra számít, hogy 5–10 ezren csatlakoznak a játékhoz. Ezt azért is érdemes megtenni, mert aki az elkövetkező négy hónapban a legtöbb zsetont gyűjti, 250 ezer forintot nyer és több helyezett is pénz- vagy tárgyjutalmat kap.

A Honfoglalóhoz hasonló stratégiai játék az interneten a zseton.mva.hu címen érhető el; az iskolákhoz lemezen is eljuttatják. Megyénkben a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítványnál (96/512-530) lehet érdeklődni, amely tegnap két győri középiskola diákjainak megszervezte a Zseton bemutatását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdokkal lógnak az APEH-nek

Tízmilliárdos nagyságrendű összeggel és kiszabott bírsággal tartoznak az adóhivatalnak a legnagyobb… Tovább olvasom