Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Vagyonadó: kész(ül) a B verzió?

Sérti a jogbiztonságot, ezért alkotmányellenessé nyilvánította, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az ingatlanadót az Alkotmánybíróság (Ab) kedden meghozott egyhangú határozatával.


21 óra 37 perc - Az ombudsman üdvözli az Alkotmánybíróság határozatát

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa üdvözli az Alkotmánybíróság keddi határozatát, amely alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a vagyonadóról szóló törvény lakóingatlanok adóztatására vonatkozó részét - közölte az ombudsman hivatala az MTI-vel.

Szabó Máté 2009 nyarán fordult az Alkotmánybírósághoz, és azzal érvelt, hogy az egyes nagy értékű vagyontárgyak adójáról szóló törvény semmilyen fogódzót nem ad sem az adóalany, sem az adóhatóság számára egy adott ingatlan tényleges forgalmi értékének számításához, ami problémát okoz a forgalmi értéken alapuló adóalap meghatározásában - emlékeztettek a közleményben.

Ugyanakkor, mint írták, a törvény adóbírsággal és késedelmi pótlékkal rendelte volna szankcionálni azt, ha a bevallásban az adózó - akár tévedésből is - a forgalmi értéket, ezáltal az adóalapot 10 százaléknál nagyobb eltéréssel adja meg.

Az adóhatóságnak a törvény gyakorlatilag korlátlan mérlegelési jogot biztosít, az adóalap meghatározásának bizonytalan volta ezért súlyosan sérti a jogbiztonság követelményét - tartalmazta az ombudsman alkotmánybírósági beadványa.

A hivatal kitért arra: az ombudsman emellett kifogásolta, hogy a törvény szövege többféleképpen értelmezhető előírásokat tartalmazott, a mentesség megállapításánál pedig kizárólag az ingatlan értékét vette figyelembe, a tulajdonosok számát nem.

19 óra 09 perc - Az SZDSZ üdvözli az Ab döntését

Az SZDSZ üdvözli az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntését - közölte Ikvai-Szabó Imre, a párt országos ügyvivője azzal kapcsolatban, hogy a testület alkotmányellenesnek nyilvánította az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvénynek a lakóingatlanok adójára vonatkozó rendelkezéseit, és azokat visszamenőleges hatállyal megsemmisítette.

A politikus külön üdvözölte és "bravúrnak" minősítette az Ab részéről, hogy a döntés még jóval az adóbevallási határidők előtt megszületett.

Ikvai-Szabó Imre hangsúlyozta, az Ab azt az értékelést adta a beadványokról és az alkotmányellenességről egyaránt, amelyet a liberálisok a parlamenti vita során felvetettek és amelyek miatt néhányan nemmel is szavaztak a törvényjavaslatra.

Nemzetgazdasági mércével a költségvetést nem rázza meg, hogy nem folyik be az ingatlanadóból tervezett bevétel - folytatta Ikvai-Szabó Imre, hozzátéve: az Ab többi között a forgalmi értékkel kapcsolatban ugyanazt mondta, mint korábban az SZDSZ.

Kiemelte: a liberálisok mindvégig azt képviselték, hogy a magyarországi adózásban megnyugtató rendet kell teremteni, amelyet ez a jogszabály nem tett meg.

Jelentős adójogszabály-egyszerűsítésnek kellene történnie, ez a jogszabály ezzel ellentétes volt - mondta Ikvai-Szabó Imre.

18 óra 17 perc - Vagyonadó: kész a B verzió?

A Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete vidáman üdvözli az Alkotmánybíróság döntését, miszerint a vagyonadó ingatlanokkal kapcsolatos rendelkezései jogbizonytalanságot idéznek elő, ezért az ide vonatkozó passzusok nem egyeznek az alkotmányos joggal.

"Háttér információink szerint a Vagyonadó módosított verziója már elkészült rohammunkában. Amennyiben belefér még az időbe, lehetséges egy újabb –már sokadik változatú adóforma elővezetése, az információnk szerint már az elmúlt év végére megvolt az alternatív terv.

A csütörtökön Budapesten a Márványmenyasszonyban szervezett Vagyonadó Konferencia kérdése még aktuálisabb, hisz a Vagyonadó esetleges módosításairól, a lehetőségekről, az esetleges ingatlan- érték megállapítás új módszereiről, személyes véleményéről és a párt hivatalos álláspontjáról az MSZP részéről dr. Szanyi Tibort kérdezzük meg, míg az ellenzéket a Jobbik részéről dr. Leinhardt Balázs, a Fidesz részéről Mádi László képviseli, akiktől szintén személyes és a pártpolitikusi állásfoglalásukat, valamint az adónemmel kapcsolatos véleményüket kérdezzük.

Kapcsolódó kérdéskör: a jogalkotás felelőssége a jogkövetők kártalanítása? Vajon ki a felelős a mindent készpénznek vevő és ezáltal anyagi károkat szenvedők kártalanításaiért?

A MIÉSZ eddig is következetesen ellenezte az ingatlanadó ilyen jellegű kivetését, melyet tisztességesen és alaposan kidolgozva csak az országos Ingatlan-kateszter felállításával és az értékbecslők szakmai jogosultságainak korrekt és hosszútávú rendezésével lehet elkezdeni. A Vagyonadó módosított, sokadik verziójának bemutatását izgatottan várjuk" - tudatta Békési Béla, a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete elnöke. 

17 óra 16 perc - MDF: az ingatlanadónak csak helyi adóként van

Az ingatlanadónak csak helyi adóként van értelme, ezt az adót az önkormányzatok bevételi forrásává kell tenni - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke kedden az MTI-nek.

A politikus annak kapcsán reagált, hogy alkotmányellenessé nyilvánította, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az ingatlanadót az Alkotmánybíróság (Ab) kedden meghozott egyhangú határozatával.

Az MDF a polgári demokráciák szokásos és igazságos adónemének tartja az ingatlanadót, de a párt elvetette azt a megoldást, amit a szocialista kormány kialakított - közölte Dávid Ibolya.

Mint mondta, az ingatlanadónak alkalmasnak kell lennie arra, hogy ezzel kiváltható legyen a "kirívóan vállalkozás ellenes adófajta", az iparűzési adó.

Kiemelte azt is: az ingatlanadónak csak helyi adóként van értelme, ezt az adót az önkormányzatok bevételi forrásává kell tenni.

Az MDF szerint minden fajta ingatlant adózás alá kell vonni, tehát nemcsak a lakóingatlanokat, hanem az egyéb ingatlanokat is - mondta. Hozzátette: ennek oka, hogy ha egy ingatlan az adott település területén fogyasztja a fizikai infrastruktúrát, szennyezi a környezetet, akkor annak arányában hozzá kell járulnia a helyi lakosok közös szükségleteit fedező kiadásokhoz.

Az ingatlanadót a személyi jövedelemadóhoz hasonlóan sávosan és progresszív módon lehet kialakítani, elkerülendő az adócsapdát, ami a bevezetett ingatlanadónak az arányos közteherviselést leginkább sértő sajátossága - hangsúlyozta az MDF elnöke.

16 óra 43 perc - Fidesz: a kormány elbukott, az emberek győztek

A Fidesz szerint az Alkotmánybíróság (Ab) ingatlanadót eltörlő döntése világosan mutatja, hogy a kormány elbukott, a magyar emberek pedig győzelmet arattak.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón arra szólította fel a kormányt, hogy "ne kezdjen el trükközni", fogadja el, hogy vereséget szenvedett.

Hozzátette: az Ab döntése világosan mutatja, hogy nem Magyarországgal, a magyar emberekkel van a probléma, hanem a kormánnyal; az ország azért nyújt rossz teljesítményt, mert rossz kormánya van, amely olyan elhibázott, igazságtalan és érzéketlen döntéseket hoz, mint az ingatlanadóval kapcsolatos törvény.

16 óra 12 perc - KDNP: a jog és az igazságosság is győzedelmeskedett

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) örül annak, hogy nem csak az alkotmányosság, hanem a jog és az igazságosság is győzedelmeskedett - reagált Halász Zsuzsa, a párt szóvivője az Alkotmánybíróság keddi döntésére, amellyel alkotmányellenesnek nyilvánította az ingatlanadót.

A szóvivő kiemelte: a kormánynak a középosztály megnyomorítására kitervelt elképzelése ezegyszer "dugába dőlt".

Hozzátette: nincs kétségük afelől, hogy ehelyett kieszel majd valami mást a Bajnai-kormány, de remélik, hogy erre már nem lesz ideje.

Az Alkotmánybíróság kedden alkotmányellenesnek nyilvánította az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvénynek a lakóingatlanok adójára vonatkozó rendelkezéseit, s azokat visszamenőleges hatállyal megsemmisítette. 

15 óra 54 perc - Az MSZP még tanulmányozza az Ab indoklását

Az MSZP ismeri az Alkotmánybíróság (Ab) ingatlanadót eltörlő döntését, de annak indoklását még tanulmányoznia kell.

Nyakó István, az MSZP szóvivője ezt annak kapcsán mondta kedden az MTI-nek, hogy az Ab alkotmányellenesnek nyilvánította az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvénynek a lakóingatlanok adójára vonatkozó rendelkezéseit, s azokat visszamenőleges hatállyal megsemmisítette.

A szocialista politikus közölte: részletesebb nyilatkozatuk előtt még tanulmányozzák az Ab részletes indoklását.

Felhívta arra a figyelmet, hogy az Alkotmánybíróság csak a vagyoni típusú adók egy részét törölte el.

Arra a kérdésre, hogy készülnek-e tervek, hogyan lehet pótolni a vagyonadóból tervezett közel 50 milliárd forintos bevételt, Nyakó István megismételte: erről korai lenne addig nyilatkozni, amíg szakértőik át nem tanulmányozták az Ab indoklását.

15 óra 34 perc

Az Ab honlapján olvasható közlemény szerint a vagyonadó intézménye és annak önadózással történő megállapítása önmagában nem alkotmányellenes.

Az Ab szerint ugyanakkor a törvényhozó, amikor a lakóingatlanokat terhelő forgalmi érték alapú adót az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvényben foglalt módon önadózással is párosítja, akkor a forgalmi érték meghatározásában rejlő bizonytalanság kockázatát egyoldalúan az adóalanyokra hárítja, ami a jogállamiságból levezethető jogbiztonságot sérti.

A törvénynek a vízi és légi járművekre, valamint a személykocsikra vonatkozó rendelkezései viszont alkotmányosak.

Olvasóink írták

99 hozzászólás
 • 99. tódi 2010. január 29. 06:04
  „Csak az igazat !
  Mindenki örvendezik ,hogy eltörölték . De ez nem győzelem .
  A vagyonosok helyett ismét a kisemberek fizetnek - mert ezt a pénzt azért beszedik valahogy-
  Mint a birkák - mosolyogva mennek a vágóhídra -
  " Paraszt vakítás " az egész , sajnos .”
 • 98. gjozsi88 2010. január 28. 18:54
  „Angel40!
  95-re!
  "Ne gondolod, hogy ebben az országban mindenki olyan tróger, mint a példaképeid"

  Nem gondolom, látom!!
  A tényekkel alátámasztott cáfolatod elmaradása engem igazol!!!
  A vállalkozói gyakorlatról semmit nem cáfoltál!!!”
 • 97. gjozsi88 2010. január 28. 15:48
  „Pancser!
  Már többször leírtam, hogy ne kutakodj az életkorom után, mert rossz nyomon jársz!

  "Fogalmad sincsen miben rejlik az emberek meggyőzése. Számokat puffogtatsz, azt hiszed ezzel meggyőződ az embereket. "

  A számok azok makacs dolgok, akkor lennének puffogtatások, ha cáfolni tudnád őket!
  Az emberek meggyőzése érvek nélkül a fidesz eszköze!
  Két témában segítek, hol vezetnek meg!

  Patriot!
  Ez nem más, mint cirkusz neked!
  A bóhoc tapsot szeretne és ti hálás publikum vagytok!!!
  Azt átlag embernek is illene tudni, hogy jogrendben, ha egy ügyben van egy jogerős elutasító határozat, akkor azt az ügyet csak új körülmény felmerülésével lehet per újrafelvétellel újra tárgyalni!
  Új körülmény nem merült fel, valószinű az ügyészség elfogja utasítani a keresetet és ti majd rázzátok az öklötöket, hogy nincs jogállam!!!
  A fidesz 2006-ban is előre ivott a medve bőrére!
  A Mádl Ferenc köztársasági elnök nem vette figyelemben a választás időpontjának kihirdetésekor, hogy az ezt megelőző pénzügy minisztériumi rendeletben szereplő közzétételi kötelezettség a két forduló közé esik!
  Eltelt a kampány és a tetemes Fidesz elöny elveszett és elkezdték támadni a minisztériumot, hogy hozza nyilvánosságra a költségvetés áprilisi adatait az első forduló elött! (a márciusi adatok közzé lettek téve, abba érdemi eltorzulás nem lehetett)
  A szocik sem hülyék!
  Hogy nem hozták elöbb nyilvánosságra, mint a határidő ez nem volt kötelességük!!
  De ti ezt is a terhükre róttátok, mert nem adták tálcán a választást!
  A szocik nem csináltak mást, mint éltek a jogukkal!
  Ez pedig nem törvénytelen!!!

  Hogy hol néznek még hülyének a Fideszesek?
  Amikor azt mondják, hogy a költségvetés nem a valós számokat tartalmazza!!!
  Ebben igazuk is van!!!
  Az ebből levezetett kommunikációjuk az egy nagy csusztatás, de jól látjuk jó alanyok vagytok, mindent elhisztek!
  A költségvetés műfaját tekintve egy prognozis, mely egy kalkuláció!
  Ahhoz, hogy valós adatok legyenek benne az azt befolyásoló adatokat előre ismerni kellene!
  Pl: mennyi lesz a mezőgazdaságba az átlagtermés, hány nyugdijas hal meg, lesz e és milyen méretű természeti katasztrófa, mit gondol a külföldi befektető tovább viszi e az üzemet...stb!
  Ezeket a számokat nem lehet elöre tudni, ezért a költségvetésben nem valós számok szerepelnek!
  De ennek a fent felsoroltak az okai és nem a kormány!!!
  A fIDESZ KÖLTSÉGVETÉSE SEM VALÓS SZÁMOKAT TARTALMAZTAK SOHA!!!
  Csak a szocialisták nem nézték le a választóikat, (ellentétben a fidesszel, ugyanis ezzel titeket néz le) és ilyen népbutitó kampányt nem tesz!!!
  Az államháztartás és a költségvetés teljesült adatait soha senki nem vitatta, sőt a fidesz gyakran alkalmazta, érvelt ez alapján”
 • 96. gjozsi88 2010. január 28. 15:44
  „Angel40!
  Ha siratod a szocializmust, lelked rajta, csak akkor nem illik komcsizni!”
 • 95. Angel40 2010. január 27. 21:06
  „Szamara(á)s vadkapitalista gjozsi!

  Ne gondolod, hogy ebben az országban mindenki olyan tróger, mint a példaképeid.”
 • 94. pancser 2010. január 27. 20:14
  „gjozsi88! Fogalmad sincsen miben rejlik az emberek meggyőzése. Számokat puffogtatsz, azt hiszed ezzel meggyőződ az embereket. Fiatal vagy még sokat kell még tanulnod. A számok nyelvén a nagy Szovjetunió megelőzte Amerikát. Szén, kőolaj, nyersvas, acél, tej és még a fene tudja mi szerepelt a statisztikában. Ennek ellenére a Szu-ban nem lehetett autót kapni, az üzletekben nem volt tej, a panelokban 14 Fokra fűtöttek, a rongyos használt farmerjeinkért aranyat adtak, stb. Kb. ugyanilyen a te sikerpropagandád. Sehol senki nem látja az tolvaj MSZP és holdudvarán kívül, hogy mit emelt rajtunk az MSZP. Acél állítólag dögivel, csak autót ásót nem lehet kapni! Most az Alkotmánybíróság több millió ember mellkasáról vette le a fojtogató követ. Azt meg ne is várd, hogy mi a tapasztaltabbak, józanabbak, számháborúzzanak veled. De ha hülyét akarsz magadból csinálni folytasd. Mi nem akarunk az MSZP lábakapcája lenni. Követeljük Veres és Gyurcsány példás büntetését, a hazudozásért, a válságért, a forint árfolymáért, az inflációért. Hozzájuk szegődtél, lelked rajta! Veres különösen a bögyömben van, nála ocsmányabb politikus mint ez a szabolcsi bunkó, ritkán születik!”
 • 93. gjozsi88 2010. január 27. 19:29
  „még annyit:
  "A 2009. évi 7.446.000,-Ft volt, mit számit ekora összegnél a 13 ezer forintos különbözet, ebben a témában.
  "
  Te még mindig azoktól szeretnél többet elvenni, aki nagy pénzeket fizet be a kasszába, miközben a vállalkozók hozzáállásáról mondott véleményemet nem is kommentálod, az adót aligg fizetőkről ne is beszéljünk!”
 • 92. gjozsi88 2010. január 27. 19:26
  „Angel40!
  Akkor lenne csusztatás az állitásom, ha megcáfolnád!
  Hogy miért érzi mindenki a saját bőrén??
  Addig mig az emberek 2002 ben csupán 1560 milliárd adósságot halmoztak fel (ez 2001 ben nem haladta meg a 1 000 milliárdot) 2009-re ezt 8 000 milliárdra növelték! Azaz közel 500% al növelték!Köszönhetően a merjetek álmodni Fidesz retorikának és vannak akiket felkelteni sem lehet!
  Ezzel szemben az ez időszak alatti 35%-os reálbér növekedés eltörpül!!!
  De ez nem kormányzati kompetencia!”
 • 91. Angel40 2010. január 27. 19:14
  „gjózsi88!

  A 2009. évi 7.446.000,-Ft volt, mit számit ekora összegnél a 13 ezer forintos különbözet, ebben a témában.

  Óh hogy oda ne rohanjak, Szociknál már ez is csúsztatás :), Nekem meg a sok propaganda szöveged tűnik csúsztatásnak, mellyel naponta teleírod a hozzászólásokat. Javaslok neked vörös bögrét piros pólóval jó sokat.
  Józsika nem kell a szöveg, mindenki a saját bőrén érzi kedvenceid áldásos tevékenységét.
  Minden nap bevonul a börtönbe közületek valaki, nyisd már ki a szemed és a füled. Nevetséges vagy te elvakult vadkapitalista-szocialista szócső. :) A szamarad meg van még ?”
 • 90. gjozsi88 2010. január 27. 18:49
  „még annyit:
  És még támogatást is szeretne, mert kicsi a villa, öreg a 3 éves merci..!
  Ezt úgy várja el, hogy a költségvetést más adja össze!!
  No comment!
  Elhiszem, hogy neked, ha vállalkozó vagy hiányzik a Fidesz haverokat támogató Szécheny Terv-e!!!
  Ami piac többlet nélkül jól jött, de csak a vállalkozóknak, a nemzetgazdaságnak nem!!!”
 • 89. gjozsi88 2010. január 27. 18:44
  „Angel40!
  Az ellopott milliókról beszélsz és közben a 2010 es szja és járulék törvényekkel érvelsz!
  Ez komoly csusztatás!!
  "Hol van itt a szocialista szolidaritás. Mindig csak a kisemberek legyenek szolidárisak, a milliárdos Gyurcsány meg felajánlott a krízisalapba pofátlanul 50 ezer Ft-ot a szerencsétlenek megsegítésére?"
  a Fideszt politikusai közül viszont senki, semmit nem ajánlott fel, ehhez képest a Gyurcsány 50 000 szer többet adott!!

  "Hogyan vehet ki a közösből ugyanannyit, aki csak pld. 100 ezer forintot keres, mint az, aki 1 milliót és 100 milliós végkielégítést?
  Angel közszolgáltatásokról beszélünk!
  A 12 000 milliárdos költségvetésben a végkielégítési botrány 3 év alatt 3 milliárd forint tudod mennyi?
  Csepp a tengerben!Ráadásul a rendőrség keresi!
  A 100 000 ft-os és minimálbéres használ tömegközlekedést, iskolát, egészségügyet...!
  Erröl beszélek!!

  "Mi az hogy kormányzati kompetencia józsi? +

  Ha te vállalkozó vagy, akkor a te alkalmazottaid bére az a te kompetenciád, azt csak te rajtad múlik, tekintettel a piaci helyzetedre!
  Egyébbként majdnem elsírtam magam, mikor szegény vállalkozókat juttatod eszembe!
  Ott kerülik el az adót ahol tudják! Az embereiket minimálbérre jelentik be, se szakszervezet se más védelem, teljes kiszolgáltatottság!
  Miközben a saját céljaikra vásárolt fogyasztási termékek számlázási cime a vállalkozás, a szállitási cime a tulajdonos lakása! Áfa nélkül vásárol tartós fogyasztási cikkeket, ugyanis azt visszaigényli!
  Azt meg elvárja, hogy az ország müködéséhez szükséges költségvetést, meg más dobja be!
  Szánalmas és komikus!!

  "”
 • 88. gjozsi88 2010. január 27. 18:32
  „pancser!
  Azt jól látjuk, hogy azokat az oldalakat, ahol tételesen megcáfoltuk a hülyeségeidet, messze kerülöd, az észt pedig érvek nélkül te osztod!
  Arra is gondolom van véleményed, hogy a Szálasi kormány nevezte önmagát "Nemzeti összefogás kormánynak", mintha erröl az Orbán buzditó szavai közt is hallunk!!!”
 • 87. Angel40 2010. január 27. 17:48
  „84. gjozsi88 2010.01.27. 16:20

  Rosszul tudod gjózsi! Azt írtad, hogy a te tudomásod szerint a végkielégítés nyugdíjjárulék és SZJA köteles. Csak annak, aki nem érte el a 7.453.300 Ft-os küszöbértéket. A felett csak SZJA köteles.

  Milyen szocialista duma ez, józsi?

  ,, Ennek egy oka van, hogy ezek a jövedelmek fizettek be eddig legtöbb adót és járulékot, azaz ők huzták az országot!!!
  A minimálbéres szinte semmivel nem járult hozzá a közhöz!! De kivenni ugyanannyit vett ki, mint aki 7 millió jövedelem után adózott és fizetett járulékot!!"

  Hol van itt a szocialista szolidaritás. Mindig csak a kisemberek legyenek szolidárisak, a milliárdos Gyurcsány meg felajánlott a krízisalapba pofátlanul 50 ezer Ft-ot a szerencsétlenek megsegítésére?

  Hogyan vehet ki a közösből ugyanannyit, aki csak pld. 100 ezer forintot keres, mint az, aki 1 milliót és 100 milliós végkielégítést?

  ,,Ezek a jövedelmek nem kizárólag a közszféra bérei, hanem hasonló kvalitást igénylő munka ellenértéke a versenyszférában is ennyi munkabérrel járhat!!!"

  Csak nem azt akarod mondani Józsi, hogy az Eleonóra asszonyság sokkal többet dolgozott a BKV-nál, mint munkaügyes, mint pld. egy Audis munkaügyes hölgy? Vagy esetleg súlyra mérték a bérét és végkielégítését, ahány kiló annyi millió? Megnézném, hogy mennyit tett be a közösbe, nekik az eszükbe sem jutott, hogy oda betegyenek, még a szerződéseket is kilopták, még azt is hazavitték.

  A munkakvalitás egy zsarolásos taktika a közszférában. Mindig azt lehet szétosztani, amire meg van a fedezet.
  A közszférának a befizetett adókból kellene gazdálkodni tisztességesen.

  Mi az hogy kormányzati kompetencia józsi?

  Szóval neked minden igazságos, hadd nyúzzák még a népet. Megérdemlik amit elloptak, mert ők a kormányzati kompetencia Eleonóra asszonysággal az élen.

  Mi vállalkozók meg fizetjük a szolidaritási adót, szépen kitalálták az elvtársaid Józsi! Nem morognék, ha tudnám, hogy valóban tisztességesen gazdálkodik az állambácsi, de ennek nyoma sincs, két kézzel szórják a pénzt, meg talicskával tolják haza a BKV-sok az állam vagyonát.”
 • 86. pancser 2010. január 27. 16:57
  „"gjozsi88" nem adja fel! Ha a szám 88 a születési dátumra utal, akkor nagyon zöldfülü még szegény. Sokat kell még tanulnia az élet dolgairól. Például azt, hogy nem ő hivatott az észt osztani másoknak. Azt is, hogy az emberek nem szeretik ha hülyének, becstelennek nézik őket, akik alapból, szánt szándékkal nem értik a fentiek bölcsességét. Ez volt a Rákosi korszak. Az ÁVH volt hivatott a begyűjtés biztosítására, a feketézők leleplezésére. Olvasmányaim szerint ez nagyon fedi a mai tövények szellemét az ingatlanadó vonatkozásában. Milliók retteghettek volna amiatt, hogy a forgalmi érték megfoghatatlansága miatt kerülhetnek bajba, máról hónapra. Az is elképzelhető lett volna, hogy az Apeh 4 év után üt rajtunk és az általa megállapított adóhiányt kamatostul szedi be, vagy mint a nyugdíjasok esetében ráterheli az ingatlanra. 4-5 év alatt egy ingatlan forgalmi értéke drasztikusan megváltozhat, előre é visszafelé is. Nem ragozom a dolgot, "gjozsi88" egy jobb lenne ha nem szólnál többet. Az MSZP akkorát bukott mint egy ólajtó, de mi lesz itt később?”
 • 85. gjozsi88 2010. január 27. 16:41
  „Aranyközépút!
  74-re!
  A költségvetés nem a választásokig szól, hanem 2010 -re!
  Ugyanis féléves költségvetés ugyanis nincs!!!
  A közvélemény kutatások még nem azonosak a választások adataival!
  Csak arra szeretném felhívni a figyelmed, hogy az összes 2009 es megszorító csomagot (a Fidesz kinosan ügyelve arra, hogy pont annyi képviselője nyomjon "véletlenül " nemet, vagy maradjon kint a büfében, amennyi SZDSZ es képviselő előző napon bejelentette, hogy nem támogatja a javaslatot) a fidesz burkoltan támogatta!!
  Persze te ezt nem érted!

  75-re!
  Ha regisztráltál az APEH honlapjára és valós adatokat adtál meg,akkor mentesülsz a büntetés kiszabása alól!
  A bevallásnál ugyan ez működik, ha bevallod, akkor eleget tettél a bevallási kötelezettségednek, ezért nem büntethetnek meg!
  Legfeljebb, ha téves a bevallott érték, az adó eltitkolás és ezen a cimén felárat számolnak, a vitatott különbség 50%-al növelt értékben!
  De itt is több jogorvoslati lehetőséged van!!!
  Ha az adóalapod más érték, mint amit az APEH számol, azt, mint a bármely más esetben bíróságon lehet érvényesíteni!!!
  A perköltség a vesztes félt terheli!
  Ez lehet az APEH is!!!
  Ha védhető az álláspontod ,akkor védeni kell, ha nem akkor ráfázhatsz!!!
  A kalkulátor segítség!
  Az adó kiszabásának alapja a becsült forgalmi érték!!
  A kiszámitás módját találta alkotmány ellenesnek a bíróság!
  Sokkal egyszerübb lett volna, mindenkire ingatlanonként általánt kivetni! Nem lett volna vita!
  Aki jövedelem adózott, annak annyival csökkent volna ez, hogy ne kerüljön neki többe, mint eddig a közteher, aki nem vagy alig járult hozzá a közhöz, az ily módon tette volna!
  Persze a szocik elkövették azt a hibát, hogy a tényleges nagy ingatlanokat akarta jobban adóztatni, de ez fenn akadt az alkotmányon!
  Aki csalt lopott , nincs kimutatható jövedelme, az továbbra sem járul a közhöz!
  Mig aki átlag ,vagy afölött adózott továbbra is fizeti a jövedelem adót!
  Az államnak a 12 000 milliárdos költségvetése bevételi oldalát elő kell teremtenie!
  Most örülünk, hogy azokat nem tudtuk fizetésre kényszeriteni, akik eddig sem fizettek!”
 • 84. gjozsi88 2010. január 27. 16:20
  „Angel40!
  Semmit nem cáfoltál abból, amit a 71-ben állitottam!
  Az én állitásaim viszont a te állitásaid cáfolata!!!

  "2010 évben az évi 7.453.300 Ftos jövedelemig köteles a dolgozó 9,5% nyugdíjjárulékot fizetni. Afelett nem fizet.
  "
  Ennek egy oka van, hogy ezek a jövedelmek fizettek be eddig legtöbb adót és járulékot, azaz ők huzták az országot!!!
  A minimálbéres szinte semmivel nem járult hozzá a közhöz!! De kivenni ugyanannyit vett ki, mint aki 7 millió jövedelem után adózott és fizetett járulékot!!
  Ezek a jövedelmek nem kizárólag a közszféra bérei, hanem hasonló kvalitást igénylő munka ellenértéke a versenyszférában is ennyi munkabérrel járhat!!!
  Hogy segítsek: Egy kisvárosi bank fiókvezetője havi netto 960 ezret keres a versenyszférában!!!
  Ezt összemosni kormányzati kompetenciával demagógia!!!
  Persze jól hangzik a szük látó körü embereket lehet vele manipulálni, az igazán kisembert ,aki a szalagmunkát tudja elvégezni még iritálhatja is!!!”
 • 83. miracle 2010. január 27. 14:32
  „Akkor most örüljön a sok okostojás, hogy az 50 milliárdot nem a nagy ingatlanokkal rendelkező vagyonosok fogják fizetni, hanem mindenki (lásd még vizitdíj), valahonnan ugyanis el kell vonni. Tök igazságos, nem?
  A fidesz is maga alatt vágja a fát, keletkezett egy 50 milliárdos lyuk, amit majd NEKIK kell betömni. Hamar elmúlik majd a hurráhangulat.”
 • 82. geza11 2010. január 27. 13:53
  „Nem tartozik ide szorosan de, jut eszembe!A többszörös milliárdos kapolyi minimálbérre
  van bejelentve.(És még sorolhatnánk a többieket!) Mindezt nyíltan, szemérmetlenül,vigyorogva vállalja.
  És ő képviselő is volt! Milyen közteherviselésről, adózási fegyelemről beszélünk így EMBEREK!!!??
  Mo.n csak az adózik, aki nem törvényen kívüli v. nem tudja megfizetni jogászait.
  A vita parttalan... Fejétől bűzlik..<moderálva>”
 • 81. hehe08 2010. január 27. 13:46
  „azért gondolom ha az alkotmánybíróság átengedte volna a törvényt akkor a tűzhöz közel állók gyorsan befizették volna.... még többet is...... (a jegybanki kétszeresét nem nagyon kapják meg a bankoktól....)”
 • 80. kisem 2010. január 27. 10:33
  „Van ennek egy kicsit vicces oldala is.
  Ha a Fidesz-kormány kamatostul fizetné vissza a beszedett ingatlanadót, akkor miért nem sietnek fizetni, hogy kamattal növelve kapják vissza? Ennyire hülye volna az ingatlanhalmozók többsége? Vagy mégis másról van szó?”
99 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vagyon sírrablásból?

A jogelőd nélkül újonnan alakuló vállalkozások 14 százaléka nem lelhető fel, azaz csalárd… Tovább olvasom