Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Vádemelés a hamis gyógyszereket forgalmazó békéscsabai bűnszervezet ellen

Több mint egymilliárd forint értékben értékesített illegálisan hamisított gyógyszerkészítményeket, potencianövelő szereket egy békéscsabai bűnszervezet. A Békés Megyei Főügyészség hat ember ellen emelt vádat jelentős értékű áru hamis megjelölésének bűnszervezetben elkövetett bűntette, pénzmosás és más bűncselekmények miatt.
A megyei főügyészség keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az elsőrendű vádlott 2009-ben Békéscsabán közeli hozzátartozóiból és ismerőseiből csoportot hozott létre, hogy külföldről folyamatosan, jelentős mennyiségű gyógyszerkészítményt szerezzenek be, és átcsomagolva haszonnal továbbértékesítsék.

A bűnszervezet a gyógyszerkészítményeket - túlnyomórészt potencianövelő szereket - Indiából és Kínából szerezte be nagykereskedelmi mennyiségben. Az áru egy része Magyarországon nem volt engedélyezve, nem volt törzskönyvezve, más része pedig Magyarországon legálisan forgalmazott gyógyszerek hamisítványa volt. A gyógyszereket az interneten kínálták értékesítésre.

A főügyészség tájékoztatása szerint több megrendelő saját fogyasztásra vásárolt ilyen készítményeket, mások továbbértékesítési céllal, így a bűnszervezet kapcsolatban állt más belföldi és külföldi bűnözői körökkel is. A vevők az áru ellenértékét a bűnszervezet által Lengyelországban és Cipruson létrehozott bankszámlákra utalták, ahonnan a pénzeket a vádlottak más bankszámlákra utalták vagy készpénzben felvették.

A vádlottak a gyógyszerkészítményeket Magyarország mellett több mint hetven országban forgalmazták anélkül, hogy a gyógyszerkészítmények exportjára, importjára, külkereskedelmére és belföldi forgalmazására a jogszabályokban előírt engedélyekkel rendelkeztek volna. A bűnszervezet tagjai 2011 augusztusától 2012 áprilisáig legalább 1,2 millió darab, másfél milliárd forint belföldi forgalmi értékű illegális, illetve hamis gyógyszerkészítményt szereztek meg külföldről továbbértékesítési céllal, és ebből több mint 800 ezer gyógyszerkészítményt értékesítettek is, egymilliárd forintot meghaladó értékben - közölte a főügyészség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ároktői banda - Hazahozták a Svájcban elfogott szökevényeket

Hazahozták Budapestre az ároktői banda házi őrizetből megszökő, majd Svájcban elfogott két tagját a TEK munkatársai. Tovább olvasom