Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Utazásra nem javasolt ország! - 5 irodának vannak még magyar utasai Egyiptomban

A magyar Külügyminisztérium a biztonsági helyzet érdemi javulásáig nem javasolja az utazást egész Egyiptomba.
MUISZ: 5 irodának vannak kinn magyar utasai, őket mielőbb hazahozhatják

Budapest, 2013. augusztus 17., szombat (MTI) - Jelenleg öt magyarországi utazási iroda több száz utasa tartózkodik Egyiptomban, ahonnan várhatóan mielőbb hazahozzák őket - mondta Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője az MTI-nek.

A Külügyminisztérium szombaton jelentette be: már Egyiptom üdülőhelyeire sem javasolja az utazást a magyar állampolgároknak a biztonsági helyzet érdemi javulásáig. Ezzel egész Egyiptom felkerült a Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt területek listájára.
Molnár Judit elmondta, hogy a Neckermannak, az Anubis Travelnek, a Kartago Toursnak, Best Reisennek, valamint a Sun&Fun utazási irodának is vannak Egyiptomban magyar turistái, összesen néhány száz utas.
A szóvivő jelezte: a kinn lévő turistákat az irodák hazahozzák; vélhetően már vasárnap, illetve az azt követő egy-két napban. Molnár Judit kifejtette, hogy ilyen esetekben az irodák maradéktalanul figyelembe veszik a külügyminisztériumi ajánlást és azonnal felveszik a kapcsolatot a légitársaságokkal, hogy minden utas minél előbb visszaérkezzen Magyarországra.
Molnár Judit arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal, akik már befizették egyiptomi útjukat, kifejtette: az utasok kérésére más utat keresnek az irodák az ügyfeleknek, aki pedig nem akar elutazni, azzal az irodák elszámolnak.
"Nem az utazási iroda a szűk keresztmetszet", hanem a szolgáltató partnerek - vagyis a légitársaságok és a szállodák -, akiknek az utazási irodák kifizették a szolgáltatások ellenértékét - vélekedett Molnár Judit, kifejtve, hogy ilyen esetekben az utazási irodák tárgyalnak a szolgáltatókkal, hogy adják vissza a pénzt. A tapasztalatok alapján a szolgáltatók jellemzően együttműködők szoktak lenni.


Korábban:

A Külügyminisztérium már Egyiptom üdülőhelyeire sem javasolja az utazást a magyar állampolgároknak a biztonsági helyzet érdemi javulásáig. Ezzel egész Egyiptom felkerült a Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt területek listájára.

A tárca szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti: az augusztus 16-án, Egyiptom több tartományában folytatódó tömegtüntetésekre és erőszakos cselekményekre, valamint az országban uralkodó biztonsági környezet és a belpolitikai helyzet kiszámíthatatlanságára tekintettel döntöttek arról, hogy egész Egyiptomot az utazásra nem javasolt országok közé sorolják, figyelemmel az európai uniós partnerek álláspontjára is.

A tárca kifejti: a Vörös-tengeri védett üdülőkomplexumokban viszonylagos nyugalom van, de az egyiptomi rendőrség azt tanácsolja a turistáknak mind Hurghadában, mind Sharm-El-Sheik-ben, hogy maradjanak az üdülőközpontok területén; a Külügyminisztérium is erre kéri a magyar turistákat. "Az ott tartózkodó nyaralóktól azt kérjük, hogy folyamatosan tájékozódjanak az utazási irodáknál, vagy azok helyi képviselőinél és kövessék nyomon a helyi hatóságok, híradások és szállásadók figyelmeztetéseit, tanácsait, utasításait, és annak megfelelően járjanak el" - fogalmaz a tárca.

A Külügyminisztérium először csütörtökön jelentette be, hogy szigorította utazási ajánlásait Egyiptomra vonatkozóan, akkor még a Vörös-tenger melletti, védett üdülőkomplexumokba szervezett és közvetlen utazások kivételt jelentettek, az ország többi része azonban már akkor felkerült az utazásra nem javasolt területek közé.

Szombati közleményében a tárca emlékeztet rá: az augusztus 14-én a fővárosban és Egyiptom több régiójában kirobbant erőszakos összecsapások miatt a kormány egy hónapra szükségállapotot, este hét és reggel hat óra között pedig éjszakai kijárási tilalmat rendelt el Kairóban, Alexandriában, Szuezben és az ország több tartományában. Az események miatt felfüggesztették a vasúti közlekedést az ország északi és déli része között, megerősítették a kormányépületek védelmét, Kairóban és az ország más területein több helyen útlezárások, katonai ellenőrző pontok vannak, lezárták a látogatók elől a gízai piramisokat is.

Tüntetésekkel nemcsak Kairóban, hanem az ország más területein (elsősorban a nagyvárosokban) is számolni kell, amelyek erőszakos cselekményekbe csaphatnak át, adott esetben tűzharcok alakulhatnak ki. A jelenleg Egyiptomban tartózkodókat nyomatékosan arra kérik, hogy biztonságuk érdekében mindenképpen kerüljék el a tömegmegmozdulásokat, és ezek környékét is. Ha ilyet látnak, a legrövidebb időn belül hagyják el a helyszínt. Fényképeket ne készítsenek se a tüntetőkről, se a rendvédelmi szervek tagjairól, még mobiltelefonnal sem. Folyamatosan kövessék nyomon az eseményekről tudósító híradásokat - hívja fel a figyelmet a tárca.

A hadsereg a városokban és vidéken is számos katonai ellenőrző pontot állított fel. Kérik, hogy ezeken a helyeken a turisták kövessék a hadsereg alakulatainak utasításait, úti okmányaikról legalább másolatot minden esetben tartsanak maguknál, azt kérésre adják át az ellenőrzést végző katonáknak.

A minisztérium továbbra is kiemelten figyeli az egyiptomi biztonsági helyzet alakulását, és az ország egészének, vagy egyes területeinek besorolásán haladéktalanul változtat, amennyiben az utazási tanács módosítása indokolttá válik.

Arra is felhívják az magyar állampolgárok figyelmét, hogy a kairói nagykövetségen történő bejelentkezés megkönnyítheti a velük való kapcsolattartást esetleges vészhelyzetben, és elősegítheti a róluk történő konzuli gondoskodást.

A kairói magyar nagykövetség a kialakult helyzetben megerősített ügyeletet tart, biztosítva, hogy a segítséget, tájékoztatást kérő magyar állampolgárok folyamatosan, a nap 24 órájában elérhessék a külképviseletet - fogalmaz a tárca.

Olvasóink írták

  • 1. radairosseb 2013. augusztus 18. 07:15
    „de jó, hogy én úgysem tudok soha sehova elutazni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megsemmisítették a tűzszerészek a Balatonban talált aknát

A tűzszerészek megsemmisítették a Balatonban, a fonyódi szabadstrandnál talált aknát, a korábban… Tovább olvasom