Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Újabb európai uniós támogatási lehetőség az állattartóknak

Az Európai Unió állatjóléti politikája a megfelelő élelmiszer-minőséget, az emberi egészség megőrzését szolgálja.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében december közepéig ismét pályázhatnak a hasonló célú fejlesztéseket tervező gazdák.

Az ÚMVP állattartó telepek korszerűsítését célzó intézkedése komoly forrásokat és magas támogatási arányt biztosít az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból. Az eddigi körökben elnyert pénzből legtöbben az állattartó telepeken felújították az épületeket, javították a technológiai, infrastrukturális feltételeket. A támogatással a számszerű kibocsátás mellett a feldolgozottság, azaz a hozzáadott érték növekedését kívánják elérni – a garantált mennyiség előállítása és a javuló minőség ugyanis a legbiztosabb út a piacszerzéshez, a versenyképesség növeléséhez.

Dr. Forgács Barnabás, az Irányító Hatóság (IH) vezetője vázolta: az ÚMVP keretében 2007 és 2013 között az ágazat rendelkezésére álló mintegy ezerháromszázmilliárd forintos forrásból több mint 250 milliárd fordítható az állattartó telepek komplex megújítására. Az igénylők eddig csaknem 220 milliárdot kötöttek le, a beérkezett több mint kétezer kérelemből 1887-et hagyott jóvá az IH. Összesen mintegy 2500 állattartó telepet modernizálhatnak így a nyertes gazdálkodók.

A Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) üdvözli az újranyílt programot. Menczel Lászlóné, a VHT titkára elmondta, hogy általános a tőkehiány, sok gazdálkodónak az önrész előteremtése is gondot okoz, ezért főként a nagyobb gazdaságok érdeklődése várható. Ők kevésbé kiszolgáltatottak a hitelpiac ingadozásainak, illetve a hosszabb távon is fenntartható állattartásban érdekeltek, erre rendezkedtek be. Szerinte a támogatásoknak nem az állatállomány növekedését, hanem a meglévő létszám korszerűbb, jobb tartási körülményeit kell szolgálnia.

A nemrég meghirdetett intézkedés célkitűzései egybevágnak a szakma elvárásaival. Az IH a fennmaradó 30–40 milliárd forintos keretet idén november 16-tól december 15-ig teszi elérhetővé. A támogatás egyaránt igényelhető az állattartó telepen képződő trágya kezelésére, tárolására, részbeni feldolgozására és felhasználására, az előírt követelményeknek megfelelő állati férőhelyek kialakítására, az állattartás és az állatszállítás minőségének javítására szolgáló gépek beszerzésére, valamint a felsoroltakhoz kapcsolódó építészeti, technológiai és infrastrukturális beruházások megvalósítására. Elszámolható kiadás a jó minőségű takarmány előállítását, felhasználását, minőségmegőrzését biztosító, az állat-egészségügyi helyzetet, a nyomon követhetőséget javító költség is.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke gép- és eszközbeszerzések, valamint telepi infrastrukturális beruházások esetében a teljes beruházás elszámolható kiadásainak 30 százaléka lehet. Az építészeti és technológiai tevékenységre elszámolt kiadások összege telephelyenként 2–750 millió forint közé eshet. Az érdeklődők bővebb információhoz a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei ügyfélszolgálatain, a helyi vidékfejlesztési irodákban, a falugazdászoknál és a www.umvp.eu honlapon juthatnak.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság kormánya és az ÚMVP Irányító Hatósága támogatásával. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön az ünnep: lopják a fenyőket

Ötszáz ezüstfenyő tűnt el egy csörötneki csemetekertből - közölte az MTI-vel a rendőrség. Tovább olvasom