Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Új feladatot kapnak a magyar katonák Boszniában

Új feladatot kapnak a Magyar Honvédség (MH) EUFOR-kontingensének Bosznia-Hercegovinában szolgáló katonái.
Új feladatot kapnak a Magyar Honvédség (MH) EUFOR-kontingensének Bosznia-Hercegovinában szolgáló katonái. Hamarosan ők felelnek a szarajevói Butmir tábor őrzés-védelméért is - olvasható Honvédelmi Minisztériumnak (HM) az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Kardos László, a műveleti század parancsnoka kifejtette: a tábor őrzés-védelmi feladataihoz tartozik a tábor területére történő ki- és beléptetés, a személyi átvizsgálás, a járőrözés, a monitorozás, az ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetése. Kiemelték ugyanakkor, hogy a tábor kerítésének közelében termőföld, focipálya is található, így sok lehet az "ártalmatlan mozgás", ennek ellenére a tábor filmezését és fényképezését meg kell akadályozniuk.

Emellett fontos, hogy a katonák a bázis környezetében érzékeljék azokat a változásokat, amelyek közvetve vagy közvetlenül a tábor biztonságát veszélyeztethetik. Képeseknek kell lenniük arra, hogy kiszűrjék a kapuknál azokat a gyanús tárgyakat és gyanús gépjárműveket, amelyek a táborban szolgáló katonákra és civil alkalmazottakra veszélyt jelenthetnek - hangsúlyozta a százados.

A magyar EUFOR-kontingens 13. váltásának katonái a török műveleti század katonáitól veszik át a szarajevói Butmir tábor őrzés-védelmét. Ezt követően az őrzés-védelmi feladatokat a török műveleti századdal váltásos rendben fogják ellátni a magyar katonák. Amikor a török fél adja ezt a szolgálatot, a magyar katonák készenléti szolgálatot látnak majd el - olvasható a HM-közleményben.

A Magyar Honvédség 2004 óta vesz az Európai Unió EUFOR ALTHEA műveletében. Hende Csaba honvédelmi miniszter májusban az MTI-nek adott interjújában azt mondta: kiemelt jelentőségűnek tekintik a nyugat-balkáni területeken - Koszovóban, Bosznia-Hercegovinában - vállalt szerepet, s tekintettel az afganisztáni kivonulásra, akár létszámbővítésre is látnak lehetőséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legalább ötvenezer embert várnak az idei Strandok éjszakájára

A látogatók augusztus 2-án országszerte több mint húsz helyszínen élvezhetik az egész éjszaka nyitva tartó fürdők különleges szolgáltatásait. Tovább olvasom