Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 14°C | 25°C Még több cikk.

Ügyészségi vizsgálat a hevesi megyegyűlés korábbi vezetésével szemben

A jövőben a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja, hogy történt-e jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, az önkormányzati választásokat megelőzően a Heves Megyei Önkormányzatnál - tájékoztatta szombaton az MTI-t az önkormányzat médiareferense.

Az ügyben a hevesi megyegyűlésnek, az előző ciklus tisztázatlan ügyeinek kivizsgálása érdekében létrehozott bizottságának fideszes elnöke tett feljelentést, ismeretlen tettes ellen - közölte Rénes Marcell. Sveiczer Sándor Péter azt kifogásolta, hogy a korábbi szocialista vezetésű önkormányzat úgy kötött eseti megbízási szerződést több biztonsági céggel, hogy az önkormányzatnak ebben az időszakban a Top Cop Security Zrt.-vel állandó őrző-védő feladatok ellátására szóló szerződése volt. Rénes Marcell elmondta: a feljelentő szerint az eseti megbízások indokolatlanok voltak, illetve felmerül a gyanúja annak, hogy a megbízási szerződésekben rögzített szolgáltatások nem valós szolgáltatásokat takarnak. Az okozott kár nem tisztázott. Mindezek alapján jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt 2011. március 2-án ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az elfogultság bejelentését követően a nyomozás teljesítésére a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályát jelölték ki. Ugyanakkor megállapították, hogy az ügy tárgyát képező, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanújára okot adó szerződéseket a Heves megyei közgyűlés akkori elnökeként Sós Tamás kötötte meg, aki a megállapodások aláírásakor országgyűlési képviselő volt és jelenleg is az. A közjogi tisztség betöltésén alapuló mentességet élvező személy által elkövetett bűncselekmény esetében viszont az ügyészség illetékes a vizsgálat lefolytatására. Ezért a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a folyamatban lévő bűnügyet átadta a Központi Nyomozó Főügyészségnek - közölte Rénes Marcell.

Sós Tamás, a megyegyűlés volt szocialista elnöke, az MSZP országgyűlési képviselője szerint a megyegyűlés fideszes vezetése a megyei közgyűlés jelenlegi munkájának hiányosságairól kívánja elterelni a figyelmet: a megszorításokról, az elbocsátásokról. Egyben visszautasította a "hamis vádakat" Hangsúlyozta, hogy a kifogásolt ügyben jogszerűen jártak el. Felidézte, hogy az előző ciklusban számos esetben komoly erőfeszítéseket kellett tenniük, hogy megakadályozzák a rendbontásokat a közgyűléseken és szakszerűen levezessék a tanácskozásokat. "Ehhez viszont nélkülözhetetlenek voltak a hivatali dolgozók, hagyományos őrző-védő feladatot ellátókon túl a rendkívüli helyzetet kezelni tudó szakemberek. Még nekik is sok-sok nehézséget jelentett a rendkívüli szituációk kezelése" - fogalmazott Sós Tamás.

Emlékezetes, hogy a 2006 és 2008 közötti időszakban számos esetben botrányos jelenetek játszódtak le a Heves megyei közgyűlés ülésein. A megyei kórház funkcionális privatizációját ellenző "kórházvédők" a megyeháza előtt rendezett demonstrációkkal, bekiabálásokkal zavarták a testület ülését, sőt az ülésteremben a rendszeres bekiabálások mellett lökdösődésre, dulakodásra is sor került. Szíki Károly, a kórházvédők egyik szószólója például egy élő kismalacot engedett szabadon az ülésteremben, annak szimbólumaként, hogy kórházi kapcsolatban "disznó döntés született".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: a házaspárok helyett a kommunista vezetőket tiltsák ki

A Jobbik szerint a házaspárok Országgyűlésből való kitiltása helyett a volt kommunista rendszer… Tovább olvasom