Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Törvénymódosítás a volt köztársasági elnökök és kormányfők juttatásai ügyében

Rétvári Bence közigazgatási államtitkár hétfőn a parlamentben fontosnak nevezte, hogy a közjogi rendszer részévé váljanak a volt köztársasági elnökök.

Az államtitkár a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvényjavaslat expozéjában kiemelte: a volt köztársasági elnöknek járó juttatások időbeli korlátjának eltörlésével a törvény megteremti annak a lehetőségét, hogy a volt államfő tapasztalataival, ismereteivel és nemzetközi kapcsolatrendszerével élete végéig aktívan tudja az ország érdekeit szolgálni.

Hozzátette: a javaslat lehetővé teszi, hogy a volt köztársasági elnök feladatának ellátásához szükséges pénzügyi feltételeknek a Köztársasági Elnöki Hivatal költségvetésén belül történő biztosításával, a mindenkori kormánytól függetlenül tudja ellátni feladatait.

Az államtitkár hangsúlyozta: egy volt államfő külföldön a Magyar Köztársaságot képviseli, amit ott mond, az nem csupán a magánvéleménye lesz, hanem, mint volt államfőnek a véleménye, valamelyest Magyarország véleménye is.

Rétvári Bence elmondta azt is: a törvényjavaslat szerint a volt köztársasági elnököt lakáshasználati jog illeti meg, amelynek biztosításáról a Köztársasági Elnöki Hivatal gondoskodik. Ezt követően a volt köztársasági elnököt megillető lakás fenntartásáról is a hivatalnak kell gondoskodnia - tette hozzá.

Mint mondta, amennyiben a volt köztársasági elnök a tisztségét legalább két éven át betöltötte, nincs időbeli korláthoz kötve a volt köztársasági elnök gépkocsi használati joga, és a kétfős titkárság alkalmazását sem kötnék időbeli korláthoz.

Példaként hozta fel az európai államok közül Olaszországot, ahol - mint mondta - a volt államfő élethosszig tartó szenátori pozíciót kap.

Közölte azt is: a volt államfők lemondhatnak a törvényjavaslatban megfogalmazott jogokról. Hozzátette: az indítvány a többi közjogi méltóság juttatásaihoz nem nyúl.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2010. július 20. 14:51
    „Talán a tisztelet díjakat előbb ki kellene( kellett volna ) érdemelni és azután díjazni.”
  • 1. PaPa 2010. július 20. 06:32
    „Amennyiben az ilyen szarságokban a nyugati példát hozzák akkor én meg követelem az Olasz munkások bérét munkanélküli járulékát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetes letartóztatásba helyeztek egy késelő alacskai fiút

Előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság hétfőn egy 15 éves fiút, aki késsel életveszélyesen megsebesítette egy társát a napokban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alacska községben. Tovább olvasom