Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Törvénybe épített pofon

Győr-Moson-Sopron - Amennyiben a kormány bevezeti az adótörvény szakképzésre vonatkozó változtatásait, a megyében a jelenlegi 2473-ról 1200-ra csökkenne a tanulószerződések száma. A tervezet szerint a gazdálkodók több, a tanulók képzésére fordított költséget nem számolhatnak el.
A megyei kereskedelmi és iparkamara szerint megdöbbentő következménnyel járhat, ha az adótörvények szakképzést érintő változtatását elfogadja a parlament. A kamara oktatási és szakképzési bizottságának elnöke, dr. Lakatos István pénteki sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet arra, hogy egy ezer gazdálkodónál elvégzett felmérés eredménye szerint országosan 74 százalékkal csökkenne a tanulószerződéssel tanulók jelenlegi 44 ezres létszáma.

A felmérés alapján a megyei kamara elkészített egy hatáselemzést, amely alapján „visszafogottan" ötvenszázalékos leépüléssel számolnak. 

– A hatáselemzésből kitűnik,  hogy az intézkedések nemhogy a kormány által kívánt megtakarítást nem érik el, de  még jelentős ráfizetéssel is járnak. Nem beszélve a munkaerőpiacot súlyosan érintő következményekről – hangsúlyozta dr. Lakatos István, a kamara oktatási és szakképzési bizottságának elnöke.


Kevesebb támogatás, magasabb költség

A megszorító csomag fő elemei közül a szakmai bizottság elnöke többek között kiemelte, hogy megszűnik az oktatáshoz szükséges tárgyi eszközök támogatása. A meglévő eszközök karbantartására, javítására fordított összegnek, valamint az anyagköltségnek csupán a fele számolható el költségként. A tanuló pénzbeli juttatására fordított összegből csak a minimálbér 20 százaléka lesz elszámolható a korábbi 50 százalék helyett, viszont a pénzbeli juttatást 20-ról 30 százalékra kell emelni. Mindehhez jön még az oktatói bérek elszámolhatóságának csökkenése.

– A tanulók visszakerülnek az iskolai tanműhelyekbe, ahol nem az élethelyzetnek megfelelő gyakorlati képzést kapják, így elhelyezkedési esélyeik is jelentősen csökkennek majd. Kártékony a tervezet, mert hat évvel visszavetheti azt az eredményt, amelyet az önkormányzatokkal, a gazdálkodókkal az elmúlt években a szakképzés érdekében elértünk – jelentette ki  dr. Lakatos István.

Győr alpolgármestere, Ottófi Rudolf megjegyezte, tavaly a város kidolgozta a szakképzés fejlesztéséhez szükséges ösztöndíjrendszert. A megyeszékhely vállalkozásai jó partnerként álltak a program mellé.

A megyei kamara felmérése szerint a törvény tervezett változtatásával felére csökkenhet a tanulószerződések száma a megyében.
A megyei kamara felmérése szerint a törvény tervezett változtatásával felére csökkenhet a tanulószerződések száma a megyében.

Gátat vet az oktatás fejlesztésének

– Most ezt teszik tönkre az intézkedéssel. Ez ellene mutat a válságmegoldásnak, gátat vetve az oktatás fejlesztésének. Arcátlanság, hogy a szakképzés terheit is a vállalkozások nyakába vetik. Remélem, sikerül ezt megakadályozni, mert beláthatatlan következményei lehetnek – hangoztatta Ottófi Rudolf.

Az önkormányzat oktatási osztályának vezetője, Papp András többek között megjegyezte, aki kitalálta a csökkentést, nem járt még tanműhelyben.

A győri Autófórum Riegler Kft. évek óta három szakmában foglalkozik tanulóképzéssel. A cég ügyvezető igazgatója, Füredi Gyula elmondta a Kisalföldnek, így próbálják maguknak biztosítani a megfelelő szakmunkás-utánpótlást.

– Amennyiben a törvényt ebben a változatban elfogadják, s ez nagyobb terhet ró a vállalkozásokra, megkérdőjelezhető a tanulóképzés. A szerződött s végzés előtt álló tanulókat kifuttatjuk, újakkal nem valószínű, hogy szerződünk. Különösen, hogy a meglévő főállású dolgozók megtartása is problémát okoz. A társaság autóértékesítése mintegy felére esett vissza, a szervizmunka tíz-tizenöt százalékkal kevesebb, s nem tudni, milyen irány jön majd – mutatta be a helyzetet Füredi Gyula.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

125 éves fennállását ünnepli a Nyírő Gyula Kórház

A Nyírő Gyula Kórház volt az egyik intézmény, amely feladatokat vett át a bezárt Országos… Tovább olvasom