Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Tombol a vihar - Fa dőlt egy férfira

Szinte az ország egész területén munkában a tűzoltók. Kidőlt fák nehezítik a közlekedést.


Szabolcsban fa dőlt egy gyalogosra

Több mint 170 esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak a viharkárok elhárítására kedd délutánig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a megyei katasztrófavédelem ügyeletese az MTI-vel.

A megye mintegy negyven településén kellett közbeavatkozniuk a tűzoltóknak, a riasztások többsége a Nyíregyháza-Újfehértó-Szakoly-Nyírbátor által határolt területről érkezett. Az esetek többségében fák dőltek utakra, autókra és házakra, egy esetben pedig egy járókelőre; őt könnyebb sérüléssel vitték kórházba a mentők.

Eddig csak kisebb épületkárok keletkeztek: a viharos erejű szél Kemecsén tűzfalat, Nyíregyházán kéményt döntött le, valamint egy épület állványzatát rongálta meg. A Sóstóhegyet Nyírszőlőssel összekötő úton közel kéttucatnyi fa dőlt a villanyvezetékre.Kétszer annyi riasztást kaptak, mint szoktak

Hajnali 4 óra óta végzik a tűzoltók Jász-Nagykun-Szolnok megyében a vihar okozta károk elhárítását, az ügyeletek kedd délutánig 23 riasztást kaptak, ez a napi átlag kétszerese - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szolnoki központjának ügyeletese az MTI-vel.

Vincze Ferenc tűzoltó hadnagy tájékoztatása szerint a viharos erejű szél a megyében főként a nagykunsági településeken, Karcagon, Kisújszálláson és Kunhegyesen csavart ki fákat a földből, tört le a fakoronákból vastag ágakat és rongált meg kisebb mértékben épületeket. Az útra, járdára és egy helyen garázsra dőlt fákat a műszaki mentés során eltávolították.

A Szolnok megyei tűzoltók egy alkalommal Békés megyei kollegáiknak is segítettek, amikor egy közutat kellett megszabadítani a rászakadt méretes fától.


Fa dőlt egy férfira

Könnyebb sérüléseket szenvedett az a férfi, akire rádőlt egy fa a szélviharban Nyíregyházán kedden - közölte a helyi tűzoltóság tűzoltási, műszaki mentési osztályvezetője az MTI-vel.

Kruppi István elmondta: a járókelőt a mentők húzták ki a fa alól, majd szállították könnyebb sérülésekkel a kórházba. A tűzoltó alezredes tájékoztatása szerint reggel óta mintegy 35 esetet hárítottak el a tűzoltók a megyeszékhely térségében. Elsősorban kidőlt fákhoz és vízszivattyúzáshoz riasztották őket, de akadt olyan eset is, melyben a szél az egyik épület állványzatát és tűzfalat is megbontotta. Újfehértón lakóházra dőlt rá egy fa, itt szerencsére senki sem sérült meg. A lánglovagok jelenleg az elektromos vezetékekre dőlt fákat próbálják leszedni az áramszolgáltató munkatársainak segítségével.

Zuhanó deszkák

Lerepítette egy felújítás alatt álló panelház állványzatának néhány pallóját az erős szél kedden Székesfehérváron, a Sarló utcában; a lezuhanó deszkák két gépkocsit megrongáltak - mondta az MTI-nek a rendőrség.

Az állványzat megerősítésének, valamint a helyszíni vizsgálatnak az idejére lezárták az utcát - mondta Németh-Kész Mónika rendőr százados, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Áramkimaradások

Zalában és Somogy megyében mintegy ötezer fogyasztónál volt áramkimaradás a reggeli órákban a viharos szél miatt - közölte az E.ON Hungária Zrt. regionális kommunikációs referense az MTI-vel.

Varga Ivett elmondta: Zalában 2600, Somogyban pedig 2400 fogyasztó érintett az üzemzavarok miatt, például Bucsuszentlászló, Hahót, Berzence, Háromfa térségében.

A leszakadó és vezetékekre dőlő fák, ágak és a viharos szél miatt keletkezett üzemzavarok elhárításán folyamatosan dolgoznak a szakembereik. A meteorológiai szolgálat hétfői jelzése után megerősített szolgálatot látnak el az üzemirányításban, az üzemzavarok elhárításába pedig alvállalkozókat is bevontak.

A nagykanizsai tűzoltók dolgoznak a Zala megyei Nagybakónakon egy háznál, ahol a viharos szél fát döntött a melléképületekre. Előzőleg a hidegfront érkezése és az ehhez társuló viharos széllökések mia
A nagykanizsai tűzoltók dolgoznak a Zala megyei Nagybakónakon egy háznál, ahol a viharos szél fát döntött a melléképületekre. Előzőleg a hidegfront érkezése és az ehhez társuló viharos széllökések miatt figyelmeztető előrejelzést, az ország több régiójában narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Folyamatosan vonulnak a tűzoltók Zala megyében, ahol a reggeli órákig már több mint 30 bejelentés érkezett a viharos szélben kidőlt fák miatt és több helyen okozott áramellátási problémákat is a szél. MTI Fotó: Varga György


Éjfél óta folyamatosan vonulnak a tűzoltók Zala megyében, ahol a reggeli órákig már több mint 30 bejelentés érkezett a viharos szélben kidőlt fák miatt - tájékoztatta MTI-t a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Az ügyeletes közlése szerint Zalaegerszeg, Keszthely és Nagykanizsa térségéből jelezték legtöbben, hogy forgalmi akadályokat képeznek a nagy méretű leszakadt ágak és kidőlt fák, amelyek néhány helyen utakat is eltorlaszoltak.

Kidőlt fák az utakon

Fákat döntött ki a szél Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a tűzoltókhoz kedd reggelig több mint ötven riasztás érkezett - közölte a megyei katasztrófavédelem ügyeletese az MTI-vel.

Főként útra dőlt fák eltakarításához kérték a tűzoltók segítségét. A viharban épületek is megsérülhettek, de a károkról egyelőre nincsenek pontos információik - közölte az ügyeletes.

Hozzátette: folyamatosan csörögnek a telefonok a megye tűzoltóságain, az egységek egyfolytában dolgoznak.

Fákat, villanyoszlopokat döntött ki a viharos szél Somogyban; a tűzoltók hajnali öt órától kilenc óráig 50 riasztást kaptak a megye egész területéről.
Gyékényesen fa dőlt a sínekre, emiatt egy ideig állt a vasúti forgalom, a közúti közlekedésben azonban nincs fennakadás, bár több esetben útra dőlt fák eltávolításához is hívták a tűzoltókat - közölte Antalicz Lóránd, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

A legnagyobb kárt Kaposváron okozta a viharos erejű szél, az egyik városrészben villanyvezetéket szakított le egy kidőlt fa. A szakemberek már dolgoznak a helyreállításon - mondta az ügyeletes.

Közlése szerint az elmúlt négy órában félszáz bejelentést kaptak, mintegy 70 tűzoltó dolgozik a megye különböző részein, azaz a teljes szolgálatban lévő állomány a károk felszámolásán dolgozik.

Korábban - Fákat döntött ki a szél

Fákat döntött ki a viharos szél Vas megyében, a tűzoltók szinte egész éjjel dolgoztak - közölte az MTI-vel a katasztrófavédelem. Az erős szél miatt többfelé korlátozták a vonatok sebesességét.

Éjféltől folyamatosan érkeztek a riasztások a megye több pontjáról néha egyszerre - mondta el Mogyorósi Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

Szombathelyről, Körmend környékéről, Sárvárról és Acsádról is érkezett bejelentés, a fák általában az útra dőltek, de az elektromos hálózatban, házak tetejében, vagy gépkocsikban esett károkról eddig nem érkezett jelzés - fűzte hozzá az ügyeletes.

Két vasútvonalon ideiglenesen 60 km/h-s sebességkorlátozást kellett bevezetni az erős széllökések miatt - közölte a Mávinform.

A Balaton déli partján, a Tapolca - Székesfehérvár - Budapest vonalon, és a Budapest - Szolnok - Debrecen - Nyíregyháza - Záhony vonalon Hajdúszoboszló és Karcag között vezettek be 60 km/h-s sebességkorlátozást az erős szél miatt. Mindkét vonalon 10-25 perces késések várhatóak.

Olvasóink írták

  • 2. Dörgés 2009. október 14. 20:48
    „Igazad van. Mi is meg nyaltuk tegnap. Reggel haza értem és megdöglöttem. A szél kifújta a lelkemet is.Jó pihenést.”
  • 1. Hamutipró 2009. október 13. 16:22
    „Na, most miéért nem szól hozzá senki a jó meleg szobából? Ilyenkor nem irigykedik senki?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserbenhagyásos halálos gázolás

Egy ismeretlen jármű gázolt el egy úttesten haladó férfit, aki a baleset következtében a helyszínen… Tovább olvasom